Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
17/12/2008

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ TOY ΣΥΝ - ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΤΟ ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ 18/12, 12 ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΣΤΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ

Το Τμήμα Παιδείας του ΣΥΝ εκφράζει την οδύνη του για το χαμό του νεαρού Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, εκφράζει τη συμπαράσταση του στα θύματα της κρατικής καταστολής και της βίας γενικότερα, συμπαρατάσσεται με τις συλλογικές και μαζικές μορφές πάλης  και στέκει αλληλέγγυο στους αγώνες των μαθητών και των φοιτητών.

Το Τμήμα Παιδείας θεωρεί ότι η εξέγερση της νεολαίας μας που με δραματικό τρόπο εκτυλίσσεται σε όλη την Ελλάδα με αφορμή το αποτρόπαιο έγκλημα κατά της ζωής του νεαρού μαθητή εκφράζει το απόλυτο κοινωνικό και πολιτικό  αδιέξοδο της νεοφιλελεύθερης πολιτικής του δικομματισμού  τα τελευταία 15 χρόνια. Ουσιαστικά πρόκειται για μια βαθύτατη κρίση ηγεμονίας του συστήματος εξουσίας με θύμα τη νεολαία που αποτελεί το πλέον ευαίσθητο τμήμα του ελληνικού λαού εφόσον είναι κατεξοχήν αποδέκτης της νεοφιλελεύθερης βαρβαρότητας. Εξαιτίας της σκληρής οικονομικής πολικής, της απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων, της συνολικής ταξικής διαλογής στην εκπαίδευση που πετάει χιλιάδες παιδιά εκτός σχολείου και τέλος της συστηματικής ιδιωτικοποίησης του σχολείου και του πανεπιστημίου χιλιάδες νέοι οδηγούνται στην ανεργία, στην απελπισία και στο κοινωνικό και ψυχολογικό αδιέξοδο. Όσον υπάρχει κοινωνική αδικία τότε θα υπάρχουν εξεγέρσεις.

Η κυβέρνηση οφείλει να εγκαταλείψει τη βία και την καταστολή και να αντιμετωπίσει τα αδιέξοδα της νέας γενιάς. Οφείλει νʼ ανοίξει έναν ουσιαστικό και σε βάθος διάλογο με την εκπαιδευτική κοινότητα και ιδιαίτερα με τους μαθητές και τους φοιτητές, για να επιτευχθούν:

•    Δημόσιο σχολείο, ανοικτό στην κοινωνία, χωρίς αποκλεισμούς

•    Μορφωτική αυτοτέλεια του Λυκείου

•    Ελεύθερη πρόσβαση στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση - Κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων

Πρώτο βήμα, η άμεση αύξηση των δαπανών για την παιδεία στον προϋπολογισμό το 2009 στο 5,25% του ΑΕΠ για την παιδεία και 3% για την έρευνα..

Το Τμήμα Παιδείας του ΣΥΝ βρίσκεται στο  πλευρό της αγωνιζόμενης νεολαίας  και καλεί όλους τους νέους/ες, τους εκπαιδευτικούς και γονείς, να πάρουν μέρος στο Πανεκπαιδευτικό Συλλαλητήριο την Πέμπτη 18/12 στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια. 

Τμήμα Παιδείας