Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
04/12/2008

Προστασία των εργαζομένων στο εργοστάσιο της Siemens στη Θεσσαλονίκη || Ερώτηση-παρέμβαση του Δ.Παπαδημούλη στην Κομισιόν

Ερώτηση για το κλείσιμο του εργοστασίου της Siemens στη Θεσσαλονίκη με διαδικασίες κατά παράβαση της σχετικής οδηγίας 2002/14, κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλης ζητώντας από την Κομισιόν να λάβει μέτρα για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων στο εργοστάσιο. Ζητά επίσης, να ενημερωθεί για τα μέτρα που έχει ήδη λάβει η Κομισιόν για την προστασία  των θέσεων εργασίας στην εταιρεία Siemens, που μειώνει τον αριθμό του προσωπικού της πανευρωπαϊκά.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

«Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Εργατών Μετάλλου στις 22.7.2008 απέστειλε επιστολή στον Επίτροπο κ. Σπίντλα, αρμόδιο για τις Κοινωνικές Υποθέσεις, με την οποία τον ενημέρωνε για το γενικότερο σχέδιο μείωσης προσωπικού της εταιρείας Siemens σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο και καλούσε τον Επίτροπο να λάβει μέτρα για να προστατέψει τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Στην Ελλάδα δεν άργησε να εφαρμοστεί το σχέδιο μείωσης προσωπικού καθώς η διεύθυνση του εργοστασίου Siemens Εταιρικές Τηλεπικοινωνίες ΑΕ στη Θεσσαλονίκη ενημέρωσε στις 19.9.2008 τους 240 εργαζομένους της εταιρείας ότι το εργοστάσιο είναι προγραμματισμένο να κλείσει στις 30.10.2008 χωρίς να δίνεται η δυνατότητα για έγκαιρη και ουσιαστική ενημέρωση και διαβούλευση κατά παράβαση της Οδηγίας 2002/14 περί θεσπίσεως γενικού πλαισίου ενημέρωσης και διαβούλευσης των εργαζομένων στην Ευρωπαϊκή  Κοινότητα.

Ερωτάται η Επιτροπή: Ποια μέτρα έχει ήδη λάβει για την διαφύλαξη των θέσεων εργασίας στην εταιρεία Siemens σε κοινοτικό επίπεδο; Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει για την προστασία των εργαζομένων στην Siemens Εταιρικές Τηλεπικοινωνίες ΑΕ, που εδρεύει στην Θεσσαλονίκη;»

To Γραφείο Τύπου