Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
04/05/2006

  To Γραφείο Τύπου του ΣΥΝ σε σχέση με τις εξελίξεις γύρω από την κατασκευή του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, τονίζει:

Η ωμή και χωρίς προσχήματα παρέμβαση της Υπ. Εξωτερικών των ΗΠΑ να διακοπεί η ενεργειακή συνεργασία των χωρών της περιοχής με την Ρωσία, με το πρόσχημα της ενεργειακής διαφοροποίησης, φαίνεται ότι βρίσκει ανταπόκριση. άμεσα.

Εκφράζουμε την ανησυχία μας για την χθεσινή απόφαση της βουλγαρικής κυβέρνησης να αποσύρει την συμμετοχή του βουλγαρικού δημόσιου από την τριεθνή κοινοπραξία εκτέλεσης του αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης και η νεώτερη δήλωση του Υπ. Εξωτερικών της Βουλγαρίας, ότι το έργο θα πραγματοποιηθεί κανονικά, δεν μας καθησυχάζει.

Η κυβέρνηση της Ελλάδας αντί να ακολουθεί και να παρακολουθεί τις αμερικάνικες επιδιώξεις στην περιοχή, οι οποίες εκτός των άλλων, θέλουν να περιορίσουν την ενεργειακή συνεργασία με τη Ρωσία, οφείλει να διακηρύξει ότι τα θέματα του ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας και της ενεργειακής συνεργασίας στα Βαλκάνια δεν μπορεί να υπακούουν στα αμερικάνικα συμφέροντα αλλά πρέπει να έχουν ως αποκλειστικό γνώμονα το συμφέρον των λαών και των χωρών της περιοχής μας και πρώτα απ’ όλα το συμφέρον του ελληνικού λαού.

Ο ΣΥΝ υπογραμμίζει τη ριζική του αντίθεση στις αμερικάνικες παρεμβάσεις και επεμβάσεις στα Βαλκάνια, οι οποίες αποσταθεροποιούν την περιοχή, υποσκάπτουν τη ισότιμη και αμοιβαία επωφελή συνεργασία ανάμεσα στις Βαλκανικές χώρες και επιχειρούν να μετατρέψουν τα Βαλκάνια σε μια ζώνη απόλυτου αμερικάνικου ελέγχου, με κυβερνήσεις εντολοδόχους των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών τους.

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου