Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
04/12/2008

Άδικα πλήρωσαν οι αγρότες την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων τους

Ερώτηση Ε.Αμμανατίδου-Πασχαλίδου προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Επανακαταθέτουμε την ερώτηση με αρ.πρωτ. 12150/14-05-08 επειδή δεν απαντήθηκε

Η μεγάλη αγανάκτηση των αγροτών, οι οποίοι για μια ακόμη χρονιά πληρώνουν και μάλιστα αυξημένο το «χαράτσι» της ενεργοποίησης των δικαιωμάτων της Ενιαίας Ενίσχυσης υποχρέωσε τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να εξαγγείλει ότι από του χρόνου δεν θα πληρώνουν οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

Με επανειλημμένες και επίμονες παρεμβάσεις υποστηρίξαμε ότι πρέπει το κόστος να το πληρώσει ο κύριος του έργου που είναι το Ελληνικό Δημόσιο όπως συμβαίνει σε όλες σχεδόν τις χώρες της Ε.Ε., όταν μάλιστα το κόστος αυτό για τη συντριπτική πλειοψηφία των παραγωγών είναι μηδαμινό, αφού η συντριπτική πλειοψηφία δεν έχει μεταβολές και η ενεργοποίηση των δικαιωμάτων τους θα γίνεται αυτόματα.

Η κυβέρνηση λοιπόν, έστω και με καθυστέρηση αναγνωρίζει στην ουσία το δίκιο των αγροτών μας, ότι δηλαδή το Ελληνικό Δημόσιο είναι ο κύριος του έργου και συνεπώς αυτό πρέπει να αναλάβει το κόστος της ενεργοποίησης. Κατόπιν τούτου, θα πρέπει να εξετάσει άμεσα και σοβαρά την επιστροφή των χρημάτων που πλήρωσαν το 2007 και το 2008 οι παραγωγοί, ιδιαίτερα όταν είναι γνωστό ότι τη φετινή χρονιά βιώνουν μια δραματική μείωση του εισοδήματός τους, λόγω της μεγάλης αύξησης του κόστους καλλιέργειας.

Εφόσον λοιπόν κύριος του έργου θα είναι το ελληνικό Δημόσιο, προκύπτει η ανάγκη αναδιάρθρωσης των υπηρεσιών και των μηχανισμών για την εφαρμογή όλων των διαδικασιών ενεργοποίησης με την ενδεχόμενη διάλυση των τοπικών και περιφερειακών δομών του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. και την ενσωμάτωση υπαλλήλων και αρμοδιοτήτων στις Διευθύνσεις  Γεωργίας των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων.

Ερωτάται ο κύριος Υπουργός:

-    θα εξετάσει τη δυνατότητα επιστροφής των χρημάτων που πλήρωσαν άδικα τα δύο τελευταία χρόνια οι αγρότες.

-    Θα προχωρήσει στην αναδιάρθρωση του συστήματος Ενιαίας Ενίσχυσης και με ποιές συγκεκριμένες αλλαγές, ώστε να γίνει το σύστημα αυτό περισσότερο αποτελεσματικό προς όφελος των δικαιούχων αγροτών.

Η ερωτώσα βουλευτής

Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου