Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
04/12/2008

Συνέντευξη Τύπου του Προέδρου του ΣΥΝ Αλ. Τσίπρα στην Καρδίτσα

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα στην Καρδίτσα, ο Πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας σε δημοσιογράφους, μεταξύ άλλων, είπε:

Σχετικά με τις προτάσεις του κ. Μίχαλου:

«Αυτό που μας απασχολεί πρωτίστως είναι να μην προχωρήσουν στη χώρα μας τα σχέδια των κέντρων εξουσίας, θεσμικών και εξωθεσμικών, των οποίων το σχέδιο είναι να περάσει αυτούσιο το κόστος της κρίσης στους εργαζόμενους, τα χαμηλά οικονομικά και κοινωνικά στρώματα, τους νέους ανθρώπους και τους αγρότες. Το σχέδιο τους μας το είπε ξεδιάντροπα χθες ο λαλίστατος κυβερνητικός “λαγός”, ο αυτόκλητος τηλεοπτικός υπερασπιστής των κυβερνητικών επιλογών, ο κύριος Μίχαλος.

Ο οποίος μας πρότεινε : Μισή δουλειά για μισή ζωή. Μισές μέρες εργάσιμες, μισό μισθό και σύνταξη όταν θα διαβούμε τις πύλες του Άδη. Αυτό είναι στο σχέδιό τους. Προφανώς ο κ. Μίχαλος αισθάνεται ότι δεν είναι Πρόεδρος του ΕΒΕΑ αλλά Πρόεδρος του Εμπορικού  Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Ταϋλάνδης, νομίζει πως είμαστε στην Ταϋλάνδη. Όμως, οι προτάσεις και οι σκέψεις του είναι προτάσεις, σκέψεις και επιδιώξεις μύχιες των κέντρων εξουσίας σε αυτή τη χώρα. Και είναι ο πυρήνας της νεοφιλελεύθερης  λογικής που μας οδήγησε σε αυτή την κρίση.

Εμείς λοιπόν λέμε ότι πρέπει να πληρώσουν οι υπαίτιοι της κρίσης κι όχι ο κόσμος της εργασίας. Και πρέπει όλοι αυτοί οι οποίοι μας οδήγησαν στην κρίση να πληρώσουν και πρέπει να καταλάβουμε ότι όσο οι συσχετισμοί παραμένουν αναλλοίωτοι, θα μπορούν ξεδιάντροπα να βγαίνουν διάφοροι και να μας απειλούν, να οδηγούνται συνταξιούχοι ή μεροκαματιάρηδες σε κατασχέσεις, σε δημοπρασίες πρώτης κατοικίας για πεντακόσια και χίλια ευρώ, σαν αυτές που το τελευταίο διάστημα διαλύουν δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Εμείς θα αγωνιστούμε για να μην υλοποιηθούν αυτά τα σχέδια. Υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο. Οι μάσκες άλλωστε έχουν πέσει. Μας έλεγαν πως το εναλλακτικό πολιτικό σχέδιο που προτείνει η Αριστερά δεν είναι βιώσιμο και ρεαλιστικό γιατί δεν υπάρχουν αρκετοί δημόσιοι πόροι ώστε να στηριχτεί. Ορίστε όμως που υπάρχουν, αλλά μόνο για να στηριχθούν οι ζημιές και η χασούρα των τραπεζιτών, όλων όσων κέρδιζαν το προηγούμενο διάστημα υπέρογκα ποσά».

Σχετικά με το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου:

«Τη Νέα Δημοκρατία τη ζούμε, διέψευσε τις ελπίδες όσων είχαν πιστέψει ότι θα είναι μία Κυβέρνηση που θα συγκρουστεί με τη διαπλοκή. Όμως έγινε ακόμα μεγαλύτερο καθεστώς η διαπλοκή, όχι μόνο με μεγάλα οικονομικά συμφέροντα αλλά και με τις ανώνυμες εταιρείες των μονών, των μοναστηριών…

…Αυτό που παρακολουθεί το τελευταίο διάστημα η ελληνική κοινωνία είναι ένα θέατρο παραλόγου και είναι πολύ δυσάρεστο ότι τα πορίσματα της εξεταστικής επιτροπής έχουν βγει πριν αυτή ξεκινήσει. Όμως, ήταν αποκαλυπτικά τα όσα συνέβησαν στην εξεταστική και ο τρόπος με τον οποίο οι υπουργοί αλληλοκαρφώνονται. Προσπαθούν αν ρίξουν ο ένας την ευθύνη στον άλλο ενώ, ταυτόχρονα, το κύριο μέλημα της Κυβέρνησης είναι να ξεμπερδεύει με αυτή τη διαδικασία και να κουκουλώσει όσο πιο γρήγορα μπορεί αυτή την υπόθεση.

Αυτό που έχει σημασία και είναι η πολιτική ουσία είναι ότι η κοινωνία έχει βγάλει τα συμπεράσματά της. Δεν υπάρχει πιστεύω ούτε ένας Έλληνας, σε όποιο κόμμα και αν ανήκει, που να μην αξιολογεί ότι υπάρχουν βαθιές πολιτικές ευθύνες για αυτή την ανίερη συναλλαγή, για τις ανταλλαγές των οικοπέδων και την εκποίηση του δημόσιου πλούτου. Δεν υπάρχει πιστεύω κανένας που να πιστεύει ότι ο κ. Μπασιάκος, ο κ. Ρουσόπουλος, ο κ. Βουλγαράκης έκαναν όλα αυτά ενʼ αγνοία του Πρωθυπουργού. Όπως επίσης, δεν υπάρχει και κάποιος που να πιστεύει ότι παλιότερα ο κ. Δρυς ή οι προηγούμενοι Υπουργοί λειτουργούσαν στη βάση μιας προσωπικής λογικής.

Το ζήτημα της προανακριτικής θα αξιολογηθεί από τα αρμόδια όργανα του ΣΥΡΙΖΑ μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία και έχουμε τα πλήρη στοιχεία στη διάθεσή μας οπότε και θα αποφασίσουμε τη στάση μας. Αυτό όμως που έχει σημασία για εμάς, είναι ότι, έστω και με αυτή τη διαδικασία του θεάτρου του παραλόγου με την οποία γίνεται η εξεταστική, δόθηκε στον πολίτη η ευκαιρία να καταλάβει. Άρα, ήταν αναγκαία η σύσταση της εξεταστικής επιτροπής και ορθώς επιμέναμε για τη σύστασή της».

To Γραφείο Τύπου