Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
04/12/2008

Eπίσκεψη του προέδρου του ΣΥΝ, Αλέξη Τσίπρα, στην Καρδίτσα και τα Τρίκαλα || Aγροτικές κινητοποιήσεις - δηλώσεις

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέξης Τσίπρας, επισκέπτεται σήμερα την Καρδίτσα και το βράδυ θα μιλήσει στα Τρίκαλα.

Το πρωί ο Πρόεδρος του ΣΥΝ συμμετείχε στην προσυγκέντρωση των Νέων Αγροτών στο πλαίσιο αγροτικών κινητοποιήσεων στην περιοχή.

Σε δηλώσεις του ο Αλ. Τσίπρας τόνισε:

«... ...Τα πράγματα στον αγροτικό χώρο δεν πάνε άλλο, δεν πάει άλλο η κατάσταση. Έχουμε φτάσει σε οριακό σημείο. Και ο πρωθυπουργός, αντί να ενισχύσει το αγροτικό εισόδημα, το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι πώς θα ενισχύσει τον υπουργό, που τον επισκέπτεται και ανακοινώνει ως μέτρα στήριξης την πρόωρη καταβολή αποζημιώσεων τις οποίες ούτως ή άλλως δικαιούστε να τις πάρετε.

Αντί λοιπόν να προχωρήσουμε άμεσα σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο οικονομικής ενίσχυσης και κοινωνικής στήριξης της μικρομεσαίας αγροτιάς, το μόνο που κάνει αυτή η κυβέρνηση είναι να  νοιάζεται πώς θα δώσει 28 δις στους τραπεζίτες, στον κ. Βγενόπουλο, στον κ. Αράπογλου, στον κ. Σάλλα.

Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο εξ αιτίας των πολιτικών που ακολουθήθηκαν το προηγούμενο διάστημα, της νέας ΚΑΠ αλλά και της ανυπαρξίας εθνικής στρατηγικής για την αγροτική οικονομία.

Μίλησε ο Πρωθυπουργός για απτά αποτελέσματα. Τα απτά αποτελέσματα της πολιτικής τους στον αγροτικό τομέα  ήταν το προηγούμενο διάστημα: η ραγδαία συρρίκνωση του αγροτικού εισοδήματος και η ερημοποίηση της υπαίθρου.

Ένας από τους λόγους που θεωρούμε ότι είναι εξαιρετικά σημαντική η δική σας κινητοποίηση και παρουσία είναι ότι εσείς είστε στυλοβάτες της συνέχειας μιας παράδοσης αιώνων στον τόπο μας αγροτικής παραγωγής. Αν οι νέοι αγρότες δεν ακολουθήσουν -διότι αυτό μας εξωθούν να κάνουμε τώρα- να πάτε κι εσείς στα αστικά κέντρα και να γίνεται γενιά των 700, των 600 και των 500 ? της ανασφάλιστης εργασίας. Και γιατί θα το κάνετε αυτό; Διότι εδώ εξασφαλίζετε πολύ λιγότερα απ΄ αυτά τα 600, 700 ?. Κάποιος σας είπε πριν, επιχειρηματίες. Τι είδους επιχειρηματίες είναι αυτοί που δεν εξασφαλίζουν ότι το βιος τους, αυτό που παράγουν, θα τους εξασφαλίσει εισόδημα μεγαλύτερο από το κόστος για την παραγωγής τους;

Εμείς λέμε το εξής. Δεν πάει άλλο και χρειάζεται μια γενικευμένη κινητοποίηση, ένας ξεσηκωμός του αγροτικού κόσμου με συγκεκριμένη στόχευση όμως. Δεν μπορεί για άλλη μια φορά αυτά τα δίκαια αιτήματα, ο θυμός και η αγανάκτηση που εσείς αισθάνεστε να γίνουν διαπραγματευτικά χαρτιά στα χέρια κάποιων συνδικαλιστικών ηγεσιών που για ψίχουλα θα πάνε να τα ανταλλάξουν ή να γίνουν αντικείμενο συνδιαλλαγής στο χρηματιστήριο των μικροκομματικών σκοπιμοτήτων.

Υπ΄ αυτή την έννοια πρέπει να στηριχθεί αυτός ο αγώνας κι αυτός ο ξεσηκωμός ο δικός σας, ο οποίος είναι δίκαιος, και να υπάρξουν συγκεκριμένες διεκδικήσεις, συγκεκριμένα μέτρα κοινωνικής, οικονομικής ενίσχυσης και κοινωνικής προστασίας:

Πρώτον, για την άμεση ενίσχυση του εισοδήματος. Δεν μπορεί να δίνουν 28 δις στις τράπεζες και να μην έχουμε να δώσουμε ούτε ένα ? για την ενίσχυση του εισοδήματος.

Δεύτερον. Προκειμένου να διασφαλιστεί η συνέχεια της γεωργικής παραγωγής, το οποίο μπορεί να γίνει μονάχα αν υπάρξουν στοχευμένες πολιτικές δανειοδότησης από την αγροτική Τράπεζα ή άτοκη δανειοδότηση, ή με πολύ χαμηλό επιτόκιο, προκειμένου να υπάρξει συνέχεια της παραγωγής.

Τρίτον. Μέτρα κοινωνικής στήριξης και υποδομών. Στην περιφέρεια και ιδίως στην περιφέρεια της Θεσσαλίας.

Αν δεν υπάρξουν αυτά τα στοχευμένα μέτρα από την πλευρά της κυβέρνησης, είναι βέβαιο ότι με μαθηματική ακρίβεια σε ένα-δύο χρόνια δεν θα υπάρχει γεωργική παραγωγή στη χώρα μας. Η κατάσταση είναι οριακή. Βρισκόμαστε μπροστά σ΄ ένα μεγάλο κραχ. Είναι πιο σημαντικό το κραχ της γεωργικής κατάρρευσης, δηλαδή της αγροτικής οικονομίας της χώρας, από το κραχ του Χρηματιστηρίου ή  από την χρηματοπιστωτική κρίση.

Βεβαίως εσείς γνωρίζετε καλά ότι αυτό που κάποιοι ονομάζουν κρίση, δεν εμφανίστηκε τον τελευταίο Σεπτέμβρη όταν ξαφνικά ανακάλυψαν στις θυρίδες των μεγάλων τραπεζών τα τοξικά απόβλητα. Εσείς το ζείτε χρόνια αυτό.

Υπ΄ αυτή την έννοια λέμε ότι, έστω και τώρα, να γίνει εθνικός στόχος η ενίσχυση της αγροτικής οικονομίας, η ενίσχυση του μικρομεσαίου αγρότη. Φτάνουν πια τα κούφια λόγια και οι εθνικοί στόχοι που ήταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, που πήγαν όλα τα λεφτά, όλους τους πόρους στο κέντρο και αφήσανε κουφάρια αναξιοποίητα ολυμπιακές εγκαταστάσεις ή οικόπεδα ανταλλάξιμα για τους παπάδες στον Άγιον Όρος και εδώ η  περιφέρεια .και η αγροτιά ζει μέσα στην εξαθλίωση και την απόγνωση.

Εμείς ένα πράγμα μπορούμε να σας πούμε- όχι να δεσμευτούμε για τίποτα, αυτά είναι κούφια λόγια- ότι ο μόνος δρόμος είναι η ενότητα και ο αγώνας. Κανείς ποτέ στην ιστορία δεν κέρδισε τίποτα παρακαλώντας. Μόνο διεκδικώντας και απαιτώντας το δίκιο του, το αυτονόητο. Τραβήξτε λοιπόν μπροστά και παρασύρετε στον αγώνα σας και τις συνδικαλιστικές ηγεσίες που είναι αμήχανες και άβουλες. Εσείς μόνο μπορεί να τραβήξετε μπροστά.»

To Γραφείο Τύπου