Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
16/12/2008

Το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε το συμβιβασμό για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Επιχείρησης || Δ.Παπαδημούλης: "Χάθηκε μια ευκαιρία για ουσιαστική ενίσχυση των δικαιωμάτων των εργαζομένων"

Υπερψηφίστηκε σήμερα από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε πρώτη ανάγνωση ο συμβιβασμός της πλειοψηφίας με το Συμβούλιο, σχετικά με την αναθεώρηση της οδηγίας 94/45/ΕΚ για την "Ευρωπαϊκή Επιτροπή Επιχείρησης".

Η Ευρωομάδα της Αριστεράς, μετά από πρόταση του εισηγητή της, ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλη, αρνήθηκε να υπερψηφίσει τον συμβιβασμό αυτό, θεωρώντας ότι βρίσκεται πίσω τόσο από τις προτάσεις του Ευρωκοινοβουλίου του 2001 όσο και από τα αιτήματα των εργατικών συνδικάτων. Ο Έλληνας ευρωβουλευτής υπογράμμισε επίσης ότι οι περιορισμοί στη διαδικασία δεν επέτρεψαν ουσιαστικές αλλαγές και ισχυροποίηση του ρόλου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Επιχείρησης.

Σημειώνεται ότι ο συμβιβασμός βασίστηκε σε πρόσφατη συμφωνία μεταξύ της BUSINESSEUROPE και των ευρωπαϊκών συνδικάτων, ο οποίος δεν περιελάμβανε το σημαντικότερο μέρος των διεκδικήσεων των εργαζομένων.

Μιλώντας εξ ονόματος της Ευρωομάδας της Αριστεράς στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου με τη συμμετοχή της Γαλλικής Προεδρίας και του αρμόδιου Επιτρόπου κ. Σπίντλα, ο Δ. Παπαδημούλης δήλωσε:

"Η Ομάδα της Αριστεράς δεν συμμερίζεται το κλίμα των πανηγυρισμών. Ξέρουμε πολύ καλά ότι η κοινωνική Ευρώπη είναι έξω από τις προτεραιότητες και της Επιτροπής και του Συμβουλίου. Ο συμβιβασμός της BUSINESSEUROPE με τα συνδικάτα είναι πίσω από αυτά που ζητούσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2001. Επίσης, η διαδικασία της αναδιατύπωσης περιορίζει το ρόλο του Κοινοβουλίου. Εμείς θα καταθέσουμε τροπολογίες οι οποίες στηρίζουν και προβάλλουν τα αιτήματα που στη διαπραγμάτευση προέβαλαν τα εργατικά  συνδικάτα, και πιο συγκεκριμένα καλύτερη, έγκαιρη και ουσιαστική πληροφόρηση, δημοσιότητα και διαφάνεια στις συμφωνίες καθώς και ενισχυμένη συμμετοχή των εμπειρογνωμόνων των συνδικαλιστικών οργανώσεων. Δυστυχώς χάνουμε μια ευκαιρία για την ουσιαστική ενίσχυση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και τη βελτίωση της οδηγίας του 1994. Με τη θεωρία της "Realpolitik" αποδεχόμαστε πολύ λιγότερα από αυτά που χρειάζονται οι εργαζόμενοι απέναντι στην ισχύ και την αυθαιρεσία της εργοδοσίας."

To Γραφείο Τύπου