Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
12/12/2008

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΛ. ΑΛΑΒΑΝΟΥ ΜΕ ΠΟΑΣΥ - ΔΗΛΩΣΕΙΣ

photo

Συνάντηση είχε σήμερα ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος, με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων, μετά από αίτημά της.

Μετά τη λήξη της συνάντησης έγιναν οι ακόλουθες δηλώσεις:

ΑΛΕΚΟΣ ΑΛΑΒΑΝΟΣ: Είχαμε μια πάρα πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με το Προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων. Μπορεί ορισμένοι να εκπλαγούν, όμως έχουμε ένα κοινό κεντρικό αίτημα, όπως επίσης και πολλούς κοινούς προβληματισμούς. Θέλω να πω ότι, αν η μία όψη  του νομίσματος είναι ο νέος, ο οποίος μπορεί να ζει με ασφάλεια, με ελευθερία και με δημοκρατικά δικαιώματα, η άλλη όψη του νομίσματος είναι ο αστυνομικός πολίτης. Ο αστυνομικός, που αισθάνεται αξιοπρέπεια, ο αστυνομικός, ο οποίος είναι εκπαιδευμένος και ο αστυνομικός που λειτουργεί μέσα στην κοινωνία.

Επομένως, ένα από τα μεγάλα προβλήματα είναι ότι η πολιτεία αντιμετωπίζει την αστυνομία ως στρατό. Ο στρατός είναι για τον εχθρό. Ο αστυνομικός είναι για τον πολίτη που ζει μέσα στη χώρα.

Μʼ αυτή την έννοια εμείς δεν μπορούμε να δεχθούμε σήμερα, παρά τα βήματα που έχουν γίνει, σχετικά με τις αστυνομικές σχολές, να εκπαιδεύονται  οι αστυνομικοί μέσα σε στρατόπεδα τεθωρακισμένων ή πυροβολικού, στη Θήβα και στην Αυλώνα. Με σιωπητήρια και άδειες εξόδου. Έξω από την κοινωνία. Σαν η κοινωνία να είναι ο εχθρός λαός και η εχθρική νεολαία.

Δεν μπορούμε να δεχθούμε το σύστημα της διαταγής, που έρχεται από πάνω και ισχύει και για τον τελευταίο, στο πιο απόμακρο μέρος της χώρας μας, αστυνομικό σε εντελώς διαφορετικές συνθήκες και η οποία πνίγει την κάθε πρωτοβουλία.

Δεν μπορούμε να δεχθούμε αυτή την έλλειψη επαφής που έχουν τόσο κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης όσο και μετά, με ψυχολόγους, με κοινωνιολόγους, με τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις της χώρας μας.

Τέτοιους προβληματισμούς συμμεριστήκαμε με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων.  Δεν πιστεύουμε εμείς ότι όλοι οι αστυνομικοί είναι τραμπούκοι. Πιστεύουμε όμως ότι από την κυβέρνηση και μάλιστα μετά τους νέους πειθαρχικούς κανονισμούς υπάρχει ένα σύστημα που σπρώχνει τους αστυνομικούς να βγάλουν το τραμπούκικο κομμάτι, που ο καθένας μας μπορεί να κρύβει μέσα στην ψυχή του και να μην βγαίνουν οι καλές πλευρές.

Μʼ αυτή την έννοια οι σημερινές στιγμές ζητούν δημοκρατική αναδιοργάνωση της Αστυνομίας. Κι έτσι συμφωνήσαμε πλήρως με την Πανελλήνια Ομοσπονδία για την ανάγκη ύπαρξης μιας διακομματικής επιτροπής που θα δει όλα αυτά τα ζητήματα της αστυνομίας.

Μια σειρά προβλήματα. Για μας για παράδειγμα υπάρχει ένας προβληματισμός για λειτουργίες της αστυνομίας, που ο ένστολος αστυνομικός δεν θα φέρει όπλο. Υπάρχει ένας μεγάλος προβληματισμός σχετικά με τα ΜΑΤ, που δεν βοηθούν, με την έννοια ότι έχουν μόνιμα ανθρώπους κλεισμένους μέσα στις κλούβες, οι οποίοι βγαίνουν για να έρθουν σε σύγκρουση με την κοινωνία και πολλές φορές με νέους νέες, εργαζόμενους που αγωνίζονται για τα δίκαιά τους.

Θέλω να πιστεύω ότι θα αξιοποιηθεί αυτή η κατάσταση και ότι αυτό το τραγικό περιστατικό που συνέβη στο νεαρό μαθητή, να γίνει μία βάση στην οποία θα γίνει μια μεγάλη δημοκρατική τομή, ώστε να έχουμε τον αστυνόμο πολίτη και τον νέο και μεγαλύτερο πολίτη ελεύθερο και πλήρη δικαιωμάτων.

-    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πιστεύετε ότι υπάρχουν αποσταθεροποιητικά στοιχεία μέσα στην αστυνομία και η ερώτηση απευθύνεται και στον εκπρόσωπο της ΠΟΑΣΥ.

ΑΛ. ΑΛΑΒΑΝΟΣ: Φυσικά υπάρχουν και τέτοια στοιχεία και υπάρχουν κυρίως αποσταθεροποιητικές τάσεις και τοξικές τάσεις από την πολιτική της ίδιας της Κυβέρνησης. Κι αυτό σας το λέω, γυρνώντας χθες από την Πάτρα, όπου όπως ξέρετε είχαμε την υπόθεση Τεμπονέρα, ένα νεκρό από αυτοδικία, και την προσπάθεια της κυβέρνησης, προκειμένου να στηρίξει ή να ανακτήσει κάποιες δυνάμεις, να δημιουργήσει ένα κλίμα διχασμού μέσα στο λαό, που ευτυχώς οδηγείται σε αποτυχία.

-    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, υιοθετείτε το φυλλάδιο που έχει κυκλοφορήσει σε σχολεία και φέρεται να είναι ανακοίνωση της Νεολαίας του Συνασπισμού, όπου ανάμεσα στα άλλα αναφέρεται και το σύνθημα «Μπάτσοι, Γουρούνια, Δολοφόνοι».

ΑΛ. ΑΛΑΒΑΝΟΣ: Σε όποιον θέτει τέτοιο ζήτημα, θα ήθελα να πω ότι, ειδικά με μας την έχει πατήσει. Διότι το κόμμα μας ο Συνασπισμός, είναι το μόνο κόμμα το οποίο έχει έκδοση μηνιαίας εφημερίδας με τις θέσεις του για τους αστυνομικούς με πλήρη σαφήνεια. Τώρα μην πιάνεστε από ένα χαρτί, αν υπάρχει ή δεν υπάρχει, που μπορεί να βγήκε ή να μην βγήκε από κάποιους νέους μέσα στην ώρα της οργής για το θάνατο του 16χρου μαθητή. Οι θέσεις μας είναι σαφείς, εκφράζονται και από τα στελέχη του Συνασπισμού, εκφράζονται από το site της νεολαίας και ειδικά για τους αστυνομικούς εκφράζονται από την εφημερίδα ΕΚΤΟΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ.

-    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πρόεδρε, στο θέμα των κουκουλοφόρων αισθάνεται ο ΣΥΡΙΖΑ μια πολιτική απομόνωση.

ΑΛ. ΑΛΑΒΑΝΟΣ: Εγώ νομίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αισθάνεται ότι οι θέσεις του πια γίνονται κατανοητές και αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι , τελικά, το κοινωνικό πρόβλημα της νεολαίας μετά την εξέλιξη που έχουμε είναι αυτό το οποίο συζητιέται και είναι αυτό στο οποίο πρέπει να δοθεί λύση. Έχουμε γίνει σαφείς εμείς. Ο στόχος μας είναι οι αδικίες του συστήματος.  Ο στόχος μας δεν είναι ούτε βιτρίνες ούτε αυτοκίνητα. Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στην τυφλή βία, όμως υπάρχει ένα κοινωνικό πρόβλημα και τους μαθητές και τις μαθήτριες δεν πρόκειται εμείς να τους κλείσουμε σε κρατητήρια. Θα είμαστε μαζί τους, τους καταλαβαίνουμε, θα είμαστε σε διάλογο, δεν θα γίνουμε εισαγγελείς.

-    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πιστεύετε Πρόεδρε, ότι αυτό που συμβαίνει αυτές τις  μέρες είναι μια κοινωνική εξέγερση και πιστεύετε ότι έχει βάθος;

ΑΛ. ΑΛΑΒΑΝΟΣ: Είναι μία κοινωνική εξέγερση, όπως έχουν πει και πολλοί συνάδελφοί σας και νομίζω ότι ήδη όλοι βιώνουμε τη μεταβατική φάση, όπου μετά από κάποιες μέρες οργής που υπήρξαν, σήμερα ακόμα και τα νέα παιδιά, τα παιδιά του σχολείου, έχουν μια εμπειρία και μία σοφία, έχουν μια αυτοοργάνωση κάτι το οποίο θα βοηθήσει, ώστε οι εξελίξεις να είναι σε θετική κατεύθυνση.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων: Είχαμε μια εποικοδομητική συνάντηση με το ΣΥΡΙΖΑ. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε ειλικρινά τον κ. Αλαβάνο για τη στήριξη του αγώνα μας, για περισσότερο εκδημοκρατισμό στην Ελληνική Αστυνομία διαχρονικά. Από τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του συνδικαλιστικού κινήματος, οπότε ήμασταν παράνομοι, υπάρχει μια διαρκής στήριξη για αυτό τον ευχαριστούμε όπως και όλους τους εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ. Προηγουμένως  ήταν εδώ ο κ. Κουβέλης, τον οποία εκείνα τα χρόνια, θυμάμαι, αν και διωκόμενος εγώ, τον είχα προτείνει μάρτυρα και με στήριξε εκείνη την περίοδο από το 1990 μέχρι το 1993. Έμπρακτα δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ, κατέδειξε σε όλη αυτή την πορεία ότι στηρίζει του αγώνες των αστυνομικών, για εκδημοκρατισμό στη λειτουργία της Ελληνικής Αστυνομίας.

Χαρήκαμε και ικανοποιηθήκαμε ιδιαίτερα για την χθεσινή κατάθεση από τον κ. Αλαβάνο στη Βουλή, της πρότασης της Ομοσπονδίας για σύσταση Διακομματικής Επιτροπής με το πελώριο ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί, το τι Αστυνομία θέλουμε και γιατί τι θέλουμε. Είναι ένα θετικό βήμα, πρέπει τύχει απάντησης, γιατί έχουμε επισημάνει πολλές φορές από την πλευρά μας ότι η αστυνομία δεν είναι για την αστυνομία και τους αστυνομικούς της, η αστυνομία είναι για την κοινωνία.

Από πλευράς μας θα συνεχίσουμε τον αγώνα για να υπάρξει αυτή η περισσότερη και ποιοτικότερη εκπαίδευση του αστυνομικού προσωπικού, όλων των συναδέλφων και όταν μιλάμε για εκπαίδευση δεν αρκούμαστε μόνο πώς θα κάνουμε χρήση των εξαρτήσεών μας και του οπλισμού μας, αλλά πώς θα  μπορέσουμε να πείσουμε τους συναδέλφους να διαμορφώσουν απόψεις και αντιλήψεις να λειτουργούν με τη λογική, με τη σκέψη, και όχι με τη δυναμική. Η Αστυνομία δεν πρέπει να επιβάλλεται. Δεν είμαστε της  άποψης ότι πρέπει να επιβάλλεται δια της πυγμής, αλλά δια της πειθούς. Αυτός είναι ο στόχος ο δικός μας και κυρίαρχος στόχος είναι να βγάλουμε από τις σχολές της αστυνομίας σκεπτόμενους αστυνομικούς, άρτια καταρτισμένους, που διάκεινται φίλα  προς τον πολίτη, που θα σέβονται σε όλες τις εκφράσεις της δράσης τον πολίτη, θα τον αντιμετωπίζουν με αγάπη, σεβασμό, και κατανόηση για να έχουν στη συνέχεια, μετά την καταξίωσή τους, έρθει οι πολίτες προς το μέρος τους και από την πλευρά τους να σέβονται τον αστυνομικό. Αυτά τα πράγματα δεν επιβάλλονται, αυτά τα πράγματα κατακτώνται από τις δικές μας λειτουργίες.

Διαχρονικά έχουμε επισημάνει ζητήματα που άπτονται των θεσμικών μας ζητημάτων των εργασιακών και των οικονομικών. Στήριξη υπήρξε όλα αυτά τα χρόνια από το ΣΥΡΙΖΑ και ευελπιστούμε ότι και η πρωτοβουλία αυτή που έχει αναληφθεί θα συμβάλλει στο να πάμε ένα βήμα μπροστά. Και δεν θέλω να πω ότι λειτουργούμε συντεχνιακά και γιʼ αυτό θέλω και τη στήριξη των δημοσιογράφων, των ΜΜΕ, σ΄αυτόν τον αγώνα. Ο αγώνας μας δεν είναι συντεχνιακός. Ο αγώνας αφορά ολόκληρη την κοινωνία και θα πρέπει σʼ αυτόν τον αγώνα να έχουμε τη στήριξη όλων σας και η όποια κριτική καλοπροαίρετη και από τα αρνητικά θα είναι προς όφελός μας να συνετιζόμαστε, συμμορφωνόμαστε, να τα αντιμετωπίζουμε για να μην τα επαναλαμβάνουμε, αλλά και όποια κριτική να είναι καλοπροαίρετη και όχι να είναι χάριν της τηλεθέασης ή της ακροαματικότητας ή οτιδήποτε άλλο. Και να επισημάνω κάτι το οποίο επισημάνθηκε και στη συζήτηση ότι και οι αστυνομικοί κάτω από αντίξοες συνθήκες προσφέρουν υπηρεσίες είναι πολύ χαμηλότερα από τη γενιά την αμειβόμενη των 800 ευρώ, αφού ο βασικός μισθός του νέου αστυφύλακα, που έχει αυτή την πανεπιστημιακή εκπαίδευση και την είσοδο στη σχολή, δεν ξεπερνά τα 685 ευρώ, από ʽκει και ύστερα όλο αυτό το χρονικό διάστημα, μετά από αυτό το εγκληματικό γεγονός, αυτή την αποτρόπαια πράξη που μας πάει πολλά χρόνια πίσω, ως οργανισμό, που έχει όπως είπε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τραυματίσει το κράτος δικαίου κι εγώ από την πλευρά μου λέω ότι ως Αστυνομία για μια ακόμη φορά έχουμε  πληγώσει τη δημοκρατία και για να επανορθώσουμε αυτό το κακό θα χρειαστεί πάλι πολύς αγώνας. Εμείς θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια να έχουμε τη στήριξη όλων των συμπολιτών μας και να βγούμε προς την κοινωνία πάντα με σταθερές θέσεις και απόψεις και δεν αλλάζουμε αυτές. Δηλαδή η αγωνία μας είναι πώς θα είμαστε χρήσιμοι στην κοινωνία, η οποία γιʼ αυτό μας έχει το κράτος, μας έχει η συντεταγμένη πολιτεία να προσφέρουμε τις υπηρεσίες, να διασφαλίζουμε το υπέρτατο αγαθό του πολίτη. Δυστυχώς όμως στις μέρες μας, μετά λύπης μου το λέω, υπάρχει το ζήτημα της εκχώρησης, πέραν της αστυνομίας, σε άλλες εταιρίες, του δημοσίου χαρακτήρα, αυτού του κοινωνικού αγαθού της ασφάλειας, να το εκχωρούμε σε ιδιωτικές εταιρίες. Αυτό μας απαξιώνει στην ουσία εμάς τους εργαζόμενους στα μάτια της κοινωνίας. Και γιʼ αυτό αντισταθήκαμε και τότε. Και συνταυτίζονται οι απόψεις μας με το ΣΥΡΙΖΑ σʼ αυτήν την κατεύθυνση, αυτό το δημόσιο αγαθό θα πρέπει η συντεταγμένη πολιτεία να το παρέχει κι αυτές οι υπηρεσίες που το παρέχουν είναι η αστυνομία, η πυροσβεστική και το λιμενικό. 

To Γραφείο Τύπου