Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
19/12/2008

Ομιλία της Ευαγγελίας Αμμανατίδου-Πασχαλίδου στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΕΤΟΥΣ 2009

Κύριε Υπουργέ

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, όλοι καταλαβαίνουμε τις προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνηση της Ν.Δ, και αρκετοί συνάδελφοι που ανέλαβαν να στηρίξουν την οικονομική πολιτική της, να ερμηνεύσουν τον υπό συζήτηση προϋπολογισμό, ως αναγκαίο πλαίσιο για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

Προφανής αλλά… μάταιη η προσπάθεια.

Ο προϋπολογισμός του 2008 που καταθέσατε κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης βασίζεται στην ίδια δογματική πολιτική που έχει χρεοκοπήσει προ πολλού και που οδηγεί σε χρεοκοπία τα μικρομεσαία νοικοκυριά.

Και μέσα στη δυσμενέστατη αυτή κατάσταση της οικονομίας της χώρας που κοινωνικές ομάδες και εργαζόμενοι παρελαύνουν σχεδόν καθημερινά στους δρόμους διαδηλώνοντας ειρηνικά και επιδίδουν ψηφίσματα φορέων, σωματείων, ομοσπονδιών με τα αιτήματά τους σε νομαρχίες, περιφέρειες, υπουργεία, κόμματα αλλά και στη βουλή, οπλίζεται το χέρι του ειδικού φρουρού και σκοτώνει το 15χρονο Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο.

Δολοφονία εν ψυχρώ άνευ λόγου και αιτίας.

Και πριν δυο μέρες επίσης 16χρονος μαθητής χτυπήθηκε από σφαίρα πυροβόλου όπλου, ευτυχώς ελαφρά από άγνωστο μέχρι στιγμής.

Η κοινωνία με τα αντανακλαστικά της αντέδρασε και βγήκε στους δρόμους. Ξεχύθηκε ο θυμός, η οργή, η αγανάκτηση, για τη βία και την καταστολή και οι δρόμοι γίναν πολύχρωμοι από τις ειρηνικές διαδηλώσεις παιδιών, μαθητών, γονιών, φοιτητών, εργαζομένων, ανέργων που φώναζαν «γιατί δολοφονείτε τους νέους;».

Και κάποιοι βρήκαν την ευκαιρία να προβοκάρουν το αυθόρμητο κίνημα και να λασπολογήσουν  το ΣΥΡΙΖΑ, γιατί είναι εκείνος ο χώρος που είχε προβλέψει την οικονομική κρίση από πολύ νωρίς, γιατί είναι εκείνος ο χώρος που ήταν δίπλα στους μαθητές και φοιτητές και πάλεψε μαζί τους για τη δημόσια και δωρεάν παιδεία και κατάφερε να μην αναθεωρηθεί το άρθρο 16, γιατί είναι εκείνος ο χώρος που είναι πάντα δίπλα στα προβλήματα των νέων, των γυναικών, των χαμηλοσυνταξιούχων, των αγροτών, των εργαζομένων, των συμβασιούχων, των ανέργων και των κοινωνικά αποκλεισμένων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτός που ανέδειξε από την πρώτη στιγμή το τεράστιο σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου με παρεμβάσεις από τότε του Γ. Δραγασάκη.

Περιμένουμε να σεβαστείτε τους πολίτες και να επιστραφούν όλα τα ακίνητα στο ελληνικό δημόσιο, αλλά και να προχωρήσετε σε προκαταρκτική εξέταση, ώστε να αποδοθούν οι ευθύνες όπου αναλογούν και να πάψει επιτέλους η ατιμωρησία, που οπλίζει χέρια και προσβάλει τη δημοκρατία και εξοργίζει τους πολίτες.

Στους κάθε Εφραίμ και τις παρέες τους, χαρίζετε πλούτο και σε όλους τους υπόλοιπους βάζετε σκληρή φορολογία χωρίς κανένα μα κανένα μέλλον.

 Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πάντα μέσα στην κοινωνία και θα αναδεικνύει τα όποια προβλήματά της, όσο και αν αυτό ενοχλεί το σύστημα.  

Και τα προβλήματα είναι αμέτρητα…

Γι αυτό η κοινωνική έκρηξη είναι πλέον καθημερινή.

Τα εργοστάσια κλείνουν το ένα μετά το άλλο, η ανεργία χτυπάει κόκκινο και η κυβέρνηση λέει ότι δεν μπορεί να παρέμβει στις ιδιωτικές επιχειρήσεις που κλείνουν...

Με αυτό το επιχείρημα κρατά εργαζόμενους σε ομηρία και τους έχει επαίτες έξω απʼ τα υπουργεία, όπως έγινε για πολλοστή φορά το τριήμερο αυτό με τους εργαζόμενους των Ενωμένων Κλωστηρίων Λαναρά, οι οποίοι είναι σε δεινή οικονομική θέση και πάνε από υπουργείο σε υπουργείο. Κάτι ανάλογο γίνεται με τους εργαζόμενους της Ζήμενς, πιο παλιά της ΒΙΑΜΥΛ, αύριο της ΕΛΒΟ και δεν ξέρω ποιες άλλες ακολουθούν….

Κυβέρνηση που δεν μπορεί να διασφαλίσει βιώσιμη ανάπτυξη για τον τόπο της και θέσεις εργασίας, δεν είναι κυβέρνηση!

Τους δημόσιους οργανισμούς τους ξεπουλήσατε ενώ ήταν κερδοφόροι και πετάξατε στο καλάθι τους εργαζόμενους.

Οι μονογονεϊκές οικογένειες, οι τρίτεκνοι και οι πολύτεκνοι με χαμηλά εισοδήματα θα πέσουν κάτω από τα όρια της φτώχειας.

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι σε άθλια κατάσταση. Η κυβέρνηση με την κατάργηση του αφορολόγητου των 10.500 ? και τη μη τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας για εργαζόμενους και 600.000 ατομικές επιχειρήσεις, καταδικάζει τις τελευταίες σε χρεωκοπία.

Για τον ΟΑΕΕ ο προϋπολογισμός του 2009 περιλαμβάνει μόνο 320 εκατ. ?  όταν σύμφωνα με τον ΟΑΕΕ για τους 2.400.000 πολίτες απαιτούνται 750 εκατ. ? .

Η μείωση των Δημοσίων επενδύσεων που δρομολογήθηκε συμβάλλει στην αύξηση της ανεργίας εκτός όλων των άλλων.

Η Δημόσια παιδεία και υγεία αντί να αναβαθμιστούν συνεχώς υποβαθμίζονται λόγω της υποχρηματοδότησης και τα ελληνικά νοικοκυριά καλούνται να πληρώσουν  πολύ μεγάλο κομμάτι του οικογενειακού προϋπολογισμού, για αυτές τις παροχές που έπρεπε να παρέχονται από το κοινωνικό κράτος δωρεάν.

Καταθέτω στα πρακτικά το ψήφισμα διαμαρτυρίας της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών-Βιοτεχνικών και εμπορικών Σωματείων Νομού Ροδόπης.(1)

Όπως και το υπόμνημα της ΓΣΕΒΕΕ το οποίο βέβαια το έχετε.(2)

Συζητάμε τον Προϋπολογισμό του 2009 με τον αγροτικό κόσμο να βρίσκεται στους δρόμους και να υπογράφει ψηφίσματα διαμαρτυρίας, γιατί δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τα αδιέξοδα που τα δημιουργεί η νεοφιλελεύθερη πολιτική, τα καρτέλ και η εφαρμογή της αναθεωρημένης ΚΑΠ.

Καταθέτω στα πρακτικά της βουλής την ανακοίνωση της συντονιστικής επιτροπής Βʼ Θεσσαλονίκης των αγροτών που μετά της 15 Γενάρη κλείνουν τους δρόμους αν δεν ικανοποιήσετε τα αιτήματά τους(3), καταθέτω το ψήφισμα του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κυμίνων Θεσσαλονίκης(4), όπως και τα αιτήματα των αγροτών του Ν.Σερρών από το μπλόκο των Κερδυλίων και το μπλόκο του Προμαχώνα.(5,6,7,)

Είναι κοινό μυστικό ότι η αγροτική οικονομία της χώρας μας οδηγείται σε κατάρρευση. Η Ελλάδα κινδυνεύει να γίνει μια χώρα που πλέον δεν θα παράγει.

Η ελληνική γεωργία, όπως και η γεωργία κάθε άλλης χώρας, δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς στήριξη.

Η Γιούροστατ χθες ανακοίνωσε ότι το πραγματικό κατά κεφαλή γεωργικό εισόδημα στην Ελλάδα, μειώθηκε το 2008 κατά 7,1% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, πολύ περισσότερο από το μέσο όρο των 27 χωρών.

Η Γιουροστάτ αποδίδει την υποχώρηση του πραγματικού εισοδήματος στη μείωση των τιμών πολλών αγροτικών προϊόντων, όπως τα δημητριακά, αλλά και στην αύξηση του κόστους παραγωγής, στα καύσιμα, λιπάσματα, ζωοτροφές.

Μιλάμε για νέα υποχώρηση, αφού  η μείωση του εισοδήματος των Ελλήνων Αγροτών από το 2000 μέχρι σήμερα ξεπερνά το 25%.

Η ανάγνωση του Προϋπολογισμού στο κομμάτι, που αφορά την αγροτική οικονομία δείχνει ότι στον Προϋπολογισμό απουσιάζει η αναπτυξιακή πολιτική.

Η Κυβέρνηση με την «ιστορική» απόφασή της να υιοθετήσει την πλήρη αποδέσμευση των ενισχύσεων από την παραγωγή στα περισσότερα αγροτικά προϊόντα, στην οποία συναίνεσε το ΠΑΣΟΚ, ανέλαβε την ευθύνη της συρρίκνωσης της αγροτικής παραγωγής, την εξαφάνιση των μικρομεσαίων αγροτικών εκμεταλλεύσεων και τη μείωση του αγροτικού πληθυσμού.

Η εγκατάλειψη σημαντικών καλλιεργειών και η έξοδος νέων από τη γεωργία είναι γεγονός.

Σʼ αυτή την οδυνηρή εξέλιξη καταλαβαίνετε ότι οι πόροι συνολικά του προϋπολογισμού προς τον Αγροτικό τομέα είναι σχεδόν αμελητέα και καταδεικνύουν απουσία ενός Εθνικού Στρατηγικού Προγραμματισμού Ανάπτυξης της υπαίθρου.

Ο προϋπολογισμός αυτός εξακολουθεί να υποτιμά τον αγροτικό κόσμο και υποβαθμίζει το ίδιο το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης  και Τροφίμων, που λειτουργεί χωρίς προσανατολισμό, χωρίς αγροτική έρευνα, χωρίς επιστημονική στελέχωση κατακερματισμένο σε τέσσερα επίπεδα χωρίς συνεργασία το ένα με το άλλο.

Γιατί η αναπτυξιακή πολιτική δεν έχει να κάνει με τον ΟΓΑ και τα ΠΣΕΑ, αλλά με την εξασφάλιση κονδυλίων πρώτα, για την άμεση ενίσχυση του εισοδήματος των αγροτών, τη μείωση του κόστους, τη στήριξη των τιμών, για την αγροτική έρευνα και τα έργα  υποδομής, που θα ενισχύσουν την αγροτική παραγωγή.

Οι περισσότερες ΕΑΣ είναι διαλυμένες και καταχρεωμένες από την κακοδιαχείριση κομματικών εγκάθετων στις διοικήσεις, με αποτέλεσμα να χρωστούν μισθούς ετών στους εργαζόμενους. Φωτεινά παραδείγματα η ΕΑΣ Κομοτηνής και η ΕΑΣ Θεσσαλονίκης που ακόμη χρωστά εδώ και 4 χρόνια χρήματα σε 65 εργαζόμενους που απέλυσε και οι τελευταίοι 11 είναι σε ανάλογοι μοίρα.

Εχθές ήμουν με τους αγρότες της Χαλκηδόνας και συναδέλφους της Βʼ Θεσσαλονίκης στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων, σήμερα στο ΥΠΟΟ και στο Απασχόλησης με τους εργαζομένους του ομίλου Λαναρά.

Αυτό που εισέπραξα ήταν: «κάνουμε το καλύτερο κάντε υπομονή»

Κύριοι υπουργοί υπομονή κάνει αυτός που έχει να φάει, αυτός που δεν έχει τη υπομονή να κάνει;

Όλοι τους είναι καταχρεωμένοι στις τράπεζες αυτές που στηρίζετε με 28 δις ευρώ.

Πόσο θα σας κόστιζε αν στηρίζατε τον έλληνα φορολογούμενο ο οποίος θα στήριζε με τη σειρά του την ελληνική οικονομία;

Αυτός ο προϋπολογισμός που φέρατε προς ψήφιση δεν αντέχει ούτε το πρώτο τετράμηνο του 2009.

Είστε σίγουροι ότι για όλα φταίει μόνο η παγκόσμια κρίση;

Ευχαριστώ