Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
05/12/2008

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέξης Τσίπρας, στα πλαίσια της επίσκεψης του στα Τρίκαλα, συναντήθηκε με τοπικούς φορείς και ειδικότερα με τον σύλλογο Κατακλυζομένων Μεσοχώρας και την ΜΚΟ «Αχελώου Ρους» καθώς και με την επιτροπή αγώνα των κατοίκων του Κορυδαλλού.

Μετά τις συναντήσεις ο Αλέξης Τσίπρας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Συναντηθήκαμε εδώ σήμερα με τοπικά κινήματα αντίστασης τα οποία αναδεικνύουν δύο ιδιαίτερα περιβαλλοντικά ζητήματα που κατά την γνώμη μας να θα μπορούσαν να αποτελέσουν πεδίο συζήτησης πανελλαδικής αναφοράς. Δύο περιβαλλοντικά μέτωπα στα οποία εμείς δίνουμε ιδιαίτερο βάρος και σημασία, τα οποία αναδεικνύουν μια  σειρά από πολιτικά ζητήματα.  Θέλουμε να δώσουμε ιδιαίτερο βάρος βάζοντας όλες τις πολιτικές δυνάμεις μπροστά στις εύθηνες τους. Τα περιβαλλοντικά θέματα, τα ζητήματα της οικολογίας δεν υπάρχουν μόνο για να κοσμούν τις ιλουστρασιόν εκδόσεις των κομματικών προγραμμάτων σε προεκλογικές περιόδους, ούτε επειδή αυτά τα θέματα «πουλάν». Οι θέσεις των κομμάτων κρίνονται κατά την γνώμη μας, κυρίως από την στάσης τους απέναντι στα ανοιχτά περιβαλλοντικά μέτωπα.

Εδώ λοιπόν στην μεν περίπτωση της Μεσοχώρας έχουμε να κάνουμε με το Φαραωνικό έργο της εκτροπής του Αχελώου. Αν οι Κυβερνήσεις  , αντί να σπαταλήσουν 500 και πλέον εκατομμύρια Ευρώ για την εκτροπή, είχαν προχωρήσει στην κατασκευή μικρών φραγμάτων και λιμνοδεξαμενών μαζί με τα απαραίτητα εγγειοβελτιωτικά έργα, θα αντιμετώπιζαν το ζήτημα της λειψυδρίας στον Θεσσαλικό κάμπο και μάλιστα με τρόπο συμβατό με το περιβάλλον. Παρά όλʼ αυτά,  επιμένουν στην καταστροφική λύση της εκτροπής που και το ζήτημα της άρδευσης του κάμπου δεν λύνει αλλά και το περιβάλλον καταστρέφει. 

Εκτός όμως από αυτό, με το πρόσφατο νομοσχέδιο ειδικά  για τη Μεσοχώρα, συμβαίνει ακόμη κάτι πιο εξοργιστικό. Αντί να φροντίσει η Κυβέρνηση να αποκαταστήσει την το χωριό από την καταστροφή του κατακλυσμού, επιχειρεί με απαράδεκτο τρόπο να κερδοσκοπήσει πάνω στον πόνο, τη ζωή και τις περιουσίες των κατοίκων. Δηλώνουμε για μια άλλη φορά ότι αυτό το έργο δεν πρέπει να γίνει και ότι εμείς, με κάθε τρόπο, θα στηρίξουμε τον αγώνα των Μεσοχωριτών, μέσα και έξω από την Βουλή.

Αντίστοιχο είναι και το ζήτημα στον Κορυδαλλό. Η Κυβέρνηση, αλλά και η τοπική αυτοδιοίκηση, με ενέργειες και παραλείψεις τους παραδίδουν έναν πανέμορφο τόπο στους μεγολοκατασκευστές για τη δημιουργία λατομείων. Θεωρούμε ότι αυτή η πράξη είναι και απαράδεκτη και παράνομη. Δεν μπορεί η φύση, το περιβάλλον, η ιστορία των κατοίκων και των χωριών να θυσιάζονται στον βωμό των υπερκερδών των διάφορων συμφερόντων. Τα κόμματα πρέπει να πάρουν σαφή θέση πάνω σ αυτό το ζήτημα.  Οι παρανομίες πρέπει να σταματήσουν. Η τοπική αυτοδιοίκηση οφείλει να στηρίζει τα αιτήματα και τις θέσεις των κατοίκων και όχι των εργολάβων.

Εμείς θα αναδείξουμε και τα δύο αυτά ζητήματα σε όλα τα επίπεδα. Είμαστε έμπρακτα από τη  μεριά των ανθρώπων και του περιβάλλοντος, θα συνεχίσουμε να είμαστε μαζί με τα τοπικά κινήματα. Η οικολογική και πολιτική μας συνείδηση είναι σταθερή και αταλάντευτη αξία,  χωρίς να συνυπολογίζουμε πρόσκαιρο πολιτικό κόστος».

To Γραφείο Τύπου