Skip to main content.
16/01/2005

Νέες τουρκικές προκλήσεις στα 'Ιμια

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΝ

Σχετικά με τις νέες τουρκικές προκλήσεις κοντά στα Ίμια, το Γραφείο Τύπου του ΣΥΝ επισημαίνει:

Οι επαναλαμβανόμενες νέες τουρκικές προκλήσεις κοντά στα Ίμια δείχνουν ότι η ʼγκυρα δεν κινείται στην κατεύθυνση της συμμόρφωσης με τις αρχές της καλής γειτονίας, όπως απαιτείται από το Διεθνές Δίκαιο και τις αποφάσεις της Ε.Ε. για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας.

Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να αντιμετωπίσει τις συνεχιζόμενες προκλήσεις χωρίς την επανάπαυση ότι οι αποφάσεις αυτές θα λειτουργήσουν σαν αυτόματος πιλότος για τη διευθέτηση των προβλημάτων στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Αντίθετα, απαιτείται σταθερή και συνεχής προσπάθεια στο διπλωματικό και πολιτικό επίπεδο - με αξιοποίηση και της συμμετοχής της χώρας μας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την περίοδο 2005-2006 - ώστε να επιτευχθεί η διευθέτηση αυτή στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Επίσης, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει οι νέες προκλήσεις να αποτελέσουν άλλοθι για νέους πολυδάπανους εξοπλισμούς. Αντίθετα, πρέπει να επανέλθει στο προσκήνιο η πρόταση για αμοιβαία και ισόρροπη μείωση των στρατιωτικών δαπανών και εξοπλισμών Ελλάδας - Τουρκίας.