Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
02/05/2006

Δήλωση του Ν.Βούτση με αφορμή την εκτενή συζήτηση στο Press Room περί το καθεστώς αδειοδοτήσεων για τα εθνικής εμβέλειας τηλεοπτικά κανάλια

Με αφορμή την εκτενή συζήτηση στο Press Room περί το καθεστώς αδειοδοτήσεων για τα εθνικής εμβέλειας τηλεοπτικά κανάλια, ο Ν.Βούτσης μέλος της Π.Γ. και υπεύθυνος Γραφείου Τύπου του ΣΥΝ, δήλωσε τα παρακάτω:

Δυστυχώς, στον αναγκαίο δημόσιο διάλογο για το μείζον ζήτημα της συγκέντρωσης, της ιδιοκτησίας και της αδειοδότησης των Μέσων, κυριαρχεί η φιλολογία και οι πιέσεις για τον μεγάλο ή ακόμα μεγαλύτερο, σύμφωνα με τα ελληνικά δεδομένα, αριθμό αδειών εθνικής εμβέλειας για τα τηλεοπτικά κανάλια.

Θα ήταν πολύ καλύτερο για τη δημοκρατία και την πραγματική ενημέρωση να γινόταν μία ουσιαστική σε βάθος συζήτηση:

Πρώτον, για την ουσιαστική ενίσχυση και αναβάθμιση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης όπως έχει γίνει στις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές χώρες πριν παραδοθούν οι συχνότητες στον αγοραίο ανταγωνισμό.

Δεύτερον, για τη διαμόρφωση ειδικού καθεστώτος και τη διάθεση ειδικού φάσματος συχνοτήτων, ώστε να είναι δυνατή η εκπομπή, σε τοπική έστω κλίμακα, από εναλλακτικούς ενημερωτικούς και ψυχαγωγικούς σταθμούς και κανάλια που θα ανήκουν σε κοινωνικές οργανώσεις και σε άλλα μορφώματα εκτός των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων, στην κυριαρχία πλέον των οποίων και με το γράμμα του νόμου παραδίδονται οι δημόσιες συχνότητες, κατά τις επιταγές των αρμοδίων της Ε.Ε.

Και τρίτον, για τη θεσμική ενίσχυση, την ανεξάρτητη λειτουργία και την πολλαπλή στήριξη των ελεγκτικών αρχών, ιδιαίτερα του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, έτσι ώστε να υπάρχει και να είναι αποδοτική η μέγιστη ελεγκτική λειτουργία για το περιεχόμενο, τη λειτουργία και την τήρηση των δεσμεύσεων των Μέσων.

Επισημαίνουμε, για μια ακόμη φορά, ότι αν τα παραπάνω ζητήματα παραπεμφθούν στις καλένδες, τότε εκλείπουν και τα ελάχιστα αναγκαία αντίβαρα για τη δημοκρατική λειτουργία των Μέσων υπέρ του κοινωνικού συμφέροντος. Η μιντιοκρατία είναι εχθρός της δημοκρατίας και η νομιμοποίηση της σημερινής ασυδοσίας μόνο σε αναπαραγωγή των φαινομένων διαπλοκής και των συστημάτων παραπληροφόρησης θα οδηγήσει.

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου