Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
02/05/2006

Συνάντηση ΣΥΝ με τον Υπουργό και Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για το θέμα του καπνού

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέκος Αλαβάνος μαζί με τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ασ.Ξηροτύρη, συναντήθηκε σήμερα με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Ε. Μπασιάκο και τον Υφυπουργό κ. Αλ. Κοντό και συζήτησαν το θέμα του καπνού.

Μετά τη συνάντηση ο Πρόεδρος του ΣΥΝ έκανε την εξής δήλωση:

«Μετά τη μεγάλη κινητοποίηση που έγινε την περασμένη εβδομάδα στη Ροδόπη, όπου και ήμουν παρών, αναλάβαμε τη δέσμευση να συναντηθούμε με τον Υπουργό και τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.

Η κατάσταση είναι δραματική, διότι αυτή τη στιγμή δεν υλοποιείται τίποτα από τα συμβόλαια που έχουν υπογράψει ορισμένες μεγάλες μεταποιητικές επιχειρήσεις. Εμείς ζητάμε να εφαρμοστούν οι συμβατικές υποχρεώσεις που υπάρχουν με βάση τον κανονισμό και με βάση τα συμβόλαια, να κατατεθούν οι εγγυητικές επιστολές, τα συμβόλαια να υλοποιηθούν με κάθε τρόπο, η τακτοποίηση των οφειλών των μεταποιητικών επιχειρήσεων προς τους καπνοπαραγωγούς να γίνει μέσα σε ένα μήνα και όχι μέσα σε έξη μήνες όπως πέρυσι.

Επίσης, έχει μεγάλη σημασία η τιμή η οποία φέτος, όπως φαίνεται, διαμορφώνεται, κατά μέσο όρο στο ένα τρίτον της περσινής τιμής, δηλαδή γύρω στο ένα ευρώ. Πιστεύω ότι κανείς δεν πρέπει να είναι θύμα εκβιασμού των μεταποιητικών επιχειρήσεων, ούτε οι αγρότες, ούτε η κυβέρνηση. Αν δεν υλοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους, πρέπει να αναλάβουν τις ποινικές και οικονομικές ρήτρες που έχουν. Τέλος νομίζω ότι θα έπρεπε η κυβέρνηση να στηρίξει τις συνεταιριστικές οργανώσεις προκειμένου να αντεπεξέλθουν στην υποχρέωση της απορρόφησης της παραγωγής και της ικανοποιητικής τιμής που χρειάζονται οι καπνοπαραγωγοί.

Πιστεύουμε ακόμα ότι πρέπει το Υπουργείο άμεσα αφενός να σχεδιάσει και να υλοποιήσει πρόγραμμα ποιοτικής αναβάθμισης του καπνού και αποτελεσματικής επιστημονικής στήριξης ώστε να συνεχιστεί η καπνοκαλλιέργεια με την παραγωγή υψηλής ποιότητας καπνών και αφετέρου να αρχίσει διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε προκειμένου να παραμείνει το 50% των ενισχύσεων στους παραγωγούς και να μην μεταφερθεί στον Β’ Πυλώνα μετά το 2009.”

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου