Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
19/12/2008

H μόλυνση του Ασωπού και η δίωξη καταγγέλλουσας υπαλλήλου

Ερώτηση Π.Κοροβέση προς τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ

H κυρία Μαργαρίτα Καραβασίλη, πρώην γενική Επιθεωρήτρια Περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ, υπέστη δίωξη για τις καταγγελίες τις οποίες είχε το σθένος να διατυπώσει δημόσια σχετικά με τις ευθύνες της αρμόδιας υπηρεσίας του ΥΠΕΧΩΔΕ για ελλιπείς ελέγχους στην περιοχή του Ασωπού. Οδηγήθηκε στο δικαστήριο ύστερα από μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση του κ. Ι. Δερμιτζάκη, πρώην υφισταμένου  της, στην Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος. Κατά τη μακρόχρονη δίκη της στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών, από τις μαρτυρικές καταθέσεις, τα έγγραφα και τις αγορεύσεις των συνηγόρων, κατέστη σαφές ότι οι περιβαλλοντικές καταγγελίες  της κ. Καραβασίλη ήταν αληθείς.       

Η δίκη αυτή έφερε ξανά στη δημοσιότητα το τεράστιο πρόβλημα της ρύπανσης του Ασωπού με βιομηχανικά απόβλητα που απειλούν την δημόσια υγεία χιλιάδων πολιτών από το  καρκινογόνο εξασθενές χρώμιο τουλάχιστον. Η όλη διαδικασία καθώς και η απόφαση του δικαστηρίου δικαίωσε τις καταγγελίες της  κ. Καραβασίλη όσον αφορά τις παραλείψεις των αρμοδίων υπηρεσιών ελέγχου, όμως είχε για την ίδια ως συνέπεια την καταδίκη της σε πεντάμηνη φυλάκιση με αναστολή για τις  αναφορές της προς το πρόσωπο του διαδόχου της, νυν Γενικού Επιθεωρητή Περιβάλλοντος, κ. Ι. Δερμιτζάκη.

Επειδή, όπως απέδειξαν οι καταθέσεις των ειδικών επιστημόνων, η  ρύπανση και η εξ αυτής μόλυνση για τα οποία μίλησε η κ. Καραβασίλη, όχι μόνο συνεχίζεται αλλά αυξάνεται διαρκώς,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

1.    Ποια μέτρα σκοπεύει να λάβει ώστε να προστατευτεί επαρκώς η δημόσια υγεία της ευρύτερης περιοχής;

2.    Με ποιο τρόπο σκοπεύει να  αποκαταστήσει την τιμή και την υπόληψη της κ.  Μαργαρίτας Καραβασίλη;

Ο ερωτών βουλευτής

Περικλής Κοροβέσης