Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
15/12/2008

Συνέντευξη του Προέδρου του ΣΥΝ Αλ.Τσίπρα στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ (Θ. Σιαφάκα)

-    Σας χρεώνουν στον ΣΥΝ μια αμφισημία, ότι ο πολιτικός σας λόγος δεν είναι καθαρός σε σχέση με τα γεγονότα των τελευταίων ημερών. Θα ήθελα μια πρώτη απάντηση...

Ποιοι μας το χρεώνουν αυτό;...

-    Τα υπόλοιπα κόμματα. Και βλέπω ότι στην προσέγγιση αυτή συμμετέχει και το ΠΑΣΟΚ.. Μέχρι τώρα έβλεπα το ΠΑΣΟΚ σε μια απόσταση.. Χτες είδα στελέχη του ΠΑΣΟΚ να υιοθετούν αυτή την προσέγγιση....

Δεν μας ξαφνιάζει αυτό. Όπως επίσης δεν μας ξαφνιάζει το γεγονός ότι υπήρξε μια συντονισμένη προσπάθεια, ενορχηστρωμένη από την κυβέρνηση, συκοφάντησης της στάσης του ΣΥΡΙΖΑ. Συκοφάντησης δηλαδή της τόλμης που είχαμε στη δύσκολη στιγμή, όταν ακόμα δεν είχαν καταλαγιάσει τα γεγονότα, να βγούμε πρώτοι, να πάρουμε το θάρρος και να μιλήσουμε για κοινωνικό φαινόμενο και για μια ιδιότυπη κοινωνική έκρηξη. Την κοινωνική εξέγερση των νέων ανθρώπων που για μας έχει βαθύτερα αίτια.

Τότε λοιπόν, όταν πριν από μια βδομάδα συνέβη αυτό, έσπευσαν όλοι να πέσουν πάνω μας και να μας καταδικάσουν, να μας στοχοποιήσουν, να μας ταυτίσουν με τους κουκουλοφόρους. Σήμερα, που βλέπουμε ότι αυτή η στάση κι αυτή η θέση δεν είναι πια απομονωμένη, δεν την λέμε μονάχα εμείς, αλλά την λένε πολλοί περισσότεροι και πολύ περισσότερες φωνές, όλα τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, όλες οι μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδες του ευρωπαϊκού τύπου, ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος με παρέμβασή του σε καθημερινή εφημερίδα, η Διεθνής Αμνηστία,  ο Δικηγορικός Σύλλογος και κυρίως η συντριπτική πλειοψηφία των δημοκρατικών πολιτών.

Αν δείτε τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων, φαίνεται ότι δεν περνάει πια αυτή η προπαγάνδα που ήθελε να ταυτίσει την κοινωνική έκρηξη των νέων ανθρώπων με τα μεμονωμένα περιστατικά βίας.

Και τώρα λοιπόν, αντί να υπάρξει η αναγνώριση από όλους αυτούς που μας κατηγορούσαν το προηγούμενο διάστημα ότι είχαμε από την πλευρά μας δίκιο, βλέπουμε να επιχειρείται μια προσπάθεια να ταυτιστεί ξανά η άποψή μας με τους κουκουλοφόρους ή να θεωρήσουν ότι κάνουμε πίσω και δήθεν τα γυρίζουμε τώρα, ενώ στην πραγματικότητα δεν είπαμε τίποτα διαφορετικό ούτε χθες απ΄ όλα όσα είπαμε από την πρώτη στιγμή.

-    Για τα κοινωνικά αίτια υπάρχουν πάρα πολλά στελέχη που προσεγγίζουν με τον τρόπο που προσεγγίσατε κι εσείς νωρίτερα αυτή την πραγματικότητα. Θέλω όμως να επανέλθω στο αρχικό μου ερώτημα. Εσείς πιστεύετε ότι ο τρόπος που απαντάτε, ο τρόπος που απαντάει ο ΣΥΝ είναι ξεκάθαρος και απλώς τα υπόλοιπα κόμματα δεν καταλαβαίνουν ή δεν θέλουν να καταλάβουν;..

Δεν θα σχολιάσω εγώ τα υπόλοιπα κόμματα και  δεν θα σας πω εγώ για ποιο λόγο κρατάνε αυτή τη στάση. Θεωρώ ότι οι ακροατές σας κατανοούν απολύτως ότι σε δύσκολες στιγμές υπάρχει μια προσπάθεια να αποφύγει κανείς το πολιτικό κόστος.

Εγώ θα σας εξηγήσω τη δική μας στάση και θα σας πω ότι από την πρώτη στιγμή προσπαθήσαμε να αναλύσουμε ένα κοινωνικό φαινόμενο που βλέπαμε να παίρνει σάρκα και οστά στην ελληνική κοινωνία. Και βγήκαμε και είπαμε ότι από τη μια έχουμε μια βάναυση κατασταλτική πολιτική για την οποία έχει ευθύνες και η κυβέρνηση καθώς επιλέγει αυτή την πολιτική, μια στάση της αστυνομίας η οποία ήταν στάση αυθαιρεσίας και βίας και η οποία δεν εκδηλώθηκε τα τελευταία χρόνια μόνο και σίγουρα δεν αφορά μονάχα το περιστατικό της εν ψυχρώ δολοφονίας ενός 15χρονου.

-    Το οποίο όλοι το καταδικάσαμε...

Αναμφίβολα όλοι το καταδικάσαμε ως οφείλαμε. Αλλά το ζήτημα είναι να βρούμε τις αιτίες που το γεννούν και κυρίως να δώσουμε λύσεις. Προσπαθήσαμε όμως να περιγράψουμε το γεγονός ότι οι νέες και οι νέοι σ΄όλη τη χώρα, 16χρονοι, ορισμένοι, βγαίνουν στους δρόμους και ζητάνε να ακουστεί η φωνή τους. Και μας είπαν ότι, μεθοδεύουμε τον ξεσηκωμό της νέας γενιάς, λες και έχουμε τον μηχανισμό να το κάνουμε αυτό.

-    Να σταθούμε λίγο σ΄ αυτό... Γιατί λένε κάποιοι ότι, όταν ο κ. Αλαβάνος μιλά ανοιχτά περί κοινωνικής εξέγερσης, είναι σαν προτρέπει τους νέους στην κατεύθυνση, παιδιά σηκωθείτε να βγούμε στους δρόμους... Ή, όταν λέτε εσείς ότι τώρα το κέντρο του αγώνα μεταφέρεται στα σχολειά και στις σχολές, αυτό επίσης θεωρήθηκε προτροπή για καταλήψεις...

Εμείς δε θα μπορούσαμε ούτε να προτρέψουμε ούτε να δώσουμε συμβουλές στους μαθητές. Εγώ είπα κάτι πολύ απλό, κάτι για το οποίο θεωρώ ότι θα έπρεπε να υπάρχει τελείως διαφορετική αντιμετώπιση από τον πολιτικό κόσμο και το επαναλαμβάνω, γιατί το πιστεύω: εμπιστεύομαι τους νέους ανθρώπους. Θέλω οι αγώνες τους και οι διεκδικήσεις τους να είναι οργανωμένοι και να είναι μέσα από συλλογικές και δημοκρατικές διαδικασίες και επαναλαμβάνω ότι ήρθε η ώρα το κέντρο αγώνα και το κέντρο πάλης να μεταφερθεί από τις βιτρίνες της οδού Πανεπιστημίου στις συλλογικές διαδικασίες των μαθητών και των φοιτητών. Να πάνε στα σχολειά τους και να τα ανοίξουν τα σχολειά τους. Και τα σχολεία ανοίξανε το Σαββατοκύριακο. Μπορεί να είναι κατειλημμένα τα περισσότερα απ΄αυτά, αλλά ανοίξανε. Ανοίξαμε διότι οι μαθητές βρίσκονται στα σχολειά, παίρνουν αποφάσεις συλλογικές, κάνουν συνελεύσεις και διεκδικούν να συντονίσουν τον αγώνα τους και τα αιτήματά τους.

Εμείς απέχουμε πολύ από τη λογική που έχουν άλλες πολιτικές δυνάμεις, που θέλουν κανοναρχώντας το δάχτυλο, να δίνουν συμβουλές και να καθοδηγούν τους μαθητές ή τους φοιτητές δίνοντάς τους κατευθύνσεις για τον τρόπο με τον οποίον θα πρέπει να οργανώσουν αυτοί την πάλη και τον αγώνα τους. Δεν το κάνουμε αυτό εμείς ούτε γιατί αντιτίθεται στην πολιτική μας κουλτούρα.

-    Αυτά είναι σωστά για τους αγώνες και τις αγωνίες των παιδιών.. Τα έχουμε πει πάρα πολλές φορές κι εμείς και νομίζω δεν θα υπάρξει άνθρωπος ο οποίος έχει το μυαλό τους το κεφάλι του ο οποίος θα διαφωνήσει μ΄ αυτό....

Μήπως λοιπόν αυτή η επίθεση είναι ενορχηστρωμένη από το επικοινωνιακό επιτελείο της κυβέρνησης, η οποία...

-    Για ποιο λόγο;...

Θα σας εξηγήσω... Δώστε μου λίγο χρόνο για να σας πω ότι είναι τρεις διαφορετικοί οι λόγοι για τους οποίους σήμερα υπάρχει μια συντονισμένη προσπάθεια, ένα επικοινωνιακό σχέδιο να συκοφαντηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ.

-    Απ΄ όλους;.. Απ΄ όλα τα κόμματα; ...Αυτή τη στιγμή ο ΣΥΝ έχει όλα τα κόμματα απέναντί του...

Έχετε καμιά αμφιβολία  ότι αυτός ο οποίος «χαλάει την σούπα» των ισορροπιών του πολιτικού συστήματος σήμερα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ; Έχετε καμία αμφιβολία ότι υπάρχει μια πολύ μεγάλη ενόχληση απ΄ αυτή την έκρηξη της επιρροής, της πολιτικής και κοινωνικής επιρροής του ΣΥΡΙΖΑ και γι αυτό στοχοποιείται απ΄ όλους;  Διαβάζετε εφημερίδες και βλέπετε ότι καθημερινά δεν υπάρχει εφημερίδα όλων των απόψεων, των κατευθύνσεων, που να μην έχει τρία στοχευμένα σχόλια ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν βλέπετε τι γίνεται με μια προσπάθεια εδώ και 6, 7 μήνες να υπάρξει ένα κλίμα ότι καταρρέει ο ΣΥΡΙΖΑ, ότι πέφτει ο ΣΥΡΙΖΑ; Νομίζω ότι είναι φανερό. Και είναι λογικό. Η πολιτική αντιπαράθεση γίνεται μ΄ αυτούς τους όρους κι εμείς είμαστε προετοιμασμένοι κι έτοιμοι γι αυτήν την αντιπαράθεση. Όχι για να μας ραίνουν με ροδοπέταλα, αλλά για να βρούμε αντιπάλους που θα μας κάνουν κριτική.

Ας προχωρήσουμε όμως στην ουσία. Δείτε ένα επικοινωνιακό σχέδιο, το οποίο αυτή τη στιγμή ενορχηστρώνεται από την κυβέρνηση και εκφέρεται από τα πιο ακραία στοιχεία της κυβέρνησης και κυρίως την ακροδεξιά, το ΛΑΟΣ του κ. Καρατζαφέρη, ο οποίος -είπα και χθες- ότι ουσιαστικά ασκεί χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου. Διότι η κυβέρνηση όπως βλέπετε είναι εξαφανισμένη. Ο Πρωθυπουργός πουλάει σεμνότητα και ταπεινότητα. Και ο κ. Καρατζαφέρης βγάζει τη γραμμή για τον ΣΥΡΙΖΑ και τους κουκουλοφόρους στα κανάλια.

Ποιοι είναι οι λόγοι; Ο πρώτος λόγος είναι ότι εμείς ήμασταν οι μόνοι που πρώτα σπεύσαμε να μιλήσουμε για τα κοινωνικά αίτια και για  κοινωνική εξέγερση. Μ΄ αυτόν τον τρόπο ακυρώναμε το σχέδιο της κυβέρνησης να μιλήσει για καταστροφές, για γενικευμένο σχέδιο καταστροφών και να συσπειρώσει την κοινωνική υποστήριξη σ΄ αυτή τη λογική της τρομοφοβίας. Αλλά αν σήμερα κατηγορούν εμάς ότι χαϊδεύουμε τα αυτιά των κουκουλοφόρων όταν μιλάμε για κοινωνικά αίτια, τότε μαζί με εμάς πρέπει να κατηγορήσουν και τον Αρχιεπίσκοπο και τη Διεθνή Αμνηστία και τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι εμείς από την πρώτη στιγμή διαχωρίσαμε τις μεγάλες εκδηλώσεις  διαμαρτυρίας, το κοινωνικό αυτό κίνημα που βλέπουμε στη νέα γενιά, από τα σπασίματα και από τις μεμονωμένες πρακτικές βίας. Το κυβερνητικό σχέδιο ήταν κάθε εκδήλωση διαμαρτυρίας να ενταχθεί σ΄ αυτό το σκηνικό και να ταυτιστεί με το σκηνικό των καταστροφών. Γι αυτό και τα ΜΑΤ και οι αστυνομικές δυνάμεις χτυπάνε χωρίς αφορμή τους μαθητές στο Σύνταγμα. Όπως είδαμε και μόλις προχτές το βράδυ, 1.30, στο Σύνταγμα, στον Άγνωστο Στρατιώτη, στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, .... Ώστε να δημιουργηθεί αυτή η εικόνα ότι οποιοσδήποτε διαμαρτύρεται είναι κουκουλοφόρος.

-    Να μην υιοθετήσουμε όμως τη λογική -κι αυτό που θα πω αναφέρεται στην προηγούμενη τοποθέτησή σας- ότι είμαστε όμορφοι και γι αυτό μας χτυπάνε και για τα γκάλοπ φταίνε μόνο οι άλλοι...

Δεν είπα εγώ αυτές τις λέξεις, ότι είμαστε όμορφοι και  γι αυτό μας χτυπάνε....

-    ,., Ότι εμείς κάνουμε μόνο πολιτική και οι άλλοι απλά...

Εγώ είπα ότι ενεργοποιούμε το πολιτικό σύστημα και αυτό δεν μπορεί παρά να φέρνει αντιδράσεις από παντού. Ως εκ τούτου είμαστε πολύ χαρούμενοι που μας χτυπάνε με τόση σφοδρότητα όλοι.

-    Για το θέμα των επεισοδίων ορθώς το επισημαίνετε ότι πρέπει να διαχωριστεί ο αγώνας, οι αγωνίες των μαθητών που είναι δικαιολογημένες από τα βίαια επεισόδια που σημειώνονται κάθε βράδυ στο κέντρο της πόλης. Όμως εδώ υπάρχουν κάποια στοιχεία στα οποία επιχειρηματολογούν κάποιοι και ασκούν κριτική στον ΣΥΝ. Για παράδειγμα, ανακοίνωση της νεολαίας, έχουν κηρύξει πόλεμο στη νεολαία, λέει, η Νεολαία, δεν έχουν μάθει να σέβονται μια ολόκληρη γενιά, θα μάθουν να την φοβούνται, μην κρατάς άλλο τον θυμό σου, διαλέξτε ζωή και όχι επιβίωση.. Είναι στο σημερινό site της Νεολαίας του ΣΥΝ.. Μην κρατάς άλλο το θυμό σου...

Και ποιο απ΄ όλα αυτά θεωρείτε κατακριτέο;...

-    Αυτή τη στιγμή εγώ δεν υιοθετώ μια προσέγγιση. Απλώς προσπαθώ να ενισχύσω το διάλογο μαζί σας... και τον ενισχύω με επιχειρήματα...

Βεβαίως. Και σας ρωτώ ευθέως, γιατί ακριβώς κάνουμε διάλογο. Τι απ΄ όλα αυτά εσείς θεωρείτε κατακριτέο; Το «διάλεξε ζωή, όχι επιβίωση»; Είναι κάτι το οποίο η Νεολαία του ΣΥΝ το λέει εδώ και πάρα πολλά χρόνια...

-    Το μην κρατάς άλλο το θυμό σου.... Μπορεί από κάποιους να θεωρηθεί ως προτροπή, βγες έξω και σπάστα....

Ναι, θα μπορούσε να θεωρηθεί ως προτροπή. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νεολαία του ήταν το πολιτικό τμήμα κάποιας ένοπλης οργάνωσης. Έλεος! Δεν είναι..

-    Ή η άποψη του κ. Ψαριανού που σχολιάστηκε... Είμαι υπέρ της τρομοκρατίας για τα δίκαια του κόσμου....

Να σας πω.. Και η άποψη του κ. Ψαριανού ο οποίος, χαριτολογώντας σε μια πολιτική εκδήλωση -και το θυμηθήκανε μετά από 2 ½ μήνες όλως τυχαίως τώρα για να το βγάλουν στην επιφάνεια- είχε πολύ σαφή στόχευση. Είπε λοιπόν ότι τρομοκράτες χαρακτηρίστηκαν στην ιστορία όλοι όσοι εξεγέρθηκαν για δίκαια αιτήματα και αναφέρθηκε στον Κολοκοτρώνη και στη Γαλλική Επανάσταση. Κι αυτή η φράση του κ. Ψαριανού θεωρήθηκε ότι ήταν ύμνος στην τρομοκρατία. Έλεος πια!Και όλα όσα μου λέτε για τη Νεολαία του ΣΥΝ, αυτά που μου διαβάσατε θεωρώ ότι είναι απολύτως μέσα στο πλαίσιο μιας πολιτικής τοποθέτησης.

-    Εντάξει...

Υπήρξε όμως πράγματι -γιατί δεν θέλω να υπεκφύγω- υπήρξε ένα φυλλάδιο, το οποίο εκδόθηκε όχι από την επίσημη ηγεσία της Νεολαίας του ΣΥΝ, αλλά από μια μαθητική οργάνωση σε κάποιο Λύκειο της χώρας, το οποίο πράγματι ήταν έξω από το δικό μας πλαίσιο, γιατί αναφερόταν σε κάποια στιγμή στο γνωστό σύνθημα που ακούγεται στις μαθητικές πορείες και το οποίο βεβαίως και δεν υιοθετούμε, γιατί θεωρούμε ότι οι αστυνομικοί είναι εργαζόμενοι πολίτες με στολή και δεν μπορούμε να τους θεωρούμε όλους γουρούνια και δολοφόνους.

Αλλά να σας πω κάτι;.. Τι πρέπει να κάνουμε;.. Να καταδικάζουμε κάθε νέο άνθρωπο ο οποίος έτσι αντιλαμβάνεται -κακώς- το πολιτικό κλίμα; Μ΄ αυτή τη λογική θα έπρεπε να απευθυνθείτε σήμερα εσείς στη Διοίκηση της ΠΑΕ Παναθηναϊκός ή της ΠΑΕ Ολυμπιακός διότι χτες στο γήπεδο από νέα παιδιά, στη Θύρα 13 και στη θύρα 7 ακούστηκε το σύνθημα «Μπάτσοι, γουρούνια,  δολοφόνοι». Δεν νομίζω ότι είναι λογικό αυτό. Και δεν νομίζω ότι είναι λογικό να κατηγορούμε μια ολόκληρη πολιτική παράταξη, ένα κόμμα συντεταγμένο, διότι κάποια νέα παιδιά που πρόσκεινται σ΄ αυτό έτσι κατάλαβαν το κλίμα και το κατάλαβαν λάθος.

-    Θέλω επίσης, επειδή στην αρχή της κουβέντας μας μιλήσαμε για τα πολιτικά κόμματα.. είπατε ποιος ουσιαστικά ασκεί κριτική σ΄ αυτή την κατεύθυνση και σας απήντησα το πολιτικά κόμματα. Βλέπουμε όμως και στις δημοσκοπήσεις σχετικά με την στάση που κράτησαν οι πολιτικοί αρχηγοί απέναντι σ΄ αυτή την κρίση, βρίσκεστε στις τελευταίες θέσεις μαζί με τον κ. Αλαβάνο. Μήπως λοιπόν και στην κοινή γνώμη έχει περάσει αυτό;...

Νομίζω ότι είναι πολύ νωρίς για να εκτιμήσει κανείς τι έχει περάσει στην κοινή γνώμη. Εκτιμώ ότι οι δημοσκοπικές εταιρείες, που σέβονται τον εαυτό τους, δεν σπεύδουν να βγάλουν μετρήσεις για την επιρροή των κομμάτων και των πολιτικών αρχηγών όταν τα γεγονότα δεν έχουν καταλαγιάσει. Γι αυτό και οι περισσότερες δημοσκοπικές εταιρείες δεν είχαν χθες νούμερα και ποσοστά κομμάτων. Εμείς θα περιμένουμε λίγα 24ωρα και θα δούμε.

-    Ο κ. Αλαβάνος είπε και στον μείον 10 να πάμε, εμείς θα έχουμε τις θέσεις μας...

Κι έχει δίκιο. Κι έτσι οφείλουν να κάνουν όλα τα πολιτικά κόμματα. Στις κρίσιμες στιγμές να λειτουργούν με βάση αυτό που λέει η συνείδησή τους και η αίσθησή τους για το δίκαιο.  Διότι, αν όλοι λειτουργούμε με βάση το πολιτικό κόστος και το πολιτικό όφελος, τότε κάνουμε κακό και στον εαυτό μας αλλά και στην ίδια τη λειτουργία της δημοκρατίας.

-    Αυτό που λέτε είναι σωστό. Αλλά το μείον 10 έχει μια απίστευτη μοναχικότητα και υποτίθεται ότι, όταν κάνεις ..

Αυτό που είπε ο Αλέκος ο Αλαβάνος ήταν βεβαίως σχήμα λόγου...

-    Επειδή το είπε ο κ. Αλαβάνος και το σχολιάζουμε... Και υποτίθεται ότι όταν κανείς διεξάγει έναν αγώνα το κάνει για τους πολίτες, όχι για τον εαυτό του. Άρα η συμμετοχή του κόσμου είναι βασική προϋπόθεση...

Πρέπει να σας πω ότι δεν αισθανόμαστε καθόλου μόνοι τούτες τις μέρες. Βρεθήκαμε το προηγούμενο διάστημα στο στόχαστρο των πολιτικών δυνάμεων. Παρόλα αυτά, όπου βρισκόμαστε βλέπουμε ένα τεράστιο κύμα αλληλεγγύης από δημοκρατικούς και προοδευτικούς πολίτες οι οποίοι δεν ανήκουν στον ΣΥΡΙΖΑ και ούτε θα ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ. Και ξέρετε γιατί; Γιατί ο κόσμος δεν ενημερώνεται μόνο από τα ΜΜΕ ή από τον τρόπο με τον οποίον τα κόμματα θέλουν να διαμορφώνουν ένα κλίμα....

-    Και από τα  blogs... internet....

.. Όχι μονάχα από τα blogs. Η ειδοποιός διαφορά στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ότι σχεδόν σε κάθε ελληνική οικογένεια, σε κάθε σπίτι ή στη συντριπτική πλειοψηφία των ελληνικών νοικοκυριών υπάρχει ένα παιδί που είναι στο δρόμο. Κι αυτά τα παιδιά, είναι και δικά μας παιδιά και δεν είναι αλήτες, δεν είναι παιδιά ενός κατώτερου Θεού, δεν είναι κουκουλοφόροι. Είναι εξεγερμένοι νέοι, που έχουν αιτία για να είναι εξεγερμένοι. Τα αίτια είναι κοινωνικά και τα βλέπουν οι έλληνες και οι ελληνίδες στο σπίτι τους. Άρα δεν είναι τόσο εύκολο να περάσει αυτή η ενορχηστρωμένη προπαγάνδα.

-    Αν ένας μαθητής σας πλησιάσει και σας ρωτήσει, τι να κάνει με το σχολειό του; Να κάνει κατάληψη, να μην κάνει;.. Το ερώτημα σας το έχουν θέσει πάρα πολλές φορές. Θα μου πείτε ότι οι μαθητές δεν ρωτάνε τους άλλους και αποφασίζουν μόνοι τους. Θα ήθελα όμως τη δική σας τη γνώμη....

Με απόλυτη ειλικρίνεια θα σας πω -και σε προσωπικό επίπεδο, όχι μόνο δημόσια- ότι δεν πρόκειται εγώ να απευθυνθώ με τη λογική του συμβουλάτορα ή να δώσω κατεύθυνση σε ένα νέο άνθρωπο, γιατί τους σεβόμαστε εμείς τους νέους ανθρώπους και δεν θέλουμε να τους καθοδηγήσουμε. Θέλουμε να μάθουμε από τον τρόπο με τον οποίον αυτοί σκέφτονται και αντιδρούν, από τον τρόπο με τον οποίον αυτοί διαμορφώνουν τις διεκδικήσεις....

-    .. Αν αποφασίσει, κατά συνέπεια, κατάληψη, καλώς να αποφασίσει. Αν δεν αποφασίσει κατάληψη, καλώς δεν θα αποφασίσει..

Εγώ θα του που, το πρώτο που πρέπει να κάνεις φίλε, είναι να περιφρουρήσεις τον αγώνα σου, το πρώτο που πρέπει να κάνεις είναι να δώσεις διαστάσεις συλλογικών διαδικασιών και δημοκρατικής πάλης στα μέτωπά σου και στον αγώνα σου. Το πρώτο που πρέπει να κάνεις είναι να αποκτήσεις διεκδικητικό πλαίσιο και να μην βγαίνεις στο δρόμο με άναρθρες κραυγές. Και από εκεί και πέρα, αν θα επιλέξεις κατάληψη, αν θα επιλέξεις απεργία, αν θα επιλέξεις να κάνεις πορεία στο αστυνομικό Τμήμα της γειτονιάς σου ή πορεία στο κέντρο της Αθήνας είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να το αποφασίσουν οι ίδιοι οι μαθητές χωρίς την κηδεμονία των πολιτικών κομμάτων.

-    Θέλω να κλείσουμε με μια αναφορά στις δημοσκοπήσεις και τα ποσοστά που δίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ.. Για παράδειγμα η ALCO χθες έδειξε, μετά από πολύ καιρό, τον ΣΥΡΙΖΑ πίσω από το ΚΚΕ.. Εντάξει, τα ποιοτικά στοιχεία είναι σημαντικό αυτό... Αλλά εδώ βλέπουμε μια πτωτική τάση η οποία λογικά θα έπρεπε να σας ανησυχεί... Μήπως θα πρέπει κάτι να κάνει ο ΣΥΝ και να το δει και λίγο αυτοκριτικά το ζήτημα αυτό; ...

Όχι, δεν πρέπει. Διότι το επόμενο διάστημα θα δούμε κι άλλες δημοσκοπήσεις οι οποίες δεν θα έχουν αυτά τα χαρακτηριστικά. Και σας είπα και πιο πριν ότι όσες εταιρείες σπεύδουν να βγάλουν αποτελέσματα τη στιγμή που οι πολίτες δεν μπορεί το πρώτο πράγμα που σκέφτονται να είναι τι θα ψηφίσουν αλλά το πώς θα τοποθετηθούν απέναντι σε μια μεγάλη αναταραχή που συγκλονίζει την ελληνική κοινωνία και που προξενεί κινδύνους για την ίδια τη δημοκρατία μας, νομίζω ότι δεν είναι σωστό κανείς να σπεύδει να βγάζει νούμερα και ποσοστά που αφορούν την πρόθεση ψήφου.

Να σας πω πολύ ειλικρινά, εμένα, αν δεν ήμουν πολιτικός αρχηγός, και έβλεπα αυτά τα γεγονότα και χτύπαγα το τηλέφωνό μου και μου λέγανε τι θα ψηφίσω, θα τους έλεγα, «αφήστε με ρε παιδιά τώρα που θα ψηφίσω, Ρωτήστε με τίποτε άλλο. Θα τους έλεγα, δεν ξέρω, δεν απαντώ».Υπ΄ αυτή την έννοια, δεν μπορεί κανείς να σπεύδει να βγάζει συμπεράσματα. Βεβαίως μπορεί και να υπάρχει μια πτωτική τάση. Θα το δούμε τις επόμενες μέρες. Όμως δεν θα καθορίσουμε εμείς τη στάση μας με βάση τις δημοσκοπήσεις.

Και να σας πω και κάτι. Έχω την αίσθηση ότι τελικά θα δικαιωθούμε. Κι ότι η δικαίωση για μια πολιτική δύναμη η οποία λειτουργεί με βάση τη συνείδηση της κα με βάση τις αξίες της, είναι κάτι το οποίο δεν έρχεται από τη μια μέρα στην άλλη. Όταν, με την ιστορία του άρθρου 16, ήταν απέναντί μας ολόκληρη η ελληνική κοινωνία, οι δημοσκοπήσεις έλεγαν 2%, Μετά στις εκλογές πήραμε 5%. Και αμέσως μετά το ποσοστό αυτό έγινε 15% στις δημοσκοπήσεις. Η δικαίωση είναι κάτι το οποίο αργεί, αρκεί κανείς να είναι σταθερός στις αξίες και τις ιδέες του.

-    Ποια είναι η εκτίμησή σας;... Θα συνεχιστεί η αναταραχή;...

Δεν θέλω να είμαι μάντης κακών. Όμως αυτό που βλέπω είναι ότι μπαίνουμε σε μια παρατεταμένη περίοδο κοινωνικής έντασης και η αιτία δεν είναι μονάχα η δολοφονία του 15χρονου μαθητή, αλλά η οικονομική και κοινωνική κρίση και οι πολιτικές που μας έφεραν ως εδώ. Εμείς πάντως χθες -και δεν αναφερθήκαμε καθόλου σ΄ αυτό και είναι παράλειψή μου- καταθέσαμε έξι συγκεκριμένες προτάσεις θετικής διεξόδου από την κρίση. Και θεωρούμε ότι για να βγούμε από την κρίση πρέπει η πολιτεία συντεταγμένα να δώσει λύσεις στα μεγάλα σωρευμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική νεολαία.

To Γραφείο Τύπου