Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
03/05/2006

Εκτός από το κεφάλαιο 7, υπάρχει και το 6 στο Χάρτη του ΟΗΕ

Σχετικά με τις πιέσεις που ασκούνται από την κυβέρνηση Μπους για τη λήψη απόφασης από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Ιράν με βάση το άρθρο 7 του Χάρτη, ο υπεύθυνος εξωτερικής πολιτικής του ΣΥΝ Πάνος Τριγάζης δήλωσε:

«Πρέπει να αποκρουστούν από το Συμβούλιο Ασφαλείας οι πιέσεις που ασκεί η κυβέρνηση Μπους για τη λήψη απόφασης για το Ιράν με βάση το κεφάλαιο 7 του Χάρτη του ΟΗΕ, που θα συνεπάγεται κυρώσεις ή και στρατιωτική βία. Δεν στέκει η άποψη της Κοντολίζα Ράϊς και του Νίκολας Μπερνς ότι το Συμβούλιο «δεν έχει άλλη επιλογή». Υπάρχει και το κεφάλαιο 6 (άρθρα 33-38) του Χάρτη για την «Ειρηνική Διευθέτηση Διαφορών», όπου πρέπει και μπορεί να στηρίξει τις ενέργειές του, κάτι που επιβάλλεται να υποστηρίξει και η Ελλάδα.

Στο κεφάλαιο 7 προβλέπονται «Ενέργειες σε περίπτωση απειλής εναντίον της Ειρήνης, Διατάραξης της Ειρήνης και Επιθετικών Πράξεων», αλλά με τα σημερινά δεδομένα - συμπεριλαμβανομένων και όσων περιέχονται στην Έκθεση Μπαραντέϊ - δεν στοιχειοθετούνται παραβάσεις από το Ιράν που να δικαιολογούν τη λήψη μέτρων με βάση το κεφάλαιο αυτό.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει χρέος να μην ανοίξει όχι μόνο «πόρτα» ή «παράθυρο» αλλά ούτε «χαραμάδα» στον πόλεμο. Αυτό, όμως, απαιτεί την άμεση παρέμβαση των λαών και μια νέα παγκόσμια αντιπολεμική κινητοποίηση, στην οποία μεγάλη ώθηση θα δώσει και το 4ο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ που αρχίζει αύριο και θα κορυφωθεί το Σάββατο με μεγάλη πορεία».

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου