Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
18/12/2008

Αποσπάσματα συνέντευξης του Προέδρου του ΣΥΝ Αλέξη Τσίπρα στον Ρ/Σ «ΑΘΗΝΑ 9.84» (Βασ. Πάϊκο -Αγγ. Μόσχοβα)

Ο ΣΥΡΙΖΑ και εγώ προσωπικά βρεθήκαμε στο στόχαστρο όλο το προηγούμενο διάστημα γιατί είμαστε μια δύναμη που από την πρώτη στιγμή δεν μασήσαμε τα λόγια μας και είπαμε ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια ιδιότυπη κοινωνική νεανική εξέγερση. Και θελήσανε να μας ταυτίσουν με πράξεις βίας που γίνονταν από μεμονωμένες ομάδες ανθρώπων που φορούσαν κουκούλες.

Από την άλλη όμως δεν είδα κανέναν από τους συναδέλφους σας με την ίδια επιμονή που καλούσαν εμένα, τον κ. Αλαβάνο να καταδικάσουμε ξανά και ξανά τις πράξεις αυτές, που ήταν αυτονόητο ότι εμείς τις πράξεις αυτές τις κατακρίναμε και δεν έχουν καμία σχέση με την κουλτούρα και τη δράση μας, δεν είδα κανέναν να επιμένει στον κ. Καρατζαφέρη να καταδικάσει τις ομάδες της Χρυσής Αυγής και των παρακρατικών που στην Πάτρα, στην Κομοτηνή και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, και στην Αθήνα ακόμα, έβγαιναν ως αγανακτισμένοι πολίτες και προπηλάκιζαν νέα παιδιά ή παίρνανε στο κυνήγι φοιτητές και μαθητές στη λογική του ότι ήθελαν να αντιδράσουν σε γεγονότα ή σε επεισόδια που θα προκαλούσαν.

Για το πανό στην Ακρόπολη

-    Χθες οι νεολαίοι σας ανέβηκαν στην Ακρόπολη και ανήρτησαν ένα πανό... Μήπως η Ακρόπολη πρέπει να μένει έξω απ΄ όλα αυτά; ...

Νομίζω ότι η Ακρόπολη βεβαίως είναι μνημείο το οποίο ανήκει σε όλους μας, αλλά είναι ένα σύμβολο μέσω του οποίου σ μπορεί να μεταδίδεται τούτη την ώρα το μήνυμα της αντίστασης των νέων ανθρώπων. Νομίζω ότι η αντίσταση δεν είναι κάτι το οποίο αποτελεί προνόμιο των νεολαίων του ΥΣΝ. Είναι όμως μια υπόθεση που αφορά τη συντριπτική πλειοψηφία των νέων ανθρώπων σήμερα στη χώρα μας.

-    Ναι, αλλά γιατί στην Ακρόπολη..

Η Ακρόπολη είναι ένα σύμβολο το οποίο μπορεί να μεταδώσει σ΄ όλο τον κόσμο το μήνυμα της ειρηνικής αντίστασης και της διαμαρτυρίας.

-    Λένε  ότι εκμεταλλευτήκατε το σύμβολο...

Πριν από λίγους μήνες φωτογραφήθηκε η Τζένιφερ Λόπεζ στην Ακρόπολη.  Δεν είδα να γίνεται θέμα. Ξέρετε ότι είναι ένα μνημείο το οποίο τις περισσότερες μέρες του μήνα μένει κλειστό και δεν είδα κανείς δεν ασχολείται με το θέμα της βεβήλωσης του μνημείου. Ξέρω ότι δεν υπάρχουν χρήματα για να προχωρήσει η αναστήλωση και κανείς δεν ασχολείται με τη βεβήλωση του Μνημείου και επειδή κάποια νέα παιδιά θεώρησαν ως πράξη αντίστασης και ως μέσο για να μεταφέρουν το μήνυμά τους στα πέρατα του κόσμου και έγινε αυτό, θεωρήθηκε ότι είναι βεβήλωση.

Εγώ έχω μια διαφορετική εκτίμηση. Ας κρίνουν και οι πολίτες που μας ακούνε.

Για το γήπεδο του Παναθηναϊκού

-    Όταν είστε γνωστών παναθηναϊκών φρονημάτων .... Όταν βλέπετε πανό στο γήπεδο εναντίον σας ότι παρεμποδίζετε την κατασκευή του γηπέδου, φαντάζομαι ότι δεν θα αισθάνεστε και πολύ ευχάριστα...

Τους καταλαβαίνω απόλυτα. Καταλαβαίνω απόλυτα αυτά τα παιδιά, τα οποία έχουν καταπιεί αμάσητη όλη την επιχειρηματολογία και τη γραμμή αν θέλετε, μέσα από τις σελίδες των αθλητικών εφημερίδων, της Δημοτικής Αρχής και του κ. Μπ. Βωβού και της Διοίκησης του Παναθηναϊκού. Κι εγώ στη θέση τους έτσι θα αντιδρούσα. Πολύ σύντομα όμως θα λάμψει η αλήθεια και όλα αυτά τα παιδιά που σήμερα καταφέρονται εναντίον του Τσίπρα, θα καταφέρονται εναντίον αυτών που βάζουν εμπόδιο στο όνειρό τους για ένα γήπεδο προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα ενός μεγαλοεργολάβου.

Διότι, για να είναι κανείς Παναθηναϊκός, δεν είναι προϋπόθεση να είναι και Βωβός.

-    Ωστόσο να σας πω, απ΄ ότι φαίνεται, ο παλιός νόμος του Τρίτση τον οποίον επικαλεστήκατε χτες στη συνέντευξή σας, έχει ακυρωθεί από τον καινούργιο.

Κάνετε λάθος. Δεν υπάρχει νόμος που να ακυρώνει νόμο. Αυτά τα οποία λένε οι δύο πλευρές είναι παιδαριώδη νομικά και επιστημονικά. Η πλευρά του Δήμου και η πλευρά του Βωβού και μπαίνει σ΄ αυτή τη λογική, δυστυχώς και η Διοίκηση του Παναθηναϊκού. Κάνει λάθος, κατά τη γνώμη μου. Θα το διαπιστώσει πολύ σύντομα. Αυτή τη στιγμή καλύτερο είναι να μην μπερδέψουμε τον κόσμο μ΄ αυτά. Μπορούν να τοποθετηθούν πολεοδόμοι, νομικοί. Γνωρίζουμε ότι ο νόμος 1337/83 ισχύει. Κάθε πολεοδομούμενο οικόπεδο, κάθε έκταση η οποία μπαίνει στο σχέδιο πόλης, υποχρεωτικά πρέπει να δώσει εισφορά σε γη. Ο νόμος αυτός δεν έχει καταργηθεί.

Είχαμε μια τροπολογία στο νόμο για το Κτηματολόγιο, ο λεγόμενος νόμος Σουφλιά. Στο εισηγητικό της δε πλαίσιο αναφέρει ότι η εισφορά σε γη παραμένει. Κι όπως κάθε νόμος, η κάθε τροπολογία λέει γενικώς ότι υπερισχύει άλλων διατάξεων. Δεν λέει ρητώς υπερισχύει η συγκεκριμένη έναντι του 1337/83.

Αυτά είναι ψιλά γράμματα. Η ουσία είναι ότι αυτή τη στιγμή πρέπει να εξηγήσει κυρίως η Δημοτική Αρχή στους πολίτες της Αθήνας και τους φίλους του Παναθηναϊκού πώς είναι δυνατόν, ενώ υπάρχει η δημόσια γη, να μην μπορούν αύριο το πρωί να ξεκινήσουν οι εργασίες για το γήπεδο και για την απομάκρυνση της Λεωφ. Αλεξάνδρας, δηλαδή της Διπλής Ανάπλασης, επειδή το ΣτΕ συζητά για τη νομιμότητα ή μη του διπλού συντελεστή στο οικόπεδο του κ. Βωβού.

-    Μα αφού είναι προϋπόθεση...

Δεν είναι προϋπόθεση. Αυτό σας εξηγώ. Δεν είναι προϋπόθεση. Είναι προϋπόθεση στα σχέδια τα επιχειρηματικά του κ. Βωβού και σ΄ αυτούς που του κάνουν πλάτες. Και επιτέλους πια, ο κ. Βωβός δεν είναι κανένας νεόφερτος. Τον γνωρίζουμε από πολύ παλιά. Έχει χτίσει τη μισή Αθήνα...

-    Ποιος του κάνει πλάτες; ...

Είναι φανερό ότι όσοι σήμερα συνδέουν το έργο της Διπλής Ανάπλασης και κυρίως την κατασκευή του γηπέδου του Παναθηναϊκού, μπλοκάροντάς το και το γήπεδο και τη Διπλή Ανάπλαση, με τη δυνατότητα ή μη ενός μεγαλοεργολάβου να χτίσει ένα τεράστιο εμπορικό κέντρο, 70 χιλ. τ.μ., το οποίο θα προσελκύει  35 χιλιάδες επισκέπτες καθημερινά στο κέντρο της Αθήνας, όσοι το συνδέουν αυτό κάνουν πλάτες στα συμφέροντα του μεγαλοεργολάβου. Είναι σαφές.

-    Αλλά και με πολύ πράσινο... που αλλιώς δεν θα υπάρχει...

Το αν είναι πολύ ή λίγο το πράσινο, ας το κρίνουν οι ειδικοί. Εμείς λέμε, χρειάζεται περισσότερο πράσινο και λέμε, να γίνει το γήπεδο, να γίνουν οι εγκαταστάσεις και αντί ένα τεράστιο εμπορικό κέντρο, να υπάρχει σ΄ αυτά τα 70 χιλ. τ.μ. υψηλό πράσινο πάνω από υπόγειο γκαράζ. Αυτό λέμε. Πώς θα γίνει αυτό; Πολύ απλά θα γίνει. Θα συζητηθεί στο ΣτΕ μια προσφυγή που δεν αφορά το γήπεδο. Αφορά τη συνταγματικότητα ή μη του διπλού συντελεστή που δίνεται στον κ. Βωβό αυτή τη στιγμή για να χτίσει. Αυτό, κατά τη δική μας εκτίμηση -κι όταν μιλάει και τοποθετείται ένα κόμμα συντεταγμένο, το οποίο έχει στις τάξεις του πολεοδόμους και νομικούς, όταν δίνει κοινή συνέντευξη όχι μόνον ο Τσίπρας και ο Αλαβάνος αλλά και ο πρώην πρόεδρος του ΔΣΑ, ο Φ. Κουβέλης, και μιλάνε με στοιχεία, δεν μιλάνε στον αέρα...

-    Καλά, νομικούς έχει και ο δήμος και ο Παναθηναϊκός και όλοι...

Βεβαίως. Άρα λοιπόν εμείς έχουμε μια άποψη, την οποία την τεκμηριώνουμε επιστημονικά και νομικά. Υπάρχει μια άλλη άποψη. Εμείς λέμε ότι η άλλη άποψη ενέχει πολιτική σκοπιμότητα, το οποίο θα φανεί πολύ σύντομα...

-    Ποια είναι η πολιτική σκοπιμότητα;....

.. Τι νιαουρίζει στα κεραμίδια. Ο κ. Βωβός πώς βρέθηκε σ΄ αυτή την υπόθεση; Έτσι ξαφνικά; Ο κ. Βωβός βρέθηκε και αγόρασε το οικόπεδο της ΕΤΜΑ είκοσι μέρες μετά την ψήφιση της τροπολογίας στη Βουλή. Το οικόπεδο αυτό ανήκε στην ΕΤΜΑ. Ξαφνικά βρέθηκε εκεί ο κ. Βωβός. Γιατί βρέθηκε εκεί ο κ. Βωβός με συμβολαιογραφικές πράξεις της κυρίας Πελέκη; Γιατί βρέθηκε εκεί; Προφανώς για να κερδίσει. Και κάποιοι ήθελαν να στηρίξουν την ανάγκη ενός συλλόγου και των παιδιών που οραματίζονται ένα γήπεδο στις επιχειρηματικές δραστηριότητες ενός ανθρώπου, ενός μεγαλοεργολάβου, ο οποίος έχει χτίσει τη μισή Αθήνα.

-    .. Δεν αισθάνεστε λίγο δυσάρεστα όταν εργαζόμενοι που έχουν σταματήσει οι δουλειές τους και έχουν μείνει στην ανεργία έρχονται και διαδηλώνουν έξω από τα γραφεία σας;...

Κι αυτό είναι ένα καινούργιο φαινόμενο, το οποίο πρέπει να το αξιολογήσουμε. Το κατά πόσο είναι εργαζόμενοι όταν δεν έχουν σωματείο και δεν είχαν ποτέ τους σωματείο και το κατά πόσο είναι καθοδηγούμενοι....

-    Δεν θα φέρει θέσεις εργασίας αυτό το κέντρο....

Ακούστε.. Κατ΄ αρχήν να σας πω τι θα φέρει το κέντρο αυτό. Κατ΄ αρχήν θα φέρει το θάνατο του εμποράκου. Διότι τις προηγούμενες μέρες είδαμε -και σωστά έκανε ο άνθρωπος- το δήμαρχο της Αθήνας να πηγαίνει από μαγαζί σε μαγαζί, διότι οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στην Αθήνα επλήγησαν από τα επεισόδια, μετά από το μεγάλο πλιάτσικο που είχαν δεχτεί από τις τράπεζες, δέχτηκαν κι ένα δεύτερο πλιάτσικο από πλιατσικολόγους. Και έδωσε κάποιες ελαφρύνσεις ο δήμος της Αθήνας, σωστά τις έδωσε, όπως άρση των δημοτικών τελών για ένα μεγάλο διάστημα. Ξέρουν αυτοί οι άνθρωποι ότι σε δυο χρόνια θα λειτουργεί το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο των Βαλκανίων στο κέντρο της Αθήνας κι ότι θα χάσουν πάνω από το 60% του τζίρου τους, όπως έγινε με τους καταστηματάρχες στο Μαρούσι όταν λειτούργησε το Mall, ενός άλλου μεγαλοεπιχειρηματία; Το ξέρουν αυτό, το γνωρίζουν;

Και να πω και κάτι άλλο. Εμείς θεωρούμε ότι η ανάπτυξη της χώρας δεν μπορεί να βασίζεται στην οικοδομή και στα υπερμεγέθη εμπορικά κέντρα. Εμείς μιλάμε για πράσινη ανάπτυξη, λέμε ότι εγκαταστάσεις υψηλού πρασίνου, εγκαταστάσεις αναψυχής, μαζικού αθλητισμού μπορούν να προσφέρουν μόνιμες θέσεις εργασίας, έχουμε μια ριζικά διαφορετική αντίληψη από την αντίληψη της σημερινής κυβέρνησης η οποία στηρίζει πολλές φορές τις μεθοδεύσεις αυτές -της διαπλοκής συμφερόντων λέμε εμείς- και σε φαινόμενα τα οποία είναι πρωτόγνωρα, δηλαδή το να βγάζουν εργαζόμενους στο δρόμο να καταφέρονται σε κόμματα της Αριστεράς.

-    Εσείς λέτε ότι μπορεί να γίνει γήπεδο και αύριο το πρωί και ...

Εμείς λέμε κατ΄ αρχήν ότι πρέπει να λειτουργούν οι θεσμοί σ΄ αυτή τη χώρα. Και το ΣτΕ είναι ένας θεσμός. Και το ότι προσέφυγαν 130 πολίτες ήταν και είναι αναφαίρετο δικαίωμά τους και έχουν προσφύγει και 3.500 άλλοι...

-    Αυτό δεν αμφισβητείται...

Όχι, αμφισβητείται, όταν δημιουργείται ένα πλαίσιο ασφυκτικής πίεσης και εκβιασμού, όταν ο κ. Βωβός αναστέλλει τη μετοχή του στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, όταν απειλεί ότι θα διαλύσει την ομάδα μπάσκετ του Αμαρουσίου...

-    Τα συμφέροντά του εξυπηρετεί ο άνθρωπος....

... Ασκεί πίεση ασφυκτική στο ΣτΕ. Εμείς λέμε λοιπόν ότι οι θεσμοί αυτοί πρέπει να λειτουργούν δίχως πιέσεις και δίχως εκβιασμούς Εάν λοιπόν το ΣτΕ βγάλει τη μία ή την άλλη απόφαση, είναι κάτι το οποίο θα το κάνει με βάση τη νομιμότητα, τον έλεγχο το νομικό, που είναι οι μόνοι αρμόδιοι να το πράξουν. Από κει και πέρα, εμείς λέμε ότι το γήπεδο και η Διπλή Ανάπλαση πρέπει και μπορούν νομικά να προχωρήσουν, ανεξαρτήτως του τι απόφαση θα βγάλει το ΣτΕ για τον μεγαλοεργολάβο.

Να πω και κάτι άλλο. Εμείς έχουμε στάση αρχής απέναντι σε τέτοια ζητήματα. Πρέπει να σας πω λοιπόν ότι και για το εμπορικό κέντρο στη Ν. Φιλαδέλφεια, οι δυνάμεις εκείνες οι οποίες έλεγαν ότι είναι έξω από τα πλαίσια της λογικής και δεν πρέπει να γίνει.. Ήταν οι δυνάμεις που αναφέρονται στον ευρύτερο χώρο της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς και για το Καραϊσκάκη ...

-    Ναι, αλλά δεν μπορώ να δεχθώ ότι δεν έχει θέσεις αρχής η δημοτική αρχή....

Ναι, βεβαίως, έχει θέσεις αρχής. Οι θέσεις αρχής που έχει είναι σε πλήρη αντίθεση με τις δικές μας.

To Γραφείο Τύπου