Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
11/12/2008

Αποσπάσματα από την ομιλία του προέδρου του ΣΥΝ, Αλέξη Τσίπρα, στη Μυτιλήνη

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέξης Τσίπρας, στη σημερινή ομιλία του κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στην Μυτιλήνη μεταξύ άλλων τόνισε:

•    Σχετικά με την απεργιακή κινητοποίηση στις 10 Δεκέμβρη:

«Δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι και νέοι κατέβηκαν στον δρόμο, για να καταγγείλουν την κυβερνητική πολιτική. Τα δισεκατομμύρια που κατευθύνονται στις τράπεζες, την ώρα που ο κόσμος έρχεται μπροστά στην προοπτική της αβεβαιότητας, της ελαστικής εργασίας, της ανεργίας, ακόμα και της φτώχειας. Αλλά και για να αμφισβητήσουν το κλίμα τρομοφοβίας που καλλιεργείται τις τελευταίες μέρες. Να καταγγείλουν το αδιανόητο καθεστώς αστυνομικής αυθαιρεσίας, που άφησε νεκρό στο δρόμο ένα παιδί 15 χρονών. Και που μας φέρνει κάθε μέρα μπροστά σε αδιανόητα φαινόμενα αστυνομικής και παρακρατικής βίας, με πυροβολισμούς, μαχαιρώματα και ξυλοδαρμούς. Ήταν η περήφανη απάντηση στο κλίμα τρόμου και νοσηρότητας, που καλλιεργεί η κυβέρνηση, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό, προκειμένου να επιβιώσει πολιτικά.».

•    Σχετικά με τις πανελλαδικές διαδηλώσεις:

«Η κοινωνία έχει ξεσηκωθεί. Υπάρχει ένας νεκρός δεκαπέντε χρονών. Και υπάρχει ένα κύμα αγανάκτησης που ξεσηκώνει τους πάντες. Και κυρίως τους συνομηλίκους αυτού του παιδιού, που από την αρχή αυτής της βδομάδας βρίσκονται στους δρόμους ολόκληρης της Ελλάδας.

Τι μας οδήγησε ως εδώ; Θα είμαστε ξεκάθαροι και θα πούμε τα πράγματα με το όνομά τους. Γιατί η επίσημη γραμμή της κυβέρνησης μιλάει για ατυχές περιστατικό, για την υπερβάλλουσα μαγκιά ενός αστυνομικού. Αλλά αυτή η γραμμή κατέρρευσε από την πρώτη στιγμή. 

Κατέρρευσε γιατί η αστυνομική αυθαιρεσία δεν είναι άθροισμα μεμονωμένων περιστατικών. Είναι μια νοοτροπία, μια ιδεολογία που καλλιεργείται συστηματικά μέσα στα σώματα ασφαλείας. Και η οποία εξ ίσου συστηματικά επιβραβεύεται με την ατιμωρησία. Όπως στην περίπτωση της περίφημης ζαρντινιέρας στην Θεσσαλονίκη, όπως σε όλες τις περιπτώσεις που τα υπηρεσιακά όπλα εκπυρσοκρότησαν τυχαία εναντίον μεταναστών, τσιγγάνων ή δικύκλων, όπως σε όλες τις περιπτώσεις που οι σφαίρες εντελώς τυχαία εξοστρακίζονται και σκοτώνουν κάποιον άνθρωπο». 

•    Σχετικά με την πολιτική στάση του Πρωθυπουργού:

«Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να εντάξει κάθε εκδήλωση αντίδρασης, στους βανδαλισμούς και τις καταστροφές. Το ίδιο έκανε και με τις φοιτητικές κινητοποιήσεις, όταν κατέβαιναν δεκάδες χιλιάδες φοιτητές στους δρόμους και η επίσημη κυβερνητική εκδοχή μιλούσε για ταραξίες

Θα ήταν μεγάλη εξυπηρέτηση για την κυβέρνηση να φύγει ο κόσμος από τους δρόμους, να σταματήσουν οι κινητοποιήσεις του ΣΥΡΙΖΑ, των μαθητών, των μαζικών φορέων. Δεν πρόκειται να τους κάνουμε την χάρη.

Οι πάντες γνωρίζουν ότι δεν έχουμε την παραμικρή σχέση με την πρακτική της τυφλής βίας, ούτε με αυτούς που την μεταχειρίζονται. Αυτό που μας χρεώνουν είναι ότι μιλήσαμε για δικαιώματα, μιλήσαμε για τη ζαρντινιέρα και για τα πράσινα παπούτσια. Λοιπόν ας το πάρουν απόφαση. Η καλλιέργεια κλίματος τρομοφοβίας δεν πρόκειται να μας εμποδίσει να διαδηλώνουμε. Ειρηνικά, μαζικά, αποφασιστικά, περιφρουρώντας όπως πάντα τα μπλοκ μας.

Αν λοιπόν αναζητούν συνοδοιπόρους των κουκουλοφόρων στις δικές μας γραμμές, ας τους αναζητήσουν και στους μαθητές όλης της Ελλάδας, που βρίσκονται σε ξεσηκωμό χωρίς να κρύβουν τα πρόσωπά τους. Ας τους αναζητήσουν στους φοιτητές, στους καθηγητές, στους δάσκαλους, στους πανεπιστημιακούς. Ας τους αναζητήσουν στους διανοούμενους που βγήκαν αυτές τις ημέρες και πήραν θέση για τα γεγονότα. Ας τους αναζητήσουν σε κάθε πολίτη που βγαίνει στον δρόμο, που αποδοκιμάζει τις διμοιρίες όταν κακοποιούν δεκαπεντάχρονα με χειροπέδες».

•    Σχετικά με την στάση της ηγεσίας του ΚΚΕ:

«Είναι βεβαίως θλιβερό οι ακραίοι κύκλοι της Νέας Δημοκρατίας και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ που κατευθύνουν αυτή την επιχείρηση, να βρίσκουν συμπαραστάτες στο ΚΚΕ. Αναφέρομαι βεβαίως στο παραλήρημα της κ. Παπαρρήγα έξω από το μέγαρο Μαξίμου. Η οποία δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ χαϊδεύει τα αυτιά των κουκουλοφόρων. Κυρία Παπαρρήγα, οδηγείτε το ΚΚΕ σε έναν θλιβερό κατήφορο. Δεν ξέρω τι συζητήσατε με τον κ. Καραμανλή αλλά είναι σαφές ότι σε αυτές τις κρίσιμες ώρες διαλέξατε να στηρίξετε την προπαγάνδα της ακροδεξιάς. Τα έχουμε ακούσει αυτά και από τον κ. Πολύδωρα. Και από τον κ. Καρατζαφέρη».

•    Σχετικά με την στάση του ΠΑΣΟΚ:

«Το ΠΑΣΟΚ είναι αμήχανο μπροστά στην εξέγερση των μαθητών. Ψελλίζει κάτι για εκλογές χωρίς να το ζητάει. Φαίνεται πως οτιδήποτε κινητοποιεί την κοινωνία είναι έξω από τους σχεδιασμούς του «ώριμου φρούτου» και της κοινωνίας τηλεθεατών. Μιας κοινωνίας η οποία περιμένει την πολιτική αλλαγή με το τηλεκοντρόλ στο χέρι».

•    Στην ομιλία του μεταξύ των άλλων τόνισε ότι:

«Η κυβερνητική ακροδεξιά προπαγάνδα και οι αριστεροί της συμπαραστάτες δεν μπορούν να αλλάξουν την πραγματικότητα, ούτε να παρασύρουν την κοινωνία στο κλίμα της τρομοφοβίας.  

Θα ήταν μεγάλη εξυπηρέτηση για την κυβέρνηση να φύγει ο κόσμος από τους δρόμους, να σταματήσουν οι κινητοποιήσεις του ΣΥΡΙΖΑ, των μαθητών, των μαζικών φορέων. Δεν πρόκειται να τους κάνουμε την χάρη.

Υπάρχει όμως και μια άλλη διάσταση πίσω από τον αυθόρμητο ξεσηκωμό των νέων σε ολόκληρη την χώρα. Είναι μια γενιά που της έχουν στερήσει το μέλλον, μια γενιά που την οδηγούν στην ανασφάλεια και την αβεβαιότητα. Και αυτή η γενιά αντιστέκεται. Διεκδικεί το μέλλον και την αξιοπρέπειά της. Παίρνει στην πλάτη της ολόκληρη την κοινωνία. Μας βοηθούν να έχουμε ψηλά το κεφάλι. Μπορεί να

το κάνει με τον αυθορμητισμό των δεκαπέντε και είκοσι χρόνων, και όχι με κάποιον ευθύ πολιτικό τρόπο, όμως το κάνει.

Σήμερα δεν υπάρχει ενδιάμεσος δρόμος, ούτε καλή και λιγότερο καλή διαχείριση της κρίσης. Η ριζοσπαστική αριστερά έχει καταθέσει τις προτάσεις της, προτάσεις για άμεση διέξοδο. Προτάσεις που πρέπει να γίνουν άμεσος στόχος των διεκδικήσεων ολόκληρης της κοινωνίας.

Θα τις πούμε για μια ακόμα φορά.   

Πρώτον. Δημόσιος έλεγχος της Εθνικής Τράπεζας. Να δουλέψει για το δημόσιο συμφέρον και να σπάσει το καρτέλ των τραπεζιτών. Και παράλληλα, δημόσιες τράπεζες ειδικού σκοπού, που θα στηρίξουν τις μικρές επιχειρήσεις, και θα  προωθήσουν προγράμματα κατοικίας, έξω από τον κύκλο της ανεξέλεγκτης κερδοσκοπίας.

Δεύτερον. Να αναθεωρηθεί ο προϋπολογισμός. Να μειωθούν οι εξοπλιστικές δαπάνες και να φορολογηθούν οι μεγάλες επιχειρήσεις που μέχρι σήμερα έχουν ωφεληθεί σε εξοργιστικό βαθμό, λεηλατώντας την κοινωνία. Και να αυξηθούν οι δημόσιες επενδύσεις. Να υπάρξει ένα σχέδιο στήριξης των μικρών επιχειρήσεων. Και ένα σχέδιο διασφάλισης και δημιουργίας θέσεων σταθερής και μόνιμης απασχόλησης.

Τρίτον. Στροφή στην κοινωνική πολιτική. Ώστε να αντισταθμίζονται οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης. Να καλυφθούν οι κενές θέσεις στους τομείς της υγείας, της δημόσιας παιδείας και των κοινωνικών υπηρεσιών. Να υπάρξει κεντρικός σχεδιασμός με βάση τις ανάγκες της κοινωνίας, όχι με βάση τα ιδιωτικά συμφέροντα.

Ας το πάρουν απόφαση. Το μοντέλο ανάπτυξης που τόσα χρόνια μας πουλούσαν ως το μόνο εφικτό, το μοντέλο που δουλεύει μόνο για την συσσώρευση κέρδους έχει χρεοκοπήσει. Σήμερα δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για ένα εναλλακτικό σχέδιο. Που θα έχει στο επίκεντρο τις ανθρώπινες ανάγκες. Που θα υπερασπίζεται τον δημόσιο πλούτο, τις δημόσιες υποδομές. Που δεν θα εκχωρεί την Ολυμπιακή ως λεία στα ιδιωτικά συμφέροντα. Που δεν θα οδηγεί το δημόσιο Πανεπιστήμιο στην απαξίωση, για να πουλήσουν πτυχία όλα αυτά τα κολέγια - μίνι μάρκετ. Που δεν θα ξεπουλάει το δημόσιο συμφέρον προκειμένου να καρποφορήσουν οι ιερές μπίζνες της Εκκλησίας. Αυτές είναι οι προτάσεις της Αριστεράς. Και είναι οι πιο ώριμες και οι πιο ρεαλιστικές, στις σημερινές συνθήκες.

Τα δύο κόμματα εξουσίας, κυβέρνησαν την χώρα όλα αυτά τα τελευταία χρόνια, με κοινό πολιτικό σχέδιο. Είναι το σχέδιο των ιδιωτικοποιήσεων στην ενέργεια, τις υποδομές, τις μεταφορές. Είναι το σχέδιο της συρρίκνωσης του κοινωνικού κράτους. Είναι το σχέδιο απαξίωσης του ασφαλιστικού συστήματος. Είναι το σχέδιο υπονόμευσης της δημόσιας δωρεάν παιδείας».

To Γραφείο Τύπου