Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
17/12/2008

ΌΧΙ ΣΤΟ ΕΛΑΣΤΙΚΟ 65ΩΡΟ! Την κατάργηση του "opt out" και σοβαρές αλλαγές στην Κοινή θέση του Συμβουλίου και της Κομισιόν για το χρόνο εργασίας ζητά, με μεγάλη πλειοψηφία, το Ευρωκοινοβούλιο

Την πλήρη απόρριψη του αντικοινωνικού πακέτου ζήτησε η ευρωομάδα της Αριστεράς

Δ. Παπαδημούλης: "Ο αγώνας συνεχίζεται μαζί με τα συνδικάτα των εργαζομένων"

Η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου υιοθέτησε σήμερα με ψήφους 421 υπέρ, 173 κατά και 11 αποχές σε δεύτερη ανάγνωση πρόταση με την οποία απαιτεί από τις κυβερνήσεις και την Κομισιόν την κατάργηση του "opt out". Το Ευρωκοινοβούλιο επίσης υπερψήφισε με ακόμη μεγαλύτερη πλειοψηφία αλλαγές που μπλοκάρουν έτσι την αντεργατική Κοινή Θέση του Συμβουλίου για το ελαστικό 65ωρο.

Υπενθυμίζεται ότι με την κοινή θέση των κυβερνήσεων, που υιοθετήθηκε από τους Υπουργούς Εργασίας τον περασμένο Ιούνιο, συμφωνήθηκε η διατήρηση της ρήτρας αυτοεξαίρεσης (opt out) από το 48ωρο, ο ετήσιος υπολογισμός του χρόνου εργασίας και ο μη συνυπολογισμός του λεγόμενου "ανενεργού" χρόνου εφημερίας ως χρόνου εργασίας.

Με τη σημερινή απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου, η οποία δεν αποδέχεται την κοινή θέση του Συμβουλίου, απαιτούνται οι εξής σημαντικές αλλαγές:

•    Προτείνεται η κατάργηση του οπτ- άουτ σε μια περίοδο τριών ετών και για το μεταβατικό διάστημα ορίζονται αυστηρότερες προϋποθέσεις.

•    Το σύνολο του χρόνου εφημερίας θεωρείται χρόνος εργασίας.

•    Για τον υπολογισμό του συνολικού χρόνου εργασίας λαμβάνονται υπόψη όλες οι συμβάσεις εργασίας, σε ό,τι αφορά εργαζομένους σε περισσότερες θέσεις.

Η Ευρωομάδα της Αριστεράς, μέσω του κεντρικού της εισηγητή Δ. Παπαδημούλη πρότεινε να καταργηθεί το οπτ- άουτ, να καταργηθεί η ετήσια διευθέτηση του χρόνου εργασίας και να θεωρείται εργάσιμος χρόνος και το σύνολο του χρόνου εφημερίας.

Η πρόταση της Ευρωομάδας της Αριστεράς για την πλήρη απόρριψη του απαράδεκτου και αντεργατικού πακέτου για το ελαστικό 65ωρο που προωθούν οι κυβερνήσεις και στηρίζει η Κομισιόν, απορρίφθηκε με 118 ψήφους υπέρ, 521 κατά και 27 αποχές, καθώς δεν υποστηρίχθηκε από τις άλλες πολιτικές ομάδες.

Ο Δ. Παπαδημούλης, κεντρικός εισηγητής της Ευρωομάδας της Αριστεράς για την επίμαχη οδηγία για τον χρόνο εργασίας, δήλωσε σχετικά:

"Οι τροποποιήσεις που υιοθέτησε η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, με αιχμή την κατάργηση της ρήτρας αυτοεξαίρεσης (οπτ-άουτ) είναι ανεπαρκείς για την Ευρωομάδα της Αριστεράς. Διαφέρουν όμως σημαντικά από το αντεργατικό πακέτο για το 65ωρο των 27 κυβερνήσεων και μπλοκάρουν, έστω και προσωρινά, τα αντιλαϊκά σχέδια του Συμβουλίου και της Κομισιόν.

Η Ευρωομάδα της Αριστεράς επιμένει στην πλήρη απόρριψη της αντιδραστικής και αντεργατικής κοινής θέσης του Συμβουλίου για το "ελαστικό 65ωρο". Οι απαράδεκτες ρυθμίσεις για την κατάργηση του οκταώρου και την πλήρη αποδόμηση της εργατικής νομοθεσίας πρέπει να εμποδιστούν. Το μπλοκάρισμα της πρότασης των 27 κυβερνήσεων και της Κομισιόν είναι το πρώτο αναγκαίο βήμα αλλά δεν αρκεί. Ο αγώνας για την απόρριψη του αντικοινωνικού πακέτου των κυβερνήσεων και της Κομισιόν συνεχίζεται, μέσα και έξω από το Ευρωκοινοβούλιο, μαζί με τα συνδικάτα των εργαζομένων".

To Γραφείο Τύπου