Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
15/12/2008

Ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Αλαβάνος στο πλαίσιο της περιοδείας του στο Ηράκλειο της Κρήτης, συναντήθηκε σήμερα με το Δ.Σ και μέλη του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου.

Μετά τη συνάντηση ο Αλ. Αλαβάνος δήλωσε:

Είχαμε μια συνάντηση με τον Εμπορικό Σύλλογο Ηρακλείου για μια σειρά καυτά θέματα. Θέλω να καλέσω την κυβέρνηση να προστατέψει τα μαγαζιά του κέντρου και όλου του Ηρακλείου από αυτόν τον «κουκουλοφόρο» που όχι μόνο σπάει τις βιτρίνες, όχι μόνο κλέβει εμπορεύματα, όχι μόνο κλέβει ταμειακές μηχανές, αλλά κλέβει και τους πελάτες. Και είναι γνωστό ότι τα προβλήματα των μικρών και μικρομεσαίων καταστηματαρχών είναι πολύ διαφορετικά από κάποια προβλήματα που παρουσιάστηκαν τις τελευταίες ημέρες. Σήμερα, τα μαγαζιά του Ηρακλείου πλήττονται από το γεγονός ότι ένα υπερκατάστημα-«κουκουλοφόρος» λειτουργεί μέσα στην καρδιά της αγοράς του Ηρακλείου παραβιάζοντας και γράφοντας στα παλιά του τα παπούτσια τους νόμους και τις σχετικές προβλέψεις που υπάρχουν για την Κρήτη και άλλες ανάλογες περιοχές, σύμφωνα με τις οποίες πρέπει να υπάρχει απόσταση τουλάχιστον 20 χιλιομέτρων μεταξύ τέτοιων υπερκαταστημάτων και του κέντρου της πόλης. Εμείς καλούμε τη Νομαρχία, καλούμε το Υπουργείο Ανάπτυξης και Εμπορίου να παρέμβουν αμέσως ώστε να σταματήσει αυτή η παρανομία. Ας αφήσουν όλοι τα «κροκοδείλια δάκρυα» για τους καταστηματάρχες κι ας εφαρμόσουν πολιτικές που θα τους υπερασπιστούν. Από κει και πέρα, πολύ σύντομα - γιατί αυτό το θέμα κυριάρχησε στη συνάντηση - ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να σας αναφέρω ότι πιστεύει ότι χρειάζεται ένα πακέτο μέτρων σήμερα για να κρατήσει ζωντανό το μικρό και μεσαίο εμπόριο, όπως είναι η αύξηση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων, ειδικά σε μια περίοδο κρίσης, η αξιοποίηση κονδυλίων, τα οποία κατευθύνονται προς τις τράπεζες, ώστε πραγματικά να διευκολύνουν όσους έχουν ανάγκη των δανείων για να κινηθούν οι επιχειρήσεις τους, η δημιουργία ειδικής τράπεζας για τους μικρομεσαίους και όλα αυτά τα έκτακτα μέτρα λόγω κρίσης που πρέπει να απαλλάξουν τους μικρούς και μεσαίους καταστηματάρχες από τις πιέσεις σχετικά με τους όρους του δανεισμού, σχετικά με την παρέμβαση του «Τειρεσία» ή άλλων μηχανισμών, οι οποίοι ουσιαστικά διαλύουν το εμπόριο.

Δημοσιογράφος: Ακούσαμε, κ. Πρόεδρε, ότι υπήρξαν και φθορές σε κάποια καταστήματα του Ηρακλείου και, για παράδειγμα, το ΚΚΕ κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι βρίσκεστε εσείς πίσω από τους κουκουλοφόρους και τη δράση τους. Τι απαντάτε;

Θα μιλήσουμε σοβαρά τώρα; Εμένα μου έκανε φοβερή εντύπωση μια ωριμότητα που βρήκα εδώ, συζητώντας με το Προεδρείο του Εμπορικού Συλλόγου. Μεγάλη ωριμότητα. Ξέρουν τα προβλήματα που μπορεί να υπάρχουν, είναι, όμως πολύ ανοιχτοί στο γεγονός ότι μπορούν και κατανοούν το νόημα των κινητοποιήσεων των μαθητών. Μας έβαλαν ζητήματα και εγώ, με την ευκαιρία αυτή, θα ήθελα να πω ότι η Αστυνομία στις κινητοποιήσεις των μαθητών, που εκδηλώνονται πια πανελλαδικά σχεδόν ως ειρηνικές, εφαρμόζει μέτρα περιορισμού της κίνησης και της κυκλοφορίας, τα οποία προκαλούν πολύ μεγαλύτερα προβλήματα στους καταστηματάρχες.

To Γραφείο Τύπου