Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
26/11/2008

Ομιλία του Στάθη Λεουτσάκου (μέλος της Πολιτικής Γραμματείας της ΚΠΕ του ΣΥΝ) στο Συνέδριο της ΚΕΔΚΕ

Κυρίες και κύριοι, φίλες και φίλοι,

Θα ήθελα εξαρχής να σας ευχαριστήσω για την πρόσκλησή σας να παρακολουθήσουμε τις εργασίες του Συνεδρίου σας.

Ένα συνέδριο, ιδιαίτερα σημαντικό και από τη σύνθεσή του (οι τοπικοί άρχοντες από ολόκληρη τη χώρα), αλλά και από το περιεχόμενο του συνεδρίου, το καθιστά ακόμη πιο ενδιαφέρον και μες την πολιτική συγκυρία που πραγματοποιείται.

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

Ζούμε σε συνθήκες παγκόσμιας οικονομικής κρίσης λόγω των αδιεξόδων που συσσώρευσαν οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές, της απορύθμισης και του μηδενισμού της δημόσιας παρέμβασης, της αποθέωσης των αγορών, ενώ αναμένεται παρατεταμένη ύφεση.

Η παρούσα κρίση δεν είναι μόνο μια πρωτοφανής σε ένταση χρηματοπιστωτική κρίση, εξελίσσεται σε μια βαθύτατη και συνολική οικονομική και κοινωνική κρίση που απλώνεται σε όλους τους τομείς και σε παγκόσμιο επίπεδο.

-    Είναι κρίση ενεργειακή, η οποία οξύνει τις αντιπαραθέσεις για την επάρκεια τροφοδοσίας και τον έλεγχο ενεργειακών πόρων και δρόμων.

-    Είναι μια μεγάλη διατροφική κρίση, που αφορά την ασφάλεια και την υγιεινή των τροφίμων. Μια κρίση επάρκειας και διαχείρισης των υδάτινων πόρων.

-    Είναι, τέλος, μια περιβαλλοντική κρίση και κρίση κλιματικών αλλαγών, που απειλεί μεσοπρόθεσμα ακόμα και την επιβίωση του πλανήτη.

- Η Ελλάδα και η ελληνική οικονομία δεν είναι μόνο μία τρίτη πλευρά, που απλώς δέχεται τις συνέπειες της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης, αλλά και συστατικό και οργανικό μέρος της.

Στη χώρα μας αυτή την περίοδο τα ήδη έντονα κοινωνικά προβλήματα έχουν αρχίσει να λαμβάνουν εκρηκτικές διαστάσεις.

Ζούμε την πλήρη και παταγώδη αποτυχία των νεοφιλελεύθερων απορυθμίσεων, που εφαρμόστηκαν στη χώρα μας από τη δεκαετία του ʼ90 από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και κλιμακώνονται τα τελευταία χρόνια από την κυβέρνηση της Ν.Δ.

- Σήμερα η Ελλάδα χρειάζεται μια μεγάλη ανατροπή των νεοφιλελεύθερων πολιτικών και ριζική αλλαγή πορείας. Η απάντηση πρέπει να είναι μια βαθιά ριζοσπαστική προοδευτική αλλαγή που θα αμφισβητεί το ίδιο το σύστημα που παράγει αδιέξοδα και κρίσεις, θα ανοίγει νέους ορίζοντες για ένα νέο αναπτυξιακό, παραγωγικό, κοινωνικό, περιβαλλοντικό και καταναλωτικό πρότυπο.

Φίλες και φίλοι,

- Η αξία της ύπαρξης ισχυρού κοινωνικού κράτους, που θα ελαχιστοποιεί τις συνέπειες της κρίσης και θα διασφαλίζει την εδαφική και κοινωνική συνοχή, είναι σήμερα αναγκαία όσο ποτέ.

Σήμερα, παρά ποτέ, είναι αναγκαίος ο ριζικός μετασχηματισμός του κράτους με τις αναγκαίες θεσμικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις, με γενναία ανακατανομή εξουσιών και πόρων, που θα ενισχύουν την αποκέντρωση με αυτοδιοίκηση και θα διασφαλίζουν την παροχή δημόσιων κοινωνικών υπηρεσιών υψηλής ποιότητας για όλους τους πολίτες στο πλησιέστερο προς αυτούς επίπεδο.

- Η κυβέρνηση άνοιξε τη συζήτηση για τη διοικητική μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για επικοινωνιακούς λόγους. Θέλησε να οικοδομήσει την εικόνα της «μεταρρυθμιστικής δύναμης».

Σήμερα, όμως, είμαστε σε θέση να διαπιστώσουμε ότι ήταν άνθρακες ο θησαυρός και αυτό όχι μόνο γιατί οδηγείται σε ναυάγιο η διοικητική μεταρρύθμιση, αλλά γιατί έχουμε εικόνα πώς την εννοεί. Προσεγγίζει το θέμα ως απλή συνένωση Νομαρχιών και Δήμων και φαίνεται να είναι ενταγμένη στη λογική του περιορισμού των δημοσιονομικών πόρων προς την αυτοδιοίκηση και του καλύτερου και αποτελεσματικότερου ελέγχου της από το κεντρικό κράτος. Η διατήρηση του κρατικού περιφερειάρχη και του καλπονοθευτικού εκλογικού συστήματος την καθιστούν «άδειο πουκάμισο».

- Κατά την άποψή μας χρειάζεται μια πραγματική διοικητική – δημοκρατική μεταρρύθμιση του κράτους και της Αυτοδιοίκησης.

- Επιτελικό κράτος, αιρετή περιφέρεια (αποκεντρωμένους αιρετούς θεσμούς τις νομαρχίες), ισχυρούς ΟΤΑ, μητροπολιτική αυτοδιοίκηση.

- Φορολογική αποκέντρωση και υλοποίηση των συνταγματικών και νομοθετικών υποχρεώσεων της πολιτείας (άρθρο 102 και παρακρατηθέντα παλαιά και νέα).

-    Κλειδί για μας η καθιέρωση της απλής αναλογικής, η κατάργηση δημαρχοκεντρικού και νομαρχοκεντρικού μοντέλου, η κατοχύρωση της ουσιαστικής συμμετοχής των συλλογικών και κινηματικών εκφράσεων των πολιτών.

Φίλες και φίλοι,

- Πιστεύουμε ότι σήμερα η Τοπική Αυτοδιοίκηση, περισσότερο από ποτέ, καλείται να παίξει ένα αναβαθμισμένο ρόλο. Γι΄αυτό το ρόλο πέρα από το δικό της προσανατολισμό χρειάζεται και γενναία οικονομική στήριξη. Το επιχείρημα, δεν έχουμε λεφτά, την ίδια στιγμή που με τόση ευκολία δίνει στους τραπεζίτες 28 δις ? δεν έχει βάση. Οι δράσεις – λειτουργίες της αυτοδιοίκησης είναι κατά βάσην εντάσεως εργασία  (σε αντίθεση με άλλες επενδύσεις που είναι εντάσεως κεφαλαίου) μπορεί να συμβάλει για να αυξηθεί η απασχόληση με έργα που θα απαντάνε στην ποιότητα ζωής των πολιτών, θα στηρίζει τις κοινωνικές πολιτικές που είναι αναγκαίες για όλους όσους πλήττονται και θα τους πλήξει η οικονομική κρίση.

Τέλος, πιστεύουμε ότι σήμερα χρειάζεται να αναπτυχθεί ένα αυτοδιοικητικό κίνημα που να διεκδικεί την αναγέννηση του Δήμου σαν τον συλλογικό εκφραστή των συμφερόντων των πολιτών του Δήμου που θα υπερασπίζεται το δημόσιο χώρο σαν κοινωνικό αγαθό, που θα ενεργοποιεί τους πολίτες, θα στηρίζεται σ΄αυτόν και θα στηρίζει αυτούς.