Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
05/12/2008

Στα πλαίσια των περιοδειών για την προπαγάνδιση της πανελλαδικής απεργίας στις 10 Δεκεμβρίου αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ A΄ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ με τη βουλευτή Β΄ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Λίτσα Αμμανατίδου επισκέφτηκε το εργοστάσιο της ΕΛΒΟ

Στη συνάντηση με το σωματείο των εργαζομένων εκτέθηκε από τους εκπροσώπους  του Δ.Σ. η δυσμενέστατη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η επιχείρηση. Οι πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης έχουν οδηγήσει σε κατακόρυφη πτώση των  εργασιών του εργοστασίου επειδή δε δίνονται νέες παραγγελίες, παρά τις υποσχέσεις της κυβέρνησης (μετά τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων τον Απρίλιο του2008) για εκταμίευση 20 εκατομμυρίων ευρώ τα οποία ακόμη βρίσκονται στα συρτάρια  των υπουργείων. Αποτέλεσμα  είναι να διογκώνονται  οι ζημιές της επιχείρησης. Οι εργαζόμενοι ανησυχούν ακόμα και για την προοπτική και τη βιωσιμότητα  του εργοστασίου.

Έντονη  ανησυχία  εξέφρασαν και για τις φημολογούμενες «προτάσεις»  για επικείμενη αλλαγή των εργασιακών σχέσεων ( μείωση των ημερών  εργασίας με αντίστοιχη μείωση των μισθών). Δήλωσαν ότι όχι μονό δε θα δεχτούν τέτοιες μεθοδεύσεις , αλλά θα προβούν σε δυναμικές κινητοποιήσεις προκειμένου να διασφαλίσουν τη λειτουργία της επιχείρησης και το εργασιακό τους μέλλον.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την άποψή του ότι οι πολιτικές των άκρατων  ιδιωτικοποιήσεων , που διαχρονικά ακλούθησαν  οι κυβερνήσεις των τελευταίων  χρόνων , οδηγούν και αυτή την επιχείρηση (που έχει άμεση σχέση και με το τομέα της εθνικής άμυνας) σε απαξίωση και μαρασμό προς όφελος ιδιωτικών συμφερόντων .

Ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι θα αγωνιστεί μέσα και έξω από τη βουλή για να διασφαλιστεί η παραγωγική δραστηριότητα της επιχείρησης μέσα από την εξασφάλιση άμεσων πόρων και παραγγελιών , που σε ότι αφορά την εθνική άμυνα, δημόσιες  υπηρεσίες και φορείς, πρέπει να προκύπτουν  μέσα από διακομματική επιτροπή της βουλής . Ταυτόχρονα να σταματήσουν οι μεθοδεύσεις για τον αποκλεισμό της ΕΛΒΟ από διαγωνισμούς , που σκοπό έχουν την εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων. Σε ότι αφορά το μέλλον και τις προοπτικές της επιχείρησης διατυπώθηκε η πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ, να επανέλθει το ιδιοκτησιακό  καθεστώς στο δημόσιο, αλλά με εργατικό και κοινωνικό  έλεγχο.

Τέλος , ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι θα συνεχίσει να στηρίζει τους αγώνες των εργαζομένων για να μη επιδεινωθούν οι εργασιακές τους σχέσεις και πολύ περισσότερο να μη χαθεί καμία θέση εργασίας.

Το κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ περιόδευε και σε άλλες επιχειρήσεις  της βιομηχανικής  περιοχής  της Σίνδου διακινώντας προκηρύξεις  για την απεργία.

ΤΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΣΥΡΙΖΑ A΄ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ