Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
17/12/2008

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΕΛΑΙΩΝΑ

Ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς Αλέκος Αλαβάνος, ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Φώτης Κουβέλης έδωσαν σήμερα Συνέντευξη Τύπου σχετικά με τις εξελίξεις στο θέμα του Ελαιώνα 

Ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ  Αλ. Αλαβάνος τόνισε:

«Σας ευχαριστώ όλους που είσαστε σήμερα μαζί μας. 

Πέντε  σύντομα σημεία  από τη δικιά μου πλευρά.

Από μικρό παιδί η συμπάθειά μου ήταν με την ΑΕΚ παρότι  η αλήθεια είναι ότι θαύμαζα και ζήλευα  τότε τον Παναθηναϊκό του Λινοξυλάκη, του Λουκανίδη, του Δομάζου, αυτής της εποχής είμαι εγώ, παρʼ όλα αυτά και εγώ και οι σύντροφοί μου στο θέμα του γηπέδου του Παναθηναϊκού  θέλουμε να γίνει, και πρέπει να γίνει στο χώρο το συγκεκριμένο του Βοτανικού. Θέλω να πω ότι αυτό δεν είναι μια καινούργια θέση, οι συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ  εδώ και πάρα πολλά χρόνια , σας λέω συγκεκριμένα ο ΣΥΝ από το 1998 όταν άλλοι αναζητούσαν θέση για τον Παναθηναϊκό είτε στο Γουδί , είτε στο Ελληνικό είτε αλλού, είχαμε προτείνει το χώρο αυτό για να γίνει το γήπεδο του Παναθηναϊκού. Και με αυτή την έννοια εμείς και τώρα ζητάμε να προχωρήσει άμεσα η κατασκευή του γηπέδου με βάση βέβαια την ισχύουσα πολεοδομική νομοθεσία και παράλληλα άμεσα να απελευθερωθεί ο χώρος του γηπέδου της Λεωφόρου Αλεξάνδρας , να αξιοποιηθεί σε όφελος και των κατοίκων των Αμπελοκήπων και όλων και να γίνει η αναμόρφωση στην περιοχή του γηπέδου.

Δεύτερον, εμείς θέλουμε το γήπεδο του Παναθηναϊκού να είναι σε ένα κατάλληλο περιβάλλον και θέλουμε να μπορεί να πηγαίνει με άνεση ο πατέρας  ή η μητέρα με το γιο ή την κόρη  για να χειροκροτήσουνε τον Καραγκούνη, τον Γκούμα, τους άλλους ποδοσφαιριστές, τον προπονητή σε μια πορεία που έχει ο Παναθηναϊκός πάρα πολύ σημαντική και για όλη τη χώρα μας σε γενναίες …….. Εμείς θα θέλαμε  ένα γήπεδο ποιοτικό, θα θέλαμε ένα γήπεδο μέσα στο πράσινο, θα θέλαμε ένα γήπεδο να μην είναι πνιγμένο από άλλα κτίρια, θα θέλαμε ένα γήπεδο που να έχει προδιαγραφές ασφαλείας και θα θέλαμε η όλη κατασκευή του γηπέδου, η διαδικασία να μην αμφισβητηθεί από κανένα και να είναι σύμφωνα με τις θεσμοθετημένες διαδικασίες και να γίνει γρήγορα  και να είναι νομικά ασφαλές.

Το τρίτο. Στεκόμαστε στους οπαδούς του Παναθηναϊκού. Ξέρουμε ότι υπάρχει παραπληροφόρηση, ξέρουμε ότι έχουν ειπωθεί συνθήματα ενάντια στο ΣΥΡΙΖΑ, όμως τους σεβόμαστε. Και δεν δεχόμαστε εμείς οι οπαδοί του Παναθηναϊκού και όσοι αγαπάμε την ομάδα να γίνονται δέκτες απειλών, και λέω δέκτες απειλών και όχι εκβιασμών γιατί στην πραγματικότητα ουδείς μπορεί να εκβιάζει. Γιατί αυτό που λέγεται ότι αν δεν γίνει το εμπορικό κέντρο τότε θα χαθούν τα 56 στρέμματα, τα οποία χρειάζονται για το γήπεδο του Παναθηναϊκού, δεν έχει καμία βάση. Τα 16 στρέμματα δεν είναι δωρεά, κάνει λάθος ο μεγαλοεργολάβος αν νομίζει ότι είναι ο Εφραίμ και κάνει μεγαλοδωρεές. Όχι, είναι εισφορά η οποία οφείλονταν να γίνει με βάση την ένταξη συνολικής έκτασης που φθάνει περίπου στα 100 στρέμματα  στο σχέδιο πόλης στηριζόμενη στο νόμο του 2006 της Νέας Δημοκρατίας. Επομένως, λέμε μην παραπληροφορείτε και μην απειλείτε τους οπαδούς του Παναθηναϊκού προκειμένου να τους περάσετε ένα γήπεδο κονσέρβα  που θα είναι πνιγμένο σε χιλιάδες άλλα κερδοσκοπικά  υλικά.

Τέταρτο. Είμαστε αντίθετοι ……….πιστεύουμε ότι δεν πρέπει σʼ αυτόν τον άξονα, σʼ αυτόν τον χώρο που γίνεται ένας χώρος αθλητικής δραστηριότητας , οικολογικής ανάσας για την περιοχή να υπάρξουν 173 χιλιάδες τ.μ.  μπετόν, υπεργείως και υπογείως και που με τις δικές τους μελέτες και το λέω να το προσέξουν οι οπαδοί του Παναθηναϊκού αυτό, προβλέπουν ότι θα διακινούνται 35.000 πολίτες επί 365 ημέρες το χρόνο που σημαίνει ότι το γήπεδο του Παναθηναϊκού θα ασφυκτιά ανάμεσα σε δέκα άλλα  γήπεδα τα οποία δεν θα είναι καν ποδοσφαιρικά γήπεδα, θα είναι γήπεδα οικονομικών, εμπορικών δραστηριοτήτων και κερδοσκοπίας.

Το πέμπτο, Έχει διαμορφωθεί μια φαινομενική σύγκρουση, ίσως και …… σε σχέση με το γήπεδο του ΠΑΟ  την πορεία της επιχείρησης, το ρόλο και τις προοπτικές των εργαζομένων. Μερικές φορές διαμορφώνονται εκ των πραγμάτων τέτοιου είδους τριβές και συγκρούσεις. Θα ʽθελα να πω ότι …..εάν στην εποχή μας πρέπει να μηδενισθεί η μία πλευρά η κοινωνική, η οικολογική και να επικρατήσει μόνο η άλλη. Μπορούμε να βρούμε επιλογές όπου μπορεί και οι δύο πλευρές να ικανοποιηθούν . μʼ αυτή την έννοια εμείς δεν μπορούμε να δεχθούμε αυτόν τον εκβιασμό ο οποίος γίνεται από τον μεγαλοεργολάβο  που λέει ότι όχι για να μη χαθούν οι δουλειές θα γίνει το εμπορικό κέντρο και ας πνίξει το γήπεδο του Παναθηναϊκού.  Ζούμε στιγμές κρίσης, στιγμές που θα μας έρθει η ανεργία και θα μπορεί να εμφανίζονται οι μεγαλοεργολάβοι και θα μπορούν να πούνε μπορούμε να κάνουμε ένα πύργο στο Σύνταγμα μπροστά στη Βουλή, ή ένα πύργο δίπλα στην Ακρόπολη και έτσι θα εξασφαλίσουμε 4.000 θέσεις εργασίας. Βέβαια  ας λείπουν, λύση υπάρχει και να σεβαστούμε την περιοχή και την οικολογία και τον Παναθηναϊκό και από την άλλη μεριά να μη χάσουμε  τις θέσεις εργασίας. Γιατί η λύση σε βραχυχρόνιο επίπεδο υπάρχει με βάση τη συνέχιση όλων αυτών των δραστηριοτήτων που γίνονται στα υπόγεια στο χώρο αυτό αλλά από την άλλη μεριά αν δεν είναι μια επιχείρηση απάτη, αν δεν είναι μια επιχείρηση φούσκα, αν δεν είναι μια επιχείρηση μαφιόζικη που λέει ότι θα κλείσω το Μαρούσι για να σας πιέσω εσάς, τότε προβλέπει η ίδια 1,3 δις ευρώ για επενδύσεις σε ακίνητα, με βάση τα  ίδια τα στοιχεία των δικών της ισολογισμών και των δικών της κτιρίων μπορούν να εξασφαλίσουν μια πλήρη απασχόληση, όλων των εργαζομένων και πολύ περισσότερο. Ας αφήσει τα κόλπα και ζητάμε από τους εργαζόμενους είναι και έξω από τη Βουλή …….. είχαν και συναντήσεις με τον Πρόεδρο του Συνασπισμού είχαμε ζητήσει εμείς συνάντηση αντιπροσωπείας και θέλουν να αγωνιστούν γιʼ αυτά και να αγωνιστούν μαζί με τα εργατικά σωματεία, μην ξεχνάτε ότι ανάμεσα στους πολλούς φορείς που ζητάνε την ακύρωση από το Συμβούλιο Επικρατείας των επενδύσεων αυτών για το γήπεδο του Παναθηναϊκού συμπεριλαμβάνεται  η ΓΣΕΕ η ΑΔΕΔΕΥ, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, το Εργατικό Κέντρο Πειραιά.  Θέλω να πω εγώ καταλήγοντας από την πλευρά μου ότι ο καθένας ας κρατήσει την ευθύνη του σήμερα......

Λυπόμαστε γιʼ αυτή τη στάση  του Δημάρχου της Αθήνας, ο οποίος σπάει μια παράδοση η οποία υπάρχει στο Δήμο της Αθήνας δηλαδή να στέκονται δίπλα στις αθλητικές, οικολογικές, κοινωνικές ανάγκες των πολιτών ενάντια στη βουλιμία των μεγαλοεργολάβων και αντί γιʼ αυτό βλέπουμε το Δήμαρχο της Αθήνας να έχει εκπέσει στο ρόλο του μικρού δικηγόρου ενός μεγάλου επιχειρηματία. Αυτά από την πλευρά μου, ευχαριστώ πολύ.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Φ. Κουβέλης, τόνισε:

Σας απαντώ ως καθʼ ύλην αρμόδιος . Δεν ακυρώνεται κανένας νόμος  στα δικαστήρια, ο νόμος από την ώρα που έχει ψηφισθεί από τη Βουλή έχει ελεγχθεί στο πλαίσιο του Συντάγματος  και ως προς τη συνταγματικότητά του, καλώς ή κακώς αυτό λέει το Σύνταγμα. Εκείνο που μπορεί να προσβάλλεται κάθε φορά και με ένα νόμο και με τον οποίο διαφωνείς είναι η διοικητική πράξη ή οι διοικητικές πράξεις που εκδίδονται  καθʼ εξουσιοδότηση αυτού του νόμου. Επομένως, οι συγκεκριμένες διοικητικές πράξεις γιʼ αυτό το υπερκατάστημα αφορούν την έκφραση του νόμου σε ορισμένη του λειτουργία.  Αλλά ο νόμος δεν προσβάλλεται στο σύνολό του  με την προσφυγή στο Συμβούλιο Επικρατείας, προσβάλλεται η συγκεκριμένη διοικητική πράξη η οποία επιτρέπει την ανέγερση του υπερκαταστήματος. 

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Τσίπρας τόνισε:  Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κ. Κακλαμάνη και τον κ. Βωβό που, με την στάση τους, μου έδωσαν την ευκαιρία μετά από πολλά χρόνια να βρεθώ σε μια κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Αλ. Αλαβάνο και τον Φ. Κουβέλη. Μας έδωσαν μετά από πολλά χρόνια την ευκαιρία να βρεθούμε μαζί, διότι θεωρούμε ότι είναι ένα θέμα ιδιαίτερα σημαντικό. Διότι υπάρχει μια συντονισμένη επιχείρηση, επικοινωνιακή, λάσπης απέναντι στη θέση, στη στάση του ΣΥΡΙΖΑ. Και να ευχαριστήσω επίσης και τον κ. Βωβό ο οποίος στην προσπάθειά του εδώ και 2-3 συνεχόμενες μέρες να καθοδηγεί εργαζόμενους, ανθρώπους του μόχθου, μετανάστες οι περισσότεροι απ΄ αυτούς κάτω από τα γραφεία του ΣΥΝ, φωνάζοντας το σύνθημα «Τσίπρα γιατί μας κόβεις το ψωμί», αισθάνθηκα έστω και για λίγες ώρες ως υπουργός.

Όμως οι υπουργοί όταν δέχονται τους εργαζόμενους, συνομιλούν με εργαζόμενους.

Εγώ χτες δέχθηκα να συνομιλήσω με τους εργαζόμενους, όμως δεν βρήκα κανέναν εργάτη, κανέναν εργαζόμενο. Βρήκα στελέχη της επιχείρησης Βωβός Α.Ε. Συναντήθηκα με δικηγόρους και συναδέλφους μηχανικούς. Τους είπα βεβαίως, θέλω να ακούσω την άποψή τους. Και τους είπα βεβαίως ότι, αν η επιχείρηση Βωβός Α.Ε. ήθελε να συναντηθεί και να ενημερώσει τον Πρόεδρο ενός κόμματος, θα μπορούσε να μην υποβαθμίσει τόσο πολύ αυτή τη συνάντηση και να έρθει και ο ίδιος ο κ. Βωβός να με συναντήσει, παρά να στείλει τα στελέχη της επιχείρησής του.

Θέλω όμως να μπω στην ουσία του θέματος. Η ουσία του θέματος είναι ότι  τούτη την ώρα όσοι εμπλέκουν και μπλοκάρουν το γήπεδο του Παναθηναϊκού, εμπλέκονται στη Διπλή Ανάπλαση συνδέοντας τη Διπλή Ανάπλαση και το γήπεδο του Παναθηναϊκού με το εμπορικό κέντρο του κ. Βωβού, διαπράττουν έγκλημα απέναντι στους αθηναίους πολίτες, και ιδίως τους φίλους του Παναθηναϊκού. Δεν έχει κανείς το δικαίωμα να συνδέει την επιθυμία των αθηναίων για ένα πάρκο υψηλού πρασίνου, αλλά κυρίως το όνειρο των νέων παιδιών του Παναθηναϊκού να αποκτήσει γήπεδο η ομάδα τους με τα επιχειρηματικά συμφέροντα ενός μεγαλοεργολάβου και με τις πολιτικές επιδιώξεις της δημοτικής αρχής της Αθήνας.

Και απευθύνουμε έκκληση και στους διοικούντες την ΠΑΕ αλλά και στους φίλους του Παναθηναϊκού να κατανοήσουν ότι όλα όσα συζητούνται το Συμβούλιο της Επικρατείας αφορούν αποκλειστικά την κατασκευή ενός φαραωνικού έργου στο  κέντρο της Αθήνας, ενός εμπορικού κέντρου πολλών χιλιάδων τετραγωνικών  μέτρων και σε τίποτα δεν αφορούν το γήπεδο του Παναθηναϊκού.

Το γήπεδο του Παναθηναϊκού μπορεί να ξεκινήσει κι αύριο κιόλας, ανεξαρτήτως της έκβασης της υπόθεσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Η δημόσια γη υπάρχει, διότι, ανεξαρτήτως όλων των άλλων ρυθμίσεων, ισχύει ο νόμος 1337/83, ο λεγόμενος νόμος Τρίτση, που αναφέρει ρητά ότι, οποιαδήποτε πολεοδομούμενη έκταση, οποιαδήποτε έκταση και οποιοδήποτε οικόπεδο εντάσσεται στο σχέδιο νόμου υποχρεούται εισφορά σε γη. Και η εισφορά σε γη είναι τα 56 στρέμματα που σήμερα πάνω σ΄αυτά θα σταθεί το γήπεδο του Παναθηναϊκού -κατά την εκτίμησή μας δεν είναι δωρεά, είναι υποχρεωτική εισφορά σε γη.

Ο κ. Βωβός δεν μπορεί -όσο κι αν θέλει- να προκαλέσει κανένα πρόβλημα στην κατασκευή πάνω στη δημόσια γη, που υπάρχει αυτή τη στιγμή, του γηπέδου του Παναθηναϊκού. Το μόνο που μπορεί να προκαλέσει είναι, αν συνεχίσει να είναι λαίμαργος και να τα θέλει όλα δικά του -εγώ δεν πιστεύω ότι μπορεί να το κάνει, πιστεύω ότι θα συμβιβαστεί- το μόνο που μπορεί να προκαλέσει είναι μια αίτηση η οποία θα συζητηθεί 2 ή 3 χρόνια μετά από τη λειτουργία του γηπέδου. Και δεν θα αφορά στο γήπεδο, θα αφορά ενδεχόμενη αποζημίωση του ιδίου για τα υπερκείμενα κτίρια στο κομμάτι του οικοπέδου που πολεοδομήθηκε και δόθηκε ως εισφορά σε γη στο δήμο της Αθήνας για να χτιστεί το γήπεδο.

Θα ήθελα να πω το εξής. Η εναντίωσή μας απέναντι στο εμπορικό κέντρο στην περιοχή του Βοτανικού είναι κάτι το οποίο εμείς εδώ και πάρα πολλά  χρόνια, πριν ξεκινήσουν οι διεργασίες την είχαμε αναδείξει.  Το γήπεδο του Παναθηναϊκού θα προσελκύει 35 χιλιάδες φιλάθλους κάθε δεύτερη Κυριακή. Ένα εμπορικό κέντρο στο Βοτανικό θα προσελκύει 35 χιλιάδες επισκέπτες καθημερινά. Ισοδυναμεί δηλαδή περίπου ως προς δέκα γήπεδα.

Επίσης, θα ήθελα να απευθύνω το εξής ερώτημα απέναντι στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, στους έμπορους και τους καταστηματάρχες του κέντρου της Αθήνας που τούτες τις μέρες είδαν, μετά το πλιάτσικο των τραπεζών, κι ένα άλλο πλιάτσικο στις επιχειρήσεις τους και προστάτης τους έγινε για λίγες μέρες ο δήμαρχος της Αθήνας, ο οποίος, από μαγαζί σε μαγαζί και από καταστηματάρχη σε καταστηματάρχη -καλά έκανε- βρέθηκε εκεί δίπλα τους και προσπάθησε με την ομόφωνη άποψη όλων των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου να τους δώσει κάποιες μικρές παροχές, όπως  την άρση των δημοτικών τελών για μία περίοδο. Και απευθύνομαι σ΄ αυτούς και τους λέω, γνωρίζουν ότι ο προστάτης τους, κατά τα άλλα, επιχειρεί σε δύο χρόνια την εγκαθίδρυση μέσα στο κέντρο της Αθήνας ενός εμπορικού κέντρου που θα προσελκύει 35 χιλιάδες επισκέπτες καθημερινά. Έχουν ρωτήσει τους συναδέλφους τους καταστηματάρχες στην ευρύτερη περιοχή του Αμαρουσίου πόσο έπεσε ο τζίρος όταν το Mall, ενός άλλου επιχειρηματία -με προσπάθειες που πάλι αμφισβητήθηκαν για τη νομιμότητά τους, αλλά τότε είχαμε την προ-Ολυμπιακή περίοδο και δεν είχαμε και κίνημα στους δρόμους ενδεχομένως- φτιάχτηκε το Mall και σήμερα η κίνηση των καταστηματαρχών  και ο τζίρος και η πελατεία τους έχει μειωθεί κατά 60 και 70%;

Το τρίτο που θέλω να σας πω είναι ότι δημιουργείται η αίσθηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η μόνη πολιτική δύναμη, σαν τον ψωριάρη, που διαφωνεί πάντα. Δεν είναι έτσι. Δεν είναι έτσι. Επίσημη θέση κατά του εμπορικού κέντρου του κ. Βωβού -και όχι κατά του γηπέδου του Παναθηναϊκού- εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ, έχει πάρει και το ΚΚΕ και το ΠΑΣΟΚ δια του βουλευτή του και υπεύθυνου για τα θέματα Περιβάλλοντος του κ. Σπ. Κουβέλη. Και να σας πω επίσης ότι ο κ. Σπ. Κουβέλης μετέφερε και την επίσημη γραμμή του κόμματος και άποψη του κ. Παπανδρέου. Και να σας πω επίσης ότι 12 φορείς, υπερκομματικοί, η Υπερνομαρχία Αθηνών, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά, το Τεχνικό Επιμελητήριο, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, η ΓΣΕΕ, το ΕΜΠ, το Πανεπιστήμιο Αθηνών, Το Γεωπονικό Πανεπις΄τημιο, η ΑΔΕΔΥ, η ΤΕΔΚΝΑ επικεφαλής της οποίας είναι στέλεχος της Ν.Δ., το Εργατικό Κέντρο Πειραιά έχουν αποφασίσει, έχουν ομόφωνο κείμενο στο οποίο, επί λέξει, τοποθετούνται και λένε ότι η γη του Ελαιώνα χρησιμοποιείται κι ότι αναμένουμε το ΣτΕ να ακυρώσει τις αποφάσεις αυτές ως παράνομες. Αναφέρομαι στο εμπορικό κέντρο του κ. Βωβού.

Άρα λοιπόν αυτό το παιχνιδάκι της στοχοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ ή του κ. Καραμάνου, ο οποίος είναι τάχα μεγαλοεργολάβος, η ίδια ιστορία που είδαμε τις προηγούμενες μέρες και από «έγκριτους» δημοσιογράφους του κίτρινου Τύπου. Αυτά δεν περνάνε. Δεν μπορούν να περάσουν. Διότι σήμερα βρισκόμαστε σε μια άλλη περίοδο.

Εμείς λοιπόν λέμε -και απευθυνόμαστε κυρίως στον κόσμο του Παναθηναϊκού και τους αθηναίους πολίτες- ότι, εάν υπάρχει σήμερα καθυστέρηση, υπεύθυνοι γι αυτή την καθυστέρηση στη Διπλή Ανάπλαση που τόσο ανάγκη έχει η Αθήνα, είναι όσοι, κυβέρνηση και Δήμος της Αθήνας, συνέδεσαν με φανερές ή μυστικές συμφωνίες την τύχη της διπλής ανάπλασης σε συγκεκριμένα συμφέροντα μεγαλοεργολάβου, ο οποίος έχει δείξει και στο παρελθόν τις διαθέσεις του απέναντι στην Αθήνα και τους πολίτες της. Και αναφέρομαι στη γνωστή σε όλους μας υπόθεση του κτήματος Θων.

Και βεβαίως θέλω να κλείσω λέγοντάς σας ότι οι εκβιασμοί αυτού του είδους, όπως αυτή που επιχειρεί  ο κ. Βωβός τούτες τις μέρες, εκβιασμοί που έχουν να κάνουν με τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων, που έχουν να κάνουν με την αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής του στο Χρηματιστήριο Αξιών της Αθήνας, που έχουν να κάνουν με την αναγγελία διάλυσης της ομάδας μπάσκετ του Αμαρουσίου και η κινδυνολογία, κινδυνολογία στην οποία δυστυχώς συμπράττει και μερίδα του Τύπου  και πρέπει η αλήθεια να λάμψει. Αυτή η συνδρομή μερίδας του Τύπου  έχει ….. ενδεχομένως πλην του κόσμου του Παναθηναϊκού, που από άγνοια,, αισθάνονται αυτή τη στιγμή ότι απειλείται ένα όνειρο ζωής. Και δεν είναι έτσι.

Αυτή λοιπόν η προσπάθεια γενικότερης συσχέτισης της οικονομικής κρίσης με την έγκριση της επένδυσής του, ότι αν δηλαδή δεν εγκριθεί η επένδυσή του, θα μείνουν στο δρόμο χιλιάδες εργαζόμενοι, είναι μια κινδυνολογία η οποία δεν έχει βάση. Διότι υπάρχει η εργατική νομοθεσία -και δεν θα αφήσουμε αυτούς τους εργαζόμενους στις ορέξεις των συμφερόντων του κ. Βωβού.

Και επιπλέον πρέπει να σας πω ότι εμείς έχουμε και συγκριμένη λύση να προτείνουμε, που θα αφορά την κατασκευή αναγκαίων κοινωφελών κατασκευών στην περιοχή, που θα εξασφαλίσουν και θέσεις εργασίας, αλλά θα αποσυμφορήσουν και την ευρύτερη περιοχή.

Αυτό που έχει σημασία σήμερα είναι  ότι πρέπει να πάρουν το  μήνυμα  οι διοικούντες στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός και οι φίλοι του Παναθηναϊκού ότι πρέπει να προχωρήσουν στη κατασκευή του γηπέδου  ανεξάρτητα από την έκβαση της υπόθεσης στο ΣτΕ, το οποίο θα πρέπει να αφεθεί να κάνει τη δουλειά του, χωρίς πιέσεις και απειλές. Ότι η κατασκευή του γηπέδου του Παναθηναϊκού είναι ένα ζήτημα που αυτή τη στιγμή έχει την ευρύτερη δυνατή πολιτική συναίνεση. Σχεδόν όλα τα κόμματα της Βουλής συμφωνούν. Η κατασκευή του εμπορικού κέντρου δεν βρίσκει καμία συναίνεση, παρά μονάχα σε μερίδα του κυβερνώντος κόμματος -ο κ. Σουφλιάς δεν έχει τοποθετηθεί ακόμα- και στο ΛΑ.Ο.Σ., την ακροδεξιά, στις δυνάμεις δηλαδή στις οποίες στηρίχτηκε ο δήμαρχος για να εκλεγεί.

Και, τέλος, αν κάποιοι νομίζουν ότι μπορεί να αισθανθούν απειλή ή να εκβιαστούν άνθρωποι οι οποίοι έχουν περάσει δια πυρός και σιδήρου, δεν έχουν καταλάβει με ποιους έχουν να κάνουν. Αν κάποιοι θεωρούν ότι μπορεί να εκβιαστεί ο Μαν. Γλέζος, που κατέβασε την γερμανική κατοχική σημαία από την Ακρόπολη και μπορεί να εκβιαστεί από έναν μεγαλοεπιχειρηματία.. όπως κάποιοι νόμιζαν ότι στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μπορούσαν να εκβιαστούν από νονούς της νύχτας όταν διαδήλωναν στις παραλίες για να ρίξουν τα κάγκελα, πλανώνται πλάνην οικτρά. 

Βρισκόμαστε σε μια περίοδο κρίσης. Το νέο στοιχείο αυτής της κρίσης όμως είναι ότι υπάρχει μια ολοένα και διευρυνόμενη κοινωνική αριστερά. Είναι ότι δεν είστε πια μόνοι. Υπάρχει και ο ΣΥΡΙΖΑ, η αύξηση της επιρροής του οποίου δεν είναι τα κουτάκια που βλέπετε στην ανάλυση των δημοσκοπήσεων το βράδυ στις ειδήσεις των 8, αλλά είναι η επιρροή του στην κοινωνία, η ενεργοποίηση των πολιτών που δεν θα αφήσουν τα μεγάλα συμφέροντα να κάνουν ό,τι νομίζουν ανεξέλεγκτα σ΄ αυτή την πόλη, σ΄ αυτή τη χώρα.

To Γραφείο Τύπου