Skip to main content.
26/11/2008

Ομιλία του Θ.Γκοτσόπουλου στο Συνέδριο της ΚΕΔΚΕ

Κύριοι συνάδελφοι, συναδέλφισσες, θα αρχίσω με μια διαπίστωση. Στο φετινό Συνέδριο υπάρχει μία μουντή ατμόσφαιρα. Δεν υπάρχει ο ενθουσιασμός της Κυλλήνης, η αισιοδοξία ότι τα πράγματα μπορούν να κινηθούν, να εξελιχθούν καλύτερα για την Αυτοδιοίκηση στον τόπο μας.

Αυτό γιατί έναν χρόνο μετά οι όποιες προσδοκίες υπήρχαν διαψεύστηκαν, η διοικητική μεταρρύθμιση παραπέμφθηκε στις καλένδες, τα οικονομικά μας παραμένουν το ίδιο άσχημα, οι κοινωνικές δομές απειλούνται, το ΕΣΠΑ δεν προχωρά, ο ΘΗΣΕΑΣ καρκινοβατεί, η οικονομική κρίση μεγάλη και με εκτενείς  συνέπειες  στην κοινωνία, να πλήττει και τους Δήμους, την πλησιέστερη στους πολίτες εξουσία.

Εδώ να κάνω ένα σχόλιο στην παρέμβαση του κυρίου Νάκου. Όχι κύριε Υπουργέ, δεν είμαστε στην ίδια βάρκα. Η Αυτοδιοίκηση όχι με δική της ευθύνη, είναι σε διαφορετική βάρκα με την κεντρική εξουσία εδώ και χρόνια, γιατί είμαστε η μοναδική χώρα της ευρωζώνης που κάθε χρόνο οι ΟΤΑ, η ΚΕΔΚΕ, αγωνίζεται να εισπράξει τα θεσμοθετημένα χρήματα, όχι να τα αυξήσει.

Τέσσερις σύντομες παρεμβάσεις.

1. Σχόλιο για την διοικητική μεταρρύθμιση.

Πέρυσι είχα πει ότι η ομιλία, ασαφής και γενικόλογη, του κυρίου Παυλόπουλου μου θύμισε την παλιά ελληνική ταινία και ατάκα «Στρίβειν δια του αρραβώνος». Φέτος νομίζω ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, απολύτως τίποτα, καμία συγκεκριμένη πρόταση.

Από την «επανίδρυση του κράτους» προχωρήσαμε στην διοικητική μεταρρύθμιση, κατόπιν στον Καποδίστρια 2, δηλαδή απλές συνενώσεις – συγκολλήσεις Δήμων χωρίς ουσιαστικά τίποτα άλλο και καταλήξαμε στην αναβολή. «Ζήσε Μάρτη μου … να δεις διοικητική μεταρρύθμιση» 1997, 2004, 2008 πρόσχημα οικονομική κρίση. Από αναβολή σε αναβολή.

Να το ξεκαθαρίσουμε μια για πάντα. Οι απλές συνενώσεις Δήμων και Νομαρχιών δεν μας αφορούν καθόλου, δεν συμμετέχουμε και ουδείς πρέπει να συμμετάσχει.

Ριζική διοικητική μεταρρύθμιση για Τοπική Αυτοδιοίκηση, δημοκρατική, αποτελεσματική με αιρετές Περιφέρειες, ισχυρούς Δήμους, ουσιαστική ενίσχυση με νέους πόρους και σαφείς αρμοδιότητες. Ναι, αυτό μας αφορά. Για αυτό μόνο συζητάμε.

2. Οικονομικά.

Η κατάσταση είναι πολύ κακή. Δεν πρέπει να την ωραιοποιούμε.

Τρέχοντα. Το 2008 σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ΚΕΔΚΕ έπρεπε να πάρουμε 600.000.000 για μεταφερθείσες αρμοδιότητες. Η πλειοψηφία υποχώρησε στα 250.000.000.

Τελικά πήραμε 125.000.000 το 2008 και υπόσχεση για τα άλλα 125.000.000 το 2009 χωρίς όμως καμία εγγραφή στον προϋπολογισμό. Άρα, για το 2008 έχουμε παρακράτηση 475.000.000.

Παρακρατηθέντα. Οι απαιτήσεις της ΚΕΔΚΕ είναι στα 3.500 δις ευρώ από το 1997-2008. Παρʼ όλα αυτά συμφώνησε με το Υπουργείο στα 1.700 σε 8 ετήσιες δόσεις. Δεν υπάρχει συγκεκριμένος κωδικός στον προϋπολογισμό για την πρώτη δόση 330.000.000 ?.

Διαφωνούμε ριζικά με τον τρόπο απόδοσης. Δεν θα πάρουμε ούτε μισά σε πραγματικές τιμές. Με τα υπόλοιπα τι θα γίνει;

Τέλη κυκλοφορίας. Το 50% έγινε 90%. Πρακτικά το 2009 θα εισπράξουμε 420.000.000 ?. Όμως, όπως ήδη το έχουμε πει στην Κυλλήνη, μας κόβουν από αλλού. Εξαφανίστηκαν από τον προϋπολογισμό 180.000.000 ? για τις μεταφερθείσες αρμοδιότητες.

Συμπέρασμα. Η ΚΕΔΚΕ υπολογίζει στα 600.000.000 ? αυτές τις δαπάνες. Πήραμε από τα τέλη 240. Είμαστε ευχαριστημένοι;

ΘΗΣΕΑΣ. 30% απορροφητικότητα τέλη 2007. 30% τέλη 2008. Το πρόγραμμα τελειώνει τέλος 2009 και πρέπει να τελειώσει.

Επαναφέρουμε την πρότασή μας που στην Κυλλήνη είχαμε διατυπώσει.

Μέχρι τέλος του 2010 το σύνολο του ποσού να δοθεί στους Δήμος ως ΣΑΤΑ και οι οριζόντιες δράσεις για στοχευμένες κοινωνικές δράσεις με ευθύνη της ΚΕΔΚΕ.

Είναι 1.800 περίπου και είναι δικά μας χρήματα. Φαντάζεστε τι σημαίνει αυτό για εμάς.

Η κουτοπονηριά της αέναης παράτασης και του κατακερματισμού των χρημάτων σε μικροποσά δεν πρέπει να περάσει.

ΕΣΠΑ. Θεωρητικά είμαστε στον τρίτο χρόνο λειτουργίας του Κοινοτικού Προγράμματος.

Ερώτημα προς όλους μας. Το έχετε καταλάβει αυτό; Έχουμε πάρει τίποτα; Όχι. Είμαστε στη φάση πιστοποίησης που και αυτή, όπως το ακούσατε, ελάχιστα έχει προχωρήσει.

Συμπέρασμα. Είναι ορατός ο κίνδυνος να διαχειριστούμε ελάχιστα χρήματα από το ΕΣΠΑ και οι όποιες πιστώσεις έρθουν σε εμάς να γίνουν έργα από τους κεντρικούς ή περιφερειακούς κρατικούς φορείς. Το πρώτο παράδειγμα ήδη το είχαμε με τα Π.Κ.Σ.Α.

ΠΔΕ. Μην κοροϊδευόμαστε. Οι δημόσιες επενδύσεις είναι βασικός μοχλός στην αντιμετώπιση της κρίσης που όλοι συμφωνούμε ότι είναι βαθιά και παρατεταμένη. Όμως οι δημόσιες επενδύσεις είναι μειωμένες φέτος συνολικά κατά 10% περίπου και εξαιρετικά πιο μειωμένες 25% ήταν στο προσχέδιο για τα συγχρηματοδοτούμενα έργα, δηλαδή αυτά που υποτίθεται ότι συνεισφέρουν στην υλοποίηση του ΕΣΠΑ.

Άρα, η κυβέρνηση, παρά τις εξαγγελίες, πάει προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Πρέπει να διεκδικήσουμε ως Αυτοδιοίκηση την ουσιαστική αύξηση των δημοσίων επενδύσεων ως το μόνο δρόμο διεξόδου. Ενίσχυση για έργα αυτεπιστασίας με δημιουργία 50.000 θέσεων.

Διαφωνούμε με το δάνειο των 1.500.000 δις ? που προτείνει η πλειοψηφία. Δεν έχουμε ανάγκη από δάνεια και χρέη, άλλωστε αρκετοί συνάδελφοι το έχουν κάνει βάζοντας υποθήκη το φόρο ζύθου. Χρειαζόμαστε χρήματα για επενδύσεις

3.Κοινωνικές Δομές.

Η θέση πρέπει να είναι απόλυτη και σαφής. Καμία κοινωνική δομή να μην κλείνει, αντιθέτως να αυξηθούν. Να ανοίξουμε και άλλες. Άρα, χρηματοδότηση και όχι κοροϊδία.

Ακούσαμε για Βρεφονηπιακούς Σταθμούς, Βοήθεια στο Σπίτι, ΚΗΦΗ και λοιπά. Όμως υπάρχει και κάτι άλλο που παρά πάσα αμφιβολία δείχνει το μέγεθος της αναλγησίας της κυβέρνησης. Τα Κέντρα Πρόληψης που συνχρηματοδοτούμε με τον ΟΚΑΝΑ.

Εδώ ο εμπαιγμός είναι απόλυτος. Το Υπουργείο δεν δίνει χρήματα, η ΚΕΔΚΕ καταβάλλει το μερίδιό της, τα Κέντρα υπολειτουργούν με κίνδυνο να κλείσουν. Εκατοντάδες άνθρωποι κινδυνεύουν και οι εργαζόμενοι θα μείνουν στον δρόμο.

4.  Τι κάνουμε;

Δεν είμαστε ένας συνδικαλιστικός φορέας που διεκδικεί αύξηση των αποδοχών του.

Είμαστε οι εκφραστές των τοπικών κοινωνιών, δηλαδή του συνόλου των Ελλήνων πολιτών, που παλεύουμε για την καλύτερη διαχείριση και προώθηση των τοπικών θεμάτων, την επίλυση των τοπικών προβλημάτων.

Στα πλαίσια βέβαια του ενιαίου πολιτικού, διοικητικού συστήματος, έχουμε αυτόνομη πολιτική νομιμοποίηση και λειτουργία, δεν είμαστε οι εκτελεστές των αποφάσεων της κεντρικής εξουσίας. Δεν είμαστε ο βραχίονας της κεντρικής εξουσίας.

Νέος Δημόσιος Τομέας. Με βάση τα παραπάνω, πρέπει να διεκδικήσουμε και να επιβάλλουμε αυτήν την σχέση, την αυτονομία της πολιτικής μας παρουσίας και δράσης.

Από το 1997 έως σήμερα με διαφορετικούς τρόπους μας παρακρατούν και υπεξαιρούν θεσμοθετημένους πόρους.

Κάθε χρόνο έχουμε αυτήν την συνεχή, παρατεταμένη, φθοροποιό διαδικασία των διαπραγματεύσεων και των ατέρμονων διαλόγων με τα Υπουργεία. Ο ρόλος του καλού και του κακού.

Αυτό πρέπει να  σταματήσει τώρα, άμεσα. Να αρχίσει από φέτος η πλήρης απόδοση των πόρων που προβλέπουν το Σύνταγμα και οι νόμοι, χωρίς κουτοπονηριές και πολιτικάντικους χειρισμούς. Πλήρης απόδοση των παρακρατηθέντων και να αρχίσει άμεσα η διεκδίκηση για νέους πόρους, χωρίς περαιτέρω επιβάρυνση των πολιτών, δίχως βέβαια την παραπομπή στο μέλλον της διοικητικής μεταρρύθμισης.

Κύριοι συνάδελφοι, πρέπει τα συνέδριά μας να είναι συγκεκριμένα, ουσιαστικά και κυρίως αποτελεσματικά. Δεν μπορούμε να ψηφίζουμε καλές αποφάσεις που συγκεντρώνουν σχεδόν ομόφωνη αποδοχή των συναδέλφων και μετά από έναν χρόνο να είμαστε στην ίδια αφετηρία. Γιατί και φέτος ίδιες αγωνίες και σοβαρά προβλήματα έχουμε. Τα ίδια αδιέξοδα αντιμετωπίζουμε.

Σε δύο χρόνια πάμε σε εκλογές. Πρέπει σήμερα εδώ να αποφασίσουμε ένα πολύ συγκεκριμένο σχέδιο δράσης και αγωνιστικών κινητοποιήσεων, που θα σηματοδοτεί την απόφασή μας.

Έως εδώ, η υπομονή μας εξαντλήθηκε. Οι καλές μας προθέσεις δεδομένες, αλλά τελείωσαν.

Η περσινή απόφαση για κινητοποιήσεις, σωστή, συσπείρωσε τους συναδέλφους, αλλά σταμάτησε άνευ λόγου. Ήταν λάθος. Το μήνυμα που στείλαμε ήταν η υποχώρηση, ο συμβιβασμός σε βάρος μας.

Προτείνουμε την συμμετοχή:

1.Στις κινητοποιήσεις της 10/12/2008, που είναι πανελλαδικές της ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ

2.Οργάνωση κινητοποίησης στις 20/12 που ψηφίζεται ο προϋπολογισμός

3.Αν στον νέο προϋπολογισμό δεν ενταχθούν τα συγκεκριμένα που όλοι ζητάμε, κλείσιμο των Δήμων προειδοποιητικά και

4.Συστηματική ενημέρωση με ευθύνη των ΤΕΔΚ και της ΚΕΔΚΕ, της κοινωνίας για το τι ζητάμε.

Διοργάνωση μιας μεγάλης, καλά οργανωμένης πανελλαδικής κινητοποίησης όλων των αιρετών.

Κύριοι συνάδελφοι, ακούμε συχνά για υπέρβαση των κομματικών ταυτοτήτων, σκοπιμοτήτων και λόγια υπέρ της Αυτοδιοίκησης. Ώρα να τα κάνουμε πράξη.

Του χρόνου αν δεν  γίνει τίποτα, τα ίδια θα ξανά προτείνουμε και με αυτή και με άλλη κυβέρνηση, γιατί όλοι είναι γνώστες και όλοι είμαστε υποψιασμένοι.

Εμείς ως ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ συμβάλλαμε και θα συμβάλλουμε στην λήψη σωστών αποφάσεων που πράγματι θα προωθούν τα συμφέροντα της Αυτοδιοίκησης, έστω και αν αυτές οι αποφάσεις δεν μας καλύπτουν απόλυτα.

Όμως αποφάσεις στα χαρτιά, δεν έχει νόημα να παίρνουμε, να ερχόμαστε εδώ κάθε χρόνο και να λέμε τα ίδια πράγματα.

Πρέπει να διεκδικήσουμε, να παλεύουμε για τις αποφάσεις μας, να τις προωθούμε, να τις επιβάλλουμε.

Όπως το Συνέδριο της Κυλλήνης ήταν εκείνο της λήψης προχωρημένων, σωστών αποφάσεων, το Συνέδριο της Θεσσαλονίκης ας είναι το  Συνέδριο της ενεργοποίησης, της δράσης, της αγωνιστικής διεκδίκησης της Αυτοδιοίκησης.

Είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτός είναι ο μόνος δρόμος και αυτόν πρέπει να ακολουθήσουμε.