Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
16/12/2008

Κορυφώνεται ο αγώνας ενάντια στο ελαστικό 65ωρο || Μαζική διαδήλωση των ευρωπαϊκών συνδικάτων στο Ευρωκοινοβούλιο

Κορυφώνεται σήμερα με τη μεγάλη διαδήλωση των ευρωπαϊκών συνδικάτων και αύριο με την καθοριστική ψηφοφορία στο Ευρωκοινοβούλιο ο αγώνας εναντίον της αντεργατικής πρότασης των 27 κυβερνήσεων και της Κομισιόν για το ελαστικό 65ωρο.

Σύσσωμη η Ευρωομάδα της Αριστεράς συμμετείχε στη μαζική διαδήλωση, στην οποία πήραν μέρος δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι, μέλη συνδικάτων από ολόκληρη την  Ευρώπη.

Υπογραμμίζεται ότι η Ευρωομάδα της Αριστεράς είναι δυστυχώς η μόνη που διεκδικεί την πλήρη απόρριψη του απαράδεκτου και αντεργατικού πακέτου για το ελαστικό 65ωρο, που προωθούν οι 27 κυβερνήσεις και στηρίζει η Κομισιόν.

Παρεμβαίνοντας ως κεντρικός εισηγητής της Ευρωομάδας της Αριστεράς στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλης δήλωσε:

"Η Ομάδα της Αριστεράς, την οποία έχω την τιμή να εκπροσωπώ, είναι ριζικά αντίθετη και απορρίπτει την κοινή πρόταση του Συμβουλίου, που στηρίζει δυστυχώς και η Επιτροπή. Γιατί είναι μια πρόταση αντιδραστική, μια πρόταση που ικανοποιεί το λόμπυ της εργοδοσίας και τους ακραία νεοφιλελεύθερους.

Είναι μια πρόταση που γυρίζει το ρολόι της ιστορίας πίσω ακόμα και από το 1919, όταν κατοχυρώθηκε η εβδομάδα των μάξιμουμ 48 ωρών εβδομαδιαίως.

Η κοινή πρόταση του Συμβουλίου διατηρεί το αντεργατικό και αντιλαϊκό opt-out, καταργεί τη νομολογία του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων για το χρόνο επιφυλακής και προωθεί την ετήσια  διευθέτηση του χρόνου εργασίας, και μάλιστα καταργώντας την  προϋπόθεση των συλλογικών  διαπραγματεύσεων. Η Ομάδα της  Αριστεράς ζητά να καταργηθεί  το opt-out, να καταργηθεί η ετήσια διευθέτηση του χρόνου εργασίας και να θεωρείται εργάσιμος χρόνος και ο χρόνος επιφυλακής.

Κυρίες και κύριοι του Συμβουλίου και της Επιτροπής, εάν ήταν τόσο φιλεργατική η θέση σας, τότε δεν θα διαδήλωναν αύριο εδώ τα ευρωπαϊκά συνδικάτα των εργαζομένων με δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους, αλλά τα συνδικάτα των εργοδοτών. Η αλήθεια όμως είναι ότι τα συνδικάτα των εργοδοτών σάς χειροκροτούν και τα συνδικάτα των εργαζομένων είναι έξω από το Κοινοβούλιο διαδηλώνοντας: «Όχι στο ελαστικό 65ωρο».

Λέτε πολλά για την "κοινωνική Ευρώπη". Όμως η διατήρηση του opt-out είναι μια "τρύπα" που άνοιξε η κ. Θάτσερ πριν μερικά χρόνια -προσωρινά δήθεν- για το Ηνωμένο Βασίλειο και τώρα θέλετε αυτή η προσωρινή "τρύπα" να γίνει ακόμη μεγαλύτερη και μόνιμη. Αυτό είναι η άρνηση της κοινωνικής Ευρώπης, η άρνηση μιας κοινής πολιτικής που νοιάζεται για τους εργαζόμενους."

*Οι θέσεις της Ευρωομάδας της Αριστεράς, οι τροπολογίες που κατατέθηκαν στην Ολομέλεια, καθώς και περισσότερες πληροφορίες για τη δράση του ΣΥΝ στο Ευρωκοινοβούλιο στην ιστοσελίδα www.syn-europe.gr

To Γραφείο Τύπου