Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
08/12/2008

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗΣ Αʼ ΑΘΗΝΑΣ ΤΟΥ ΣΥΝ ΚΑΙ ΤΗΣ Π.Κ. ΕΞΑΡΧΕΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ 16ΧΡΟΝΟΥ ΜΑΘΗΤΗ

Θρηνούμε και η οργή μας ξεχειλίζει.

Στη γειτονιά μας στα Εξάρχεια, στο κέντρο της Αθήνας, ένα 16χρονο παιδί πλήρωσε με τη ζωή του την κυβερνητική πολιτική της βίας και της άγριας καταστολής.

Η δολοφονία του 16χρονου μαθητή ήρθε σαν αποτέλεσμα της βίαιης καταστολής από την κυβέρνηση κάθε λαϊκής διεκδίκησης, κάθε νεανικής αντίδρασης και ανυπακοής.

Ήρθε σαν αποτέλεσμα μιας πολιτικής αστυνομοκρατίας, που στοχοποιεί μια ολόκληρη περιοχή - τα Εξάρχεια - και τους κατοίκους της, μια ιστορική γειτονιά με πλούσιες δημοκρατικές και αγωνιστικές παραδόσεις, με ζωντανή κίνηση ιδεών, τα Εξάρχεια που σφύζουν από νέους και νέες.

Η κυβέρνηση, με την ανοχή, την ενθάρρυνση στην αστυνομική αυθαιρεσία και τρομοκρατία, είναι απολύτως υπεύθυνη γιʼ αυτήν την τραγική εξέλιξη.

Τίποτα, όμως, δεν μπορεί να ανακόψει τους αγώνες του λαού και της νεολαίας, τίποτα δεν μπορεί να υποτάξει το πείσμα και την οργή μας, που ολοένα μεγαλώνει.

Ή θα πάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας ή θα φοβούμαστε να κυκλοφορούμε στο δρόμο.

Ή θα σταματήσουμε την πολιτική που όπλισε το χέρι του δράστη, την πολιτική της ατιμωρησίας, της ενοχοποίησης των κοινωνικών αγώνων της νεολαίας ή θα ζούμε διαρκώς με τον τρόμο.

Πρέπει αυτή η βουλή και αυτή η κυβέρνηση να καταλάβει την οργή της νέας γενιάς να καταλάβει αυτούς τους χιλιάδες σε όλη την Ελλάδα μαθητές και μαθήτριες, που εκφράζουν ένα μεγάλο θυμό για την κατάσταση που βιώνει η νέα γενιά : το να είσαι νέος σήμερα στην Ελλάδα σημαίνει να πνίγεσαι στους τέσσερεις  τοίχους του σχολείου και του φροντιστηρίου, να σπουδάζεις χωρίς καμία διασφάλιση του πτυχίου σου, να δουλεύεις χωρίς ωράρια και όρους, να ζεις διαρκώς με τον φόβο. 

Δημοκρατικοί Πολίτες των Εξαρχείων

Δεν χρειαζόμαστε ένοπλους στις γειτονιές που θα μπορούν να σηκώνουν το όπλο και να αφαιρούν τη ζωή των νέων παιδιών.

Να φύγουν - ΤΩΡΑ - οι ειδικές δυνάμεις καταστολής  από τα Εξάρχεια.

«Όλοι και όλες στο δρόμο, να σπάσουμε τον τρόμο»!