Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
19/12/2008

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΛΕΚΟΥ ΑΛΑΒΑΝΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΥΤΑΝΕΙΑ ΤΟΥ ΕΜΠ- ΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος είχε συνάντηση σήμερα με τον Πρύτανη του ΕΜΠ Κ. Μουτζούρη και τους Αντιπρυτάνεις Γ. Σπάθη και Γ. Πολύζο. Στη συνάντηση μετείχε και ο Γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Χατζησωκράτης.

Μετά τη συνάντηση έγιναν οι παρακάτω δηλώσεις:

ΑΛΕΚΟΣ ΑΛΑΒΑΝΟΣ: Είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με τις πρυτανικές αρχές του Πολυτεχνείου. Εκτιμάμε  ιδιαίτερα τον πολύ υπεύθυνο τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν τα  διάφορα ζητήματα σε δυσχερείς συνθήκες.  Επίσης  διαπιστώσαμε   ορισμένες εκτιμήσεις μας  σχετικά με τις προσδοκίες αλλά και τις δυσκολίες που διαμορφώνονται από τη σημερινή κατάσταση με την νεολεϊστικη εξέγερση. Μπορώ να πω ότι συγκλίναμε στα περισσότερα ζητήματα.

Με την ευκαιρία θα ήθελα να τονίσω τα εξής:  Ως ΣΥΡΙΖΑ, εδώ και δέκα μέρες, από τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, ζητάμε διέξοδο.

Καλούμε λοιπόν τον Πρωθυπουργό, σε ένα θέμα το οποίο είναι κοινωνικό και πολιτικό να εγκαταλείψει τη στρατηγική της έντασης και να πάρει κοινωνικές και πολιτικές πρωτοβουλίες. Τον καλούμε άμεσα να συναντηθεί με εκπροσώπους των 15μελών  των μαθητών και των φοιτητικών συλλόγων. Ήδη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, συμβολικά έστω,  συναντήθηκε με εκπροσώπους της γενιάς των 700 ευρώ. Είναι καλύτερα  ο Πρωθυπουργός να ακούσει τα μηνύματά τους, τις ανησυχίες τους και τις διεκδικήσεις τους, παρά να ακούσει τυπικά τα κάλαντα αυτές τις μέρες.

Καλούμε επίσης τον Πρωθυπουργό,  κατανοώντας ότι ακόμη και ο Πρόεδρος της Γαλλίας, έπιασε το μήνυμα των κινητοποιήσεων της ελληνικής νεολαίας και απέσυρε το νομοσχέδιο για τα εξάμηνα στα Λύκεια, να  προχωρήσει σε συγκριμένα μέτρα σε σχέση με τα ζητήματα τα οποία θέτουν οι μαθητές και οι φοιτητές.  Ανάμεσα σε αυτά  κεντρική θέση κατέχουν  το 5% για την παιδεία, τα δημόσια πανεπιστήμια αναβαθμισμένα και τα δημόσια  σχολεία αναβαθμισμένα.  Οι θέσεις εργασίας και με  καλές αμοιβές καθώς  και  η δημοκρατία στην αστυνομία.

Πέρα απ΄ αυτά με τον Πρύτανη και  τους Αντιπρυτάνεις συζητήσαμε και την πρόθεσή τους να προτείνουν λύσεις σχετικά με το πρόβλημα των ΤΕΙ και των αντιθέσεων που υπάρχουν ανάμεσα στους αποφοίτους των ΤΕΙ και στους αποφοίτους των Πολυτεχνείων. Διαπιστώσαμε  ότι έχουν διαμορφώσει μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση που μπορεί να αποτελέσει μια βάση συζήτησης για επίλυση αυτού του μεγάλου ζητήματος.

ΠΡΥΤΑΝΗΣ  ΚΩΝ/ΝΟΣ ΜΟΥΤΖΟΥΡΗΣ: Εκθέσαμε στον κ. Αλαβάνο και στους συνεργάτες του την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και γενικότερα στα Πανεπιστήμια στο κέντρο της Αθήνας. Αναφέραμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, αναφέραμε τους προβληματισμούς μας, τις σκέψεις μας αν επιδεινωθεί η κατάσταση . Βρήκαμε ένα ευήκοον ους. Περαιτέρω παρουσιάσαμε  τις πρωτοβουλίες που σκοπεύουμε να πάρουμε για το θέμα της ανάπτυξης των  Πανεπιστημίων και των σχέσεών τους με τα Τεχνολογικά Ιδρύματα της χώρας. Αυτό είχαμε σκοπό να το κάνουμε πριν τα γεγονότα. Μας πρόλαβαν τα γεγονότα και  το κάνουμε τώρα. Φορμουλάρουμε ένα πρόγραμμα που θα το παρουσιάσουμε στην ελληνική κοινωνία, στο Υπουργείο Παιδείας και σε όλα τα κόμματα για το πώς θα μπορέσουν να αναπτυχθούν τα Πανεπιστήμια σε συνδυασμό με τα Τεχνολογικά Ιδρύματα. Πιστεύουμε ότι θα είναι ένα καλό πρόγραμμα.

Ν. Θωμά (ΕΡΤ) : Πιστεύετε  ότι αν δεν παρθούν άμεσα μέτρα προς την κατεύθυνση που λέτε θα επιδεινωθεί η κατάσταση;

Πρύτανης: Επειδή είμαι φύσει αισιόδοξος, θεωρώ ότι τα πράγματα βαίνουν εκτονούμενα και θεωρώ ότι μετά το  νέο έτος όλα θα πάνε καλά.

To Γραφείο Τύπου