Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
17/12/2008

Aνοιχτή συνάντηση-συζήτηση της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ με εκπροσώπους 15μελών Συμβουλίων Γυμνασίων και Λυκείων

Εκπρόσωποι 15μελών Συμβουλίων Γυμνασίων και Λυκείων συμμετείχαν σήμερα στην ανοιχτή συνάντηση-συζήτηση με τον Πρόεδρο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Αλαβάνο, τον Πρόεδρο του ΣΥΝ Αλ. Τσίπρα και την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ για να συζητήσουν τα γεγονότα των τελευταίων ημερών και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Οι εκπρόσωποι των μαθητών επέλεξαν Προεδρείο και αρχικά έδωσαν τον λόγο στον Αλ. Αλαβάνο, ο οποίος στην τοποθέτησή του τόνισε:

Να σας ευχαριστήσω που είστε εδώ μαζί μας. Νιώθουμε πολύ μεγάλη χαρά. Έχουμε δει τη Βουλή, μετά από κάθε εκλογές, με διάφορες συνθέσεις. Σήμερα έχει την καλύτερη σύνθεση. Έχουμε γνωρίσει τη Βουλή των Εφήβων. Όλοι οι βουλευτές του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς έχουμε παρακολουθήσει τις συνεδριάσεις που γίνονται. Έχουμε ακούσει παρατηρήσεις και επισημάνσεις εύστοχες. Παρʼ όλα αυτά πάντα είχαμε την εντύπωση και το έχουμε πει και δημόσια, ότι αυτός ο θεσμός με τις διαδικασίες οι οποίες υπάρχουν δεν μπορεί να εκφράσει τη μαθητική κοινότητα.

Νομίζω ότι σήμερα και όλες αυτές τις μέρες, όχι εδώ μέσα, εδώ βρίσκεται ένα μικρό κομμάτι, το οποίο δεν είναι και αντιπροσωπευτικό, βεβαίως είναι δεκαπενταμελή συμβούλια και αυτό δίνει στον καθένα από σας μια αντιπροσωπευτικότητα.

Αυτό που είδαμε όμως είναι ότι οι νέοι και οι νέες θέλουν να έχουν φωνή. Θέλουν να έχουν τη δική τους Βουλή. Την έχετε στους δρόμους σήμερα, έχετε  διαδικασίες άμεσης δημοκρατίας, οι οποίες είναι εντυπωσιακές κι έχετε κάνει ένα τεράστιο βήμα μπροστά. Έτσι κατανοούμε εμείς ότι έχετε συναίσθηση των δικαιωμάτων σας, έχετε αποφασίσει να τα διεκδικήσετε και φυσικά έχετε συναίσθηση των ευθυνών σας. Είναι εντυπωσιακό μέσα σε τόσο λίγες μέρες πόσο διαφορετικές μορφές πήρες αυτό το κίνημα, το οποίο ξεκίνησε αυθόρμητα απʼ αυτή τη βαριά αφορμή, τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου, και πόσο πια επηρεάζει όχι μόνο όλη την κοινωνία, αλλά θα έλεγε ότι έχει βγει από τα σύνορα της χώρα μας.

Το δεύτερο που θα ήθελα να πω είναι ότι μας ενοχλεί αυτός ο «υγειονομικός» κλοιός γύρω από τη Βουλή. Θα θέλαμε να σας ζητήσουμε συγγνώμη, παρʼ όλο που δεν ήμασταν εμείς που το αποφασίσαμε. Καταλαβαίνουμε ότι η Βουλή πρέπει να αυτοπροστατεύεται. Πρέπει να περιφρουρείται. Είναι ο χώρος όπου λειτουργούν οι εκπρόσωποι του λαού. Όμως άλλο αυτό και άλλο αυτή η πολιορκία, ουσιαστικά, που γίνεται και στο χώρο της δημοκρατίας από δυνάμεις ακραίες της καταστολής, πολλές φορές χωρίς λόγο, πολλές φορές για εκφοβισμό. Από το γεγονός ότι η Βουλή έχει γίνει ορμητήριο των ΜΑΤ. Από το γεγονός ότι συνάδελφός σας, μαθητής, κρατούμενος, είχε μεταφερθεί στα υπόγεια γκαράζ της Βουλής. Με την ευκαιρία αυτή ζητάω από τον Πρόεδρο της Βουλής να προστατεύσει πραγματικά τη Βουλή και να μην κόβει τους δρόμους επικοινωνίας με τους μαθητές και τις μαθήτριες.

Το τρίτο που θέλω να σας πω, είναι ότι εμείς ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς προσπαθήσαμε να σταθούμε δίπλα σʼ αυτό το φαινόμενο, το οποίο ονομάσαμε κοινωνική εξέγερση. Δεν σας κρύβω ότι δεχθήκαμε, και το ξέρετε ίσως, πάρα πολύ μεγάλες πιέσεις να πούμε «όχι δεν

τους στηρίζουμε, δεν είμαστε μαζί τους, είμαστε κι εμείς εισαγγελείς τους» . Το τέχνασμα το οποίο έχει βρεθεί είναι το γνωστό τέχνασμα. Λειτουργεί στη χώρα μας εδώ και δεκαετίες. Όταν έχει μία κοινωνική διεκδίκηση και μία κοινωνική αναστάτωση παρουσιάζεται , ειδικά τις πρώτες μέρες, το φαινόμενο εκδηλώσεων τυφλής βίας, της οποία εμείς είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι. Σου ζητάνε να είσαι αντίθετος με τη βία, αλλά σου ζητάνε στο όνομα αυτών των εκδηλώσεων βίας, να εγκαταλείψεις αυτούς τους οποίους αγωνίζονται. Αυτή είναι η τακτική τους. Κι εμείς παρότι, εδώ μέσα στη Βουλή, έξω, στα κανάλια, αντιμετωπίσαμε μια τεράστια πίεση όχι μόνο από την Κυβέρνηση, αλλά κι από άλλα κόμματα κι από δημοσιογράφους κι από Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, σταθήκαμε και είπαμε δέστε το κοινωνικό φορτίο και το κοινωνικό μήνυμα, το οποίο φέρνει αυτή η εξέγερση της νεολαίας.

Το τέταρτο και προτελευταίο σημείο που θέλω να σας πω είναι ότι έχετε ήδη αποτελέσματα. Είναι εντυπωσιακό αυτό που γίνεται. Κινητοποιηθήκατε εσείς, μαθητές – μαθήτριες γυμνασίων λυκείων, μαζί σας οι φοιτητές – οι φοιτήτριες, μαζί σας πάρα πολλοί γονείς, μαζί σας πάρα πολλοί ευαίσθητοι άνθρωποι, μαζί σας μεγάλα κομμάτια του εργατικού κινήματος. Βλέπουμε αποτελέσματα. Βλέπουμε στη Γαλλία του Σαρκοζί να αναγκάζονται, μπροστά στο ενδεχόμενο να έχουν μαζικές κινητοποιήσεις στο μαθητικό και φοιτητικό χώρο, να αποσύρουν το νομοσχέδιο για τα δύο εξάμηνα στα Γυμνάσια  και στα Λύκεια και όλη τη σχετική αντιμεταρρύθμιση, την οποία ετοιμάζανε. Βλέπουμε στην Ιταλία του Μπερλουσκόνι, κάτω από κινητοποιήσεις που έγιναν κάτω απʼ αυτό το μήνυμα, το οποίο σαν ηλεκτρισμός περνάει σʼ όλη την Ευρώπη, και σʼ όλο τον κόσμο, να αναδιπλώνεται σχετικά με την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Και λυπόμαστε, που ο μόνος ο οποίος δεν έχει δείξει μια ανταπόκριση πολιτική, είναι η ελληνική κυβέρνηση. Σʼ ένα πολιτικό, κοινωνικό ζήτημα, η απάντηση θα είναι κοινωνική και πολιτική δεν θα είναι αστυνομική και δεν θα είναι αυταρχική. Γιʼ αυτό θέλουμε  νʼ ακούσουμε τους προβληματισμούς σας, τα αιτήματα σας.

Εμείς έχουμε θέσει θέματα για την ελεύθερη πρόσβαση, για την αύξηση των δαπανών για την παιδεία, σήμερα ξεκινάει στη Βουλή ο Προϋπολογισμός, για ειδικά προγράμματα για εξασφάλιση θέσεων εργασίας. Για μια συνολική αλλαγή, συστημική, όπου ο νέος θα έχει κεντρικό ρόλο και όχι περιθωριακό.

Με το πέμπτο και τελευταίο, που θα ήθελα να αναφέρω, είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε την κριτική σας και σʼ εμάς. Είμαστε κι εμείς ένα κομμάτι του πολιτικού κόσμου, προσπαθούμε να είμαστε Ριζοσπαστική Αριστερά, ξέροντας όμως ότι είναι πολύ δύσκολο να ανταποκριθείς σʼ αυτά που θέλει και διψάει η νέα γενιά. Θέλουμε να τʼ ακούσουμε. Θέλουμε νʼ ακούσουμε τις κριτικές σας.

Όσον αφορά όμως συνολικά την πολιτική, θα ήθελα να τονίσω αυτό. Αλλάξατε τα δεδομένα. Μέχρι τώρα τα δεδομένα ήταν πώς θα βγει η αριθμητική, για να έχεις μια αυτοδύναμη κυβέρνηση ή πως θα επιστρέψει η παλιά για να μένει το σύστημα όπως είναι. Εσείς κάνατε κάτι πολύ πιο σημαντικό. Δείξατε ότι πριν από τις κυβερνήσεις, πριν από τα μαθηματικά του συστήματος είναι η κατεύθυνση, η πυξίδα. Πού πηγαίνουμε; Την ανάγκη να αλλάξει το σκάφος πορεία. Όλα αυτά είναι μια πολύ σημαντική συμβολή, σας ευχαριστούμε και είμαστε στη διάθεσή σας όλοι. Είναι σχεδόν όλη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, εδώ μαζί σας, να ακούσουμε τις παρατηρήσεις, την κριτική σας, τις προτάσεις σας.         

Στη συνέχεια έγινε εκτενής διάλογος με έντονη τη συμμετοχή των μαθητών, οι οποίοι τοποθετήθηκαν για τα προβλήματά τους και έκαναν ερωτήσεις στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και τον Πρόεδρο του ΣΥΝ.

Για το πλήρες κείμενο της συζήτησης μπορείτε να απευθυνθείτε στα γραφεία της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.

To Γραφείο Τύπου