Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
18/12/2008

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΟΥ ΣΥΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΔΙΩΞΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗ

Η δίωξη της κ. Καραβασίλη και η πολύμηνη δίκη της, μετά από έγκληση του προϊσταμένου της ΕΥΕΠ, που έγινε προϊστάμενος με απόφαση του κ. Σουφλιά, που καρατόμησε την κ. Καραβασίλη ως Γενική Επιθεωρήτρια Περιβάλλοντος, ήταν αποκαλυπτική για την ευθύνη του ΥΠΕΧΩΔΕ στο περιβαλλοντικό έγκλημα το Ασωπού.

Βεβαιώθηκε ότι ακόμα και σήμερα, παρά την έκρηξη του προβλήματος του εξασθενούς χρωμίου, δεν γίνονται κατά προτεραιότητα προληπτικοί, κατασταλτικοί κι επανορθωτικοί έλεγχοι στην περιοχή.

Ενώ όλοι γνωρίζουν τους συστηματικούς ρυπαντές, για κανέναν από αυτούς δεν έχει ανακληθεί η άδεια, ούτε έχει επιβληθεί η δαπάνη επανόρθωσης, που προβλέπει η αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει».

Το ΥΠΕΧΩΔΕ βαφτίζει αναγνωριστική τη μελέτη του ΙΓΜΕ, που πιστοποιεί επικίνδυνη συσσώρευση και διασπορά βαρέων, καρκινογόνων μετάλλων, στη λεκάνη του Ασωπού και προγραμματίζει μελέτες επί μελετών, για «…να καθοριστεί το ακριβές αντικείμενο της μελέτης καθώς και η μεθοδολογία προσδιορισμού της κίνησης νερών στην ευρύτερη περιοχή».

Στη δίκη της Καραβασίλη αποδείχτηκε περίτρανα ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ εμπαίζει την κοινωνία, τους πολίτες, τα πολιτικά κόμματα, τον Επίτροπο Περιβάλλοντος της Ε.Ε., τη Βουλή. Κάποιοι στο ΥΠΕΧΩΔΕ νομίζουν ότι με πολιτικές κουτοπονηριές και γραφειοκρατικούς εξυπνακισμούς, μπορούν να συγκαλύψουν και να αποφύγουν τις ευθύνες τους.

Μετά τη δίκη της Καραβασίλη, ο κ. Σουφλιάς που την καταδιώκει, δεν μπορεί να πει ότι «δεν είδε, δεν άκουσε, δεν κατάλαβε».

Θα εξακολουθήσουμε να εκδηλώνουμε τη συμμετοχή μας στις κινητοποιήσεις των πολιτών για την προστασία του περιβάλλοντος από την περιβαλλοντοκτόνο πολιτική του κ. Σουφλιά.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στην κ. Καραβασίλη, που έχει αφιερώσει τη ζωή της στην αρχή «ενημερωμένος πολίτης – ενεργός πολίτης».

Τονίζουμε ότι το έγκλημα στον Ασωπό δεν είναι μόνο η  καταστροφή του ποταμιού, των παρόχθιων περιοχών, της χλωρίδας, των ακτών, των επιφανειακών και υπογείων νερών.

Κατʼ εξακολούθηση πλέον εκτίθεται σε κίνδυνο η ζωή των πολιτών και καταστρέφεται επικίνδυνα η δημόσια υγεία.

Το ΥΠΕΧΩΔΕ το ξέρει και αδρανεί. Γιʼ αυτό συνεργεί και τα στελέχη της ΕΥΕΠ που συμμορφώνονται προς αυτή τη στάση, παραβαίνουν το καθήκον τους. 

Τμήμα Οικολογίας και Περιβάλλοντος