Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
11/12/2008

Απόσπασμα της συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησε σήμερα στην Πάτρα, ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Αλαβάνος

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησε σήμερα στην Πάτρα, ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Αλαβάνος, μεταξύ άλλων τόνισε:

Σχετικά με το αν με τα γεγονότα των τελευταίων ημερών ανοίγει παράθυρο σε πρόωρες εκλογές και τον κίνδυνο να μείνει η χώρα «ακέφαλη» σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο

Η χώρα δεν μένει «ακέφαλη» στις εκλογές. Στις εκλογές υπάρχουν οι συνταγματικές διαδικασίες και μάλιστα τώρα δεν έχουμε καν υπηρεσιακές κυβερνήσεις, έχουμε συνέχεια της κυβέρνησης, η οποία μπορεί να έχει χάσει και εντελώς την εμπιστοσύνη, και μπορούμε και προχωράμε. Εμείς πιστεύουμε ότι αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να παραμένει ως κυβέρνηση του τόπου. Όχι μόνο έχει χάσει την εμπιστοσύνη, αλλά δεν μπορεί να διαχειριστεί τα σοβαρά ζητήματα. Κι αν δεν είχαμε ίσως αυτό το ξέσπασμα της νεολαίας, θα λέγαμε ότι δεν μπορεί να διαχειριστεί τα ζητήματα της σοβαρής οικονομικής κρίσης, πόσο μάλλον μια οικονομική κρίση με διεθνή διάσταση, που έρχεται στη χώρα μας, η οποία απαιτεί ουσιαστικές παρεμβάσεις, η οποία δεν μπορεί να καλυφθεί με λεφτά-δώρο στις τράπεζες, που θέλει παρέμβαση του Δημοσίου, θέλει  στήριξη των μικρών, των μεσαίων επιχειρηματιών, των εργαζομένων, των αγροτών. Κι από όλα αυτά δεν υπάρχει τίποτα από τη μεριά της κυβέρνησης. Με αυτή την έννοια, η κυβέρνηση αυτή ανήκει στο παρελθόν.

Σχετικά με το αν μπορεί να αντιστραφεί η πορεία του νεοφιλελευθερισμού και του άκρατου ατομικισμού

Οι Έλληνες πολίτες σκέφτονται. Κι αυτή τη στιγμή βλέπουν τρία πράγματα, τα οποία συμβαίνουν ταυτόχρονα. Πρώτον, μία αποσύνθεση των κατεστημένων αντιλήψεων, όπως π.χ. αυτών που έχουμε για την Εκκλησία ή για άλλους θεσμούς. Δεύτερον, μια μεγάλη κρίση των βεβαιοτήτων που υπήρχαν στον οικονομικό τομέα, ότι η αγορά λύνει όλα τα προβλήματα, ότι πρέπει το Δημόσιο να το κλείσουμε, να έχουμε λιγότερο κράτος. Αυτό που βλέπω μέσα από την κρίση είναι ότι αυτό αντιστρέφεται. Και τρίτον, ότι έχει μια νέα γενιά που μπορεί να στηρίξει ένα δρόμο σε νέα οράματα και σε νέες αξίες. Επομένως, δεν θέλω να πω ότι είναι εύκολα τα πράγματα, είναι όμως λιγότερο δύσκολα.

To Γραφείο Τύπου