Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
09/12/2008

Αποσπάσματα από την ομιλία του προέδρου του ΣΥΝ, Αλέξη Τσίπρα, στην Κόρινθο

«Είναι πολύ δύσκολο να μιλάει κανείς αυτές τις ημέρες για τα κεντρικά πολιτικά ζητήματα. Υπάρχει ένας νεκρός δεκαπέντε χρονών. Και υπάρχει ένα κύμα αγανάκτησης που ξεσηκώνει ολόκληρη την κοινωνία. Και κυρίως τους συνομηλίκους αυτού του παιδιού, που από εχθές βγήκανε στους δρόμους.

Τι μας οδήγησε ως εδώ; Θα είμαστε ξεκάθαροι και θα πούμε τα πράγματα με το όνομά τους. Γιατί η επίσημη γραμμή της κυβέρνησης μιλάει για ατυχές περιστατικό, για την υπερβάλλουσα μαγκιά ενός αστυνομικού. Αλλά αυτή η γραμμή κατέρρευσε από την πρώτη στιγμή.

Κατέρρευσε γιατί η αστυνομική αυθαιρεσία δεν είναι άθροισμα μεμονωμένων περιστατικών. Είναι μια νοοτροπία, μια ιδεολογία που καλλιεργείται συστηματικά μέσα στα σώματα ασφαλείας. Και η οποία εξ ίσου συστηματικά επιβραβεύεται με την ατιμωρησία. Όπως στην περίπτωση της περίφημης ζαρντινιέρας στην Θεσσαλονίκη, όπως σε όλες τις περιπτώσεις που τα υπηρεσιακά όπλα εκπυρσοκρότησαν τυχαία εναντίον μεταναστών, τσιγγάνων ή δικύκλων, όπως σε όλες τις περιπτώσεις που οι σφαίρες εντελώς τυχαία εξοστρακίζονται και σκοτώνουν κάποιον άνθρωπο.

Και καλεί και τα κόμματα, στο μέγαρο Μαξίμου και το μήνυμα που εκπέμπουν είναι τι; Ότι για όλα φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ. Μήπως ο ΣΥΡΙΖΑ όπλισε το χέρι του φρουρού; Μήπως ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει τους βανδαλισμούς; Ο ΣΥΡΙΖΑ ευθύνεται για το χάος; Μήπως ο ΣΥΡΙΖΑ ευθύνεται και για τα αδιέξοδα της νέας γενιάς;

Είναι βεβαίως θλιβερό ακραίοι κύκλοι της Νέας Δημοκρατίας να βρίσκουν συμπαραστάτες στο ΚΚΕ. Αναφέρομαι βεβαίως στο παραλήρημα της κ. Παπαρρήγα έξω από το μέγαρο Μαξίμου η οποία δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ χαϊδεύει τα αυτιά των κουκουλοφόρων. Κ. Παπαρρήγα, φοβάμαι ότι έχετε υπερβεί τα εσκαμμένα. Δεν ξέρω τι συζητήσατε με τον κ. Καραμανλή αλλά δυστυχώς σε αυτές τις κρίσιμες ώρες διαλέξατε να αναπαράξετε την προπαγάνδα της ακροδεξιάς. Τα έχουμε ακούσει αυτά και από τον κ. Πολύδωρα. Όμως τέτοιες ανοησίες δεν γίνονται πιστευτές από την κοινωνία.

Το δε ΠΑΣΟΚ είναι αμήχανο μπροστά στην εξέγερση των μαθητών. Ψελλίζει κάτι για εκλογές χωρίς να το ζητάει. Φαίνεται πως οτιδήποτε κινητοποιεί την κοινωνία είναι έξω από τους σχεδιασμούς του «ώριμου φρούτου» και της κοινωνίας τηλεθεατών. Μιας κοινωνίας η οποία περιμένει την πολιτική αλλαγή με το τηλεκοντρόλ στο χέρι. Και νομίζει ότι οι κυβερνήσεις αλλάζουν όπως τα κανάλια στους τηλεοπτικούς δέκτες. 

Συντρόφισσες και σύντροφοι

Υπάρχει όμως και μια άλλη διάσταση πίσω από τον αυθόρμητο ξεσηκωμό των νέων σε ολόκληρη την χώρα. Είναι μια γενιά που της έχουν στερήσει το μέλλον, μια γενιά που την οδηγούν στην ανασφάλεια και την αβεβαιότητα. Και αυτή η γενιά αντιστέκεται. Διεκδικεί το μέλλον και την αξιοπρέπειά της. Παίρνει στην πλάτη της ολόκληρη την κοινωνία. Μας βοηθούν να έχουμε ψηλά το κεφάλι. Μπορεί να το κάνει με τον αυθορμητισμό των δεκαπέντε και είκοσι χρόνων, και όχι με κάποιον ευθύ πολιτικό τρόπο, όμως το κάνει. Μπαίνει για μια ακόμα φορά επικεφαλής των κοινωνικών αγώνων για αξιοπρέπεια και δικαίωμα στην ζωή.

Και εμείς απέναντι στη σημερινή εξέγερση της νέας γενιάς που έχει πολύ βαθύτερα αίτια, στην ανασφάλεια στην απαξίωση των νέων ανθρώπων, στην αβεβαιότητα για το αύριο, στην υποβάθμιση του δημοσίου σχολείου, στην εναντιοποίηση των σπουδών δίχως αντίκρισμα στις ουρές των νέων ανέργων και την ανασφάλεια εργαζομένων για 480 ευρώ στα stage.

Απέναντι σε αυτά τα αίτια λέμε ότι πρέπει να υπάρξει διέξοδος. Τρία χρόνια τώρα έχουμε θέσει ως πρωταρχικό στόχο την ανάδειξη των μεγάλων διεξόδων της ελληνικής νεολαίας και κάποιοι νομίζουν ότι κάνουμε επικοινωνιακή πολιτική. Τόσο τους κόβει. Τόσο καταλαβαίνουν. Η ελληνική κοινωνία συσσωρεύει εκρηκτικά προβλήματα στην πλάτη των σημερινών δεκαεξάρηδων, των εικοσάρηδων, των ανέργων τριαντάρηδων που ζουν ακόμα στο παιδικό τους δωμάτιο.  Και σε αυτά τα προβλήματα οφείλει να δώσει βαρύτητα η πολιτεία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα αγωνιστεί με όλες του τις δυνάμεις για μια ριζοσπαστική, εναλλακτική διέξοδο από την κρίση. Και εναλλακτική διέξοδος σημαίνει άμεσα μέτρα, άμεση αλλαγή στρατηγικής για τα φλέγοντα προβλήματα της νέας γενιάς,

Εναλλακτική διέξοδος σημαίνει:

1) ριζική αύξηση των δαπανών για την Παιδεία

2) 100.000 νέες θέσεις σταθερής και πλήρους εργασίας για νέους εργαζόμενους

3) Ελεύθερη πρόσβαση στα δημόσια πανεπιστήμια, κατάργηση των ΚΕΣ

Εκδημοκρατισμός των σωμάτων ασφαλείας κατάργηση των ΜΑΤ αφοπλισμός των αστυνομικών που έρχονται σε επαφή με τους πολίτες.

To Γραφείο Τύπου