Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
12/12/2008

Συνέντευξη του Γραμματέα της Νεολαίας Συνασπισμού, Δ. Τζανακόπουλου, στο ραδιόφωνο του Φλας και τον δημοσιογράφο Α.Κοκορίκο

«Δημοσιογράφος: Βλέπω ότι σας έχουν βάλει στόχο. Υπουργοί Παιδείας, η Νέα Δημοκρατία, εκτός από το ΚΚΕ και πρέπει να είστε περιχαρείς υποθέτω.

Τζανακόπουλος:  Δεν είμαστε περιχαρείς γιατί αυτή τη στιγμή αυτό που είναι κυρίαρχο στο μυαλό όλων μας είναι ο θάνατος αυτού του παιδιού. Από εκεί και πέρα, σε ότι αφορά τη στάση της πολιτικής εξουσίας δεν είχαμε καμία αυταπάτη ότι θα μας χάιδευαν το κεφάλι. Ξέρουμε πάρα πολύ καλά σε αυτή τη φάση έχει κινητοποιηθεί ολόκληρος ο κρατικός μηχανισμός εναντίον όλων εκείνων οι οποίοι κινητοποιούνται και ζητάνε τα αυτονόητα. Ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι σε αυτή τη φάση είμαστε στο στόχαστρο της Νέας Δημοκρατίας, είμαστε στο στόχαστρο της ακροδεξιάς, είμαστε στο στόχαστρο και του ΚΚΕ και του ΠΑΣΟΚ, ολόκληρου του πολιτικού συστήματος. Εμείς αυτό που διεκδικούμε είναι όχι μια επιχειρησιακή λύση στην κρίση, αλλά διεκδικούμε μια πολιτική λύση στην κρίση. Δηλαδή, μια λύση η οποία θα αλλάξει, θα μετασχηματίσει με τέτοιο τρόπο ώστε να εξαφανιστούν τα αίτια που οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση και ξέρουμε πάρα πολύ καλά ποια είναι τα αίτια. Είναι η επισφάλεια, είναι οι μισθοί των 500 ευρώ, είναι η ανυπαρξία δημόσιας και δωρεάν Παιδείας, είναι η υπερχρέωση στις τράπεζες, είναι το γεγονός της αποκλεισμένης μάζας ανθρώπων από τις δυνατότητες και από τα δικαιώματα. Είναι μια σειρά από κοινωνικά, οικονομικά και πολιτικά αδιέξοδα τα οποία τα τελευταία χρόνια αναπαράγονται και αναπαράγονται με μια διευρυμένη μορφή. Ακριβώς για αυτόν τον λόγο είμαστε στο στόχαστρο.

Δημοσιογράφος: Είναι προφανές ότι ένα κόμμα, μια οργάνωση Νεολαίας της Αριστεράς, είναι λογικό να βλέπει σε αυτή τη δεδομένη συγκυρία, μια εβδομάδα μετά τον θάνατο του 15χρονου Αλέξη, ότι η λύση για να εξελιχθεί σε ένα οργανωμένο κίνημα η εξέγερση της Νεολαίας είναι να διοχετευτεί προς τα σχολεία. Αλλά επειδή το θεωρώ αυτονόητο και σωστή επιλογή, θα πρέπει όμως να προσέχετε διατυπώσεις όπως ότι «έχουμε κυβέρνηση δολοφόνων της Νέας Δημοκρατίας» η οποία δίνει το δικαίωμα στον κ. Στυλιανίδη να λέει αυτά που λέει εναντίον σας.

Τζανακόπουλος: Αυτή η διατύπωση από πού θεωρείται ότι προκύπτει;

Δημοσιογράφος: Από φυλλάδια που διανεμήθηκε, λένε, από τη Νεολαία Συνασπισμού στα σχολεία.

Τζανακόπουλος: Δεν έχει διανεμηθεί. Αφʼ ενός σε αυτή τη φάση δεν θα πούμε εμείς στα σχολεία να μεταφέρουν στο εσωτερικό τους το κέντρο του αγώνα. Το κέντρο του αγώνα ήταν ήδη από την αρχή στα σχολεία. Ήταν χιλιάδες μαθητές οι οποίοι πλημμύρησαν τους δρόμους τις τελευταίες μέρες. Ήταν χιλιάδες μαθητές οι οποίοι βγήκαν στους δρόμους χωρίς να τους δώσει κανένας εντολή γιατί και να τους την έδινε δεν θα την άκουγαν. Βγήκαν στους δρόμους να διαδηλώσουν, να διαμαρτυρηθούν, να τιμήσουν τη μνήμη αυτού του παιδιού το οποίο χάθηκε, εκτελέστηκε με αυτόν τον βάναυσο τρόπο από τα όργανα της τάξης. Σε κάθε περίπτωση, εμείς με μεταφορικό τρόπο αναφερόμαστε σε μία Κυβέρνηση η οποία θεωρούμε πως είναι ο ηθικός αυτουργός αυτής της εκτέλεσης. Με την έννοια ότι είχαμε δεκάδες περιστατικά αστυνομικής βίας τα τελευταία χρόνια τα οποία έμειναν ατιμώρητα, τα οποία έμειναν χωρίς καμία απάντηση από τη συντεταγμένη Πολιτεία. Αυτή τη στιγμή η συντεταγμένη Πολιτεία χύνει κροκοδείλια δάκρυα για ένα περιστατικό το οποίο ήταν προδιαγεγραμμένο.  Δεν είναι δυνατόν η Κυβέρνηση να χύνει κροκοδείλια δάκρυα τη στιγμή που το περιστατικό της «ζαρντινιέρας» μένει ατιμώρητο, δεν είναι δυνατόν ο κ. Στυλιανίδης να χρεώνει τον ΣΥΡΙΖΑ για όλη αυτή τη γενικευμένη εξέγερση τη στιγμή που είναι αυτός ο υπεύθυνος για την κατάντια της ελληνικής εκπαίδευσης, δεν είναι δυνατόν ο κ. Καραμανλής ή οποιοσδήποτε από την Κυβέρνηση να θεωρεί πως έχουμε εμείς ευθύνη για αυτά που συμβαίνουν και τα τελευταία χρόνια από τις εκατοντάδες κλήσεις των ανθρώπων και τις κλήσεις των πολιτών για περιστατικά αστυνομικής βίας μόνο τρεις έχουν φτάσει σε τιμωρία για τους δράστες. Δηλαδή, όλα αυτά τα πράγματα είναι μια κοινωνική και πολιτική υποκρισία η οποία κάποια στιγμή πρέπει να τελειώσει. Πρέπει να τελειώσουν τα ψέματα με όλους αυτούς τους κυρίους οι οποίοι το παίζουν δήθεν υπεύθυνοι, δήθεν ψύχραιμοι, δήθεν πολιτικά επαρκείς για να δώσουν πολιτικές λύσεις. Αυτή τη στιγμή η Κυβέρνηση έχει αποδείξει την πλήρη πολιτική της ανεπάρκεια και την πλήρη σύμπλευσή της με συγκεκριμένα συμφέροντα τα οποία εξυπηρετεί και τα οποία θέλει να συνεχίσει να εξυπηρετεί.

Δημοσιογράφος: Από την άλλη όμως, δεν μπορεί και ο Συνασπισμός να λύσει τα προβλήματά του ή να εκπληρώσει τις προσδοκίες του μεταφέροντας τους πολιτικούς του στόχους μέσα στα σχολεία.

Τζανακόπουλος:  Μα δεν μεταφέρουμε…

Δημοσιογράφος:  Δεν είπα ότι μεταφέρετε, είπα ότι σας κατηγορούν πως μεταφέρετε. Αυτό όμως σημαίνει πως όπως απαιτούμε από την Κυβέρνηση, μια δεξιά Κυβέρνηση, να σέβεται την αυτονομία του μαθητικού κινήματος, έτσι απαιτούμε να τη σέβεται πολύ περισσότερο η Νεολαία του Συνασπισμού.

Τζανακόπουλος: Μας έχουν εξοργίσει όλες αυτές οι συκοφαντίες που εξαπολύονται από διάφορες μεριές. Θα σας απαντήσω όμως με ψυχραιμία σε αυτό που μου λέτε και στο οποίο έχετε δίκιο, ακούγεται από διάφορες πολιτικές μεριές.  Η ανανεωτική Αριστερά είναι αυτή που μιλούσε εδώ και πάρα πολλά χρόνια για την αυτονομία των κοινωνικών χώρων, μιλούσε για την αυτονομία του συνδικαλιστικού κινήματος. Είδατε πουθενά, σε κάποιο κείμενο δικό μας, σε κάποια τοποθέτησή μας να δίνουμε εντολές ή να δίνουμε κατευθύνσεις σε σχέση με τις καταλήψεις των μαθητών;

Δημοσιογράφος: Όχι κι έτσι όπως το λέτε είναι και δεν θα μπορούσε να το ισχυριστεί σοβαρός άνθρωπος.

Τζανακόπουλος: Ούτε ποτέ το κάναμε, ούτε πρόκειται να το κάνουμε για τον απλούστατο λόγο ότι ούτε εγώ ούτε κανείς μπορεί. Μόνο οι μαθητές της Νεολαίας Συνασπισμού μπορούν να μιλήσουν για τις μορφές, εμείς το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να μιλήσουμε με τους μαθητές της Νεολαίας Συνασπισμού, να τους πούμε την άποψή μας κι από εκεί και πέρα, οι μαθητές της Νεολαίας Συνασπισμού θα πουν στο σχολείο τους ότι αυτοί νομίζουν, όπως έχουν δικαίωμα να πουν όλοι οι μαθητές τι αυτοί νομίζουν πως πρέπει να γίνει. Από εκεί και πέρα όμως, δεν είναι μέσα στις αρμοδιότητες ενός πολιτικού κόμματος να πει ότι οι μαθητές οφείλουν να κινητοποιηθούν ή ότι εμείς θεωρούμε ότι οφείλουν να κινητοποιηθούν, ανεξαρτήτως με ποιο τρόπο θα αποφασίσουν αυτοί να κινητοποιηθούν, απέναντι στην Κυβέρνηση η οποία θεωρούμε ότι είναι επικίνδυνη; Εγώ θεωρώ ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα αρμοδιότητας ή καμία εμπλοκή με μια τέτοια πολιτική τοποθέτηση.

Δημοσιογράφος:  Ίσα - ίσα, ένα κόμμα της Αριστεράς που σέβεται τον εαυτό του επιθυμεί τη συμμετοχή των πολιτών, των μαθητών σε αυτές τις μεταρρυθμίσεις.

Τζανακόπουλος: Εμείς αυτό ακριβώς καλούμε τον κόσμο να κάνει, να οργανώσει ο ίδιος τις κινητοποιήσεις του, τις μορφές πάλης του στον βαθμό βεβαίως πους συμφωνεί ότι αυτή η Κυβέρνηση είναι επικίνδυνη. Αν δεν συμφωνεί ότι αυτή η Κυβέρνηση και αυτό το πολιτικό σύστημα είναι επικίνδυνο και γεννά αδιέξοδα ε, δεν μπορούμε να αναγκάσουμε εμείς κανέναν να κινητοποιηθεί. Αλλά από ότι βλέπετε, ο κόσμος κινητοποιείται, ο

κόσμος έχει αφυπνιστεί, ο κόσμος κινείται σε μια κατεύθυνση ριζοσπαστική, ο κόσμος κινείται σε μια κατεύθυνση άρνησης όλων αυτών των αδιεξόδων τα οποία του έχουν φορτώσει όλα τα τελευταία χρόνια, και η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αλλά και όλες οι προηγούμενες Κυβερνήσεις. Αυτό κάνουμε και δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο αυτή η πολιτική κίνηση και αυτή η πολιτική κατεύθυνση είναι τόσο μεμπτή για όλο το υπόλοιπο πολιτικό σύστημα.

Δημοσιογράφος: Προφανώς δεν είναι μεμπτή για το περιεχόμενο της πρότασης αλλά επειδή το λέει ο Συνασπισμός. Είναι προφανές αυτό.

Τζανακόπουλος: Αυτό ακριβώς λέμε κι εμείς. Εμείς δεν πρόκειται να σπάσουμε μπροστά στη συντονισμένη κρατική προπαγάνδα. Δεν έχουμε τέτοιες φοβίες, έχουμε ξαναδώσει αγώνες, έχουμε ξαναπρωταγωνιστήσει σε κινήματα, έχουμε ξαναμπεί μπροστά στις γραμμές των αγώνων, τότε με το άρθρο 16 που είχαμε δεχθεί αντίστοιχη χυδαία επίθεση από κρατικούς μηχανισμούς, από πολιτικά κόμματα, από μια σειρά από κέντρα και παράκεντρα του κράτους. Δεν νομίζω ότι αυτό το πράγμα μας πτοεί. Εμείς έχουμε μια συγκροτημένη πολιτική ανάλυση και δεν ντρεπόμαστε να την πούμε. Έχουμε μια συγκεκριμένη πολιτική κατεύθυνση, δεν ντρεπόμαστε να την πούμε κι αυτή η πολιτική κατεύθυνση αφορά τους εργαζόμενους, αφορά τη Νεολαία, αφορά όλους εκείνους τους ανθρώπους οι οποίοι καταπιέζονται και νοιώθουν ασφυξία από αυτό το σύστημα. Από εκεί και πέρα, όλα τα υπόλοιπα είναι συκοφαντίες, είναι παραμύθια, είναι προσπάθειες να λοιδορηθεί και να κατασυκοφαντηθεί ο χώρος μας».