Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
07/12/2008

Αποσπάσματα από την ομιλία του κοινουβ.εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Φ.Κουβέλη στην 24η τακτική γενική συνέλευση της Ενωσης Εισαγγελέων Ελλάδος

“….Εκφράζουμε την οδύνη μας για το θάνατο του 16χρονου νέου ανθρώπου.

Αγανακτεί ο κάθε πολίτης γιατί αυτό που συνέβη είναι απαράδεκτο και δικαιολογημένα εξοργίζεται από τη στάση αυτών των αστυνομικών, και μάλιστα για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες δολοφονήθηκε ένα νέο παιδί. Γιατί για δολοφονία πρόκειται.

Υπάρχει  τεράστιο ζήτημα πολιτικής ευθύνης. Μια πολιτική ευθύνη η οποία αναμφισβήτητα καταγράφεται και με τη δήλωση παραίτησης του Υπ. Εσωτερικών και του υφυπουργού αρμόδιου για τη Δημόσια Τάξη.

Η καταδίκη βεβαίως έχει το δικό της ειδικό βάρος. Αλλά από την άλλη μεριά υπάρχει ένα τεράστιο ζήτημα, πώς είναι δομημένη η ελληνική αστυνομία, με ποια διαπαιδαγώγηση λειτουργούν κάποια όργανα της ΕΛ.ΑΣ. και τελικά το ζήτημα είναι πώς αντιμετωπίζουν τον έλληνα πολίτη.

Απουσιάζει η διαδικασία για τον εκδημοκρατισμό επί της ουσίας των Σωμάτων Ασφαλείας, διότι ο εκδημοκρατισμός δεν είναι μια γενική και αφηρημένη έννοια. Είναι μια συγκεκριμένη διαδικασία πολιτικής ευθύνης προκειμένου να διαμορφώνεται συνείδηση και συμπεριφορά των αστυνομικών, η οποία θα βρίσκεται σε πλήρη αντιστοιχία με τις υποχρεώσεις της. Και οι υποχρεώσεις της είναι να προστατεύουν τον πολίτη, να εργάζονται για το συμφέρον του πολίτη και της κοινωνίας και να μην προβαίνουν σε ενέργειες σαν κι αυτήν η οποία πραγματικά καταγράφεται με τα πιο έντονα χρώματα στη συνείδηση του καθενός μας.

Η πολιτική ευθύνη της κυβέρνησης είναι τεράστια...»

To Γραφείο Τύπου