Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
06/05/2006

Κοινή δήλωση Αλέκου Αλαβάνου - Χαϊρί Κοζάνογλου Προέδρων του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ και του ODP Τουρκίας

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος και ο Πρόεδρος του Κόμματος Ελευθερίας και Αλληλεγγύης (ODP) της Τουρκίας Χαϊρί Κοζάνογλου συναντήθηκαν σήμερα και αντάλλαξαν απόψεις για τις εξελίξεις στην περιοχή μας, καθώς και για τους στόχους του κινήματος της Αριστεράς. Στη συνάντηση συμμετείχε και το μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ Π.Τριγάζης και το μέλος της ΚΠΕ Αλίκη Παπαδομιχελάκη.

Μετά το τέλος της συνάντησης έδωσαν στη δημοσιότητα την ακόλουθη κοινή δήλωση:

«Την ώρα που ένας νέος πόλεμος της κυβέρνησης Μπους απειλεί τη γειτονιά μας, εναντίον του Ιράν αυτή τη φορά, όπου δεν αποκλείεται η χρήση πυρηνικών όπλων, θεωρούμε πρώτη προτεραιότητα να αγωνιστούμε για την ειρήνη και δεσμευόμαστε να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για την προώθησή της σε κάθε επίπεδο - περιφερειακό, ευρωπαϊκό και διεθνές.

Λέμε κατηγορηματικά «ΟΧΙ» σε ένα «Ιράκ 2». ΟΧΙ άλλο αίμα για το πετρέλαιο. Όχι άλλες οικολογικές καταστροφές.

Τα εδάφη των χωρών μας δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν για να διευκολύνουν τον πόλεμο.

Καλούμε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να απορρίψει τις πιέσεις των ΗΠΑ και να αποκλείσει κάθε επιλογή για τη χρήση βίας στην αντιμετώπιση της κρίσης γύρω από το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Η ΕΕ και όλες οι Ευρωπαϊκές χώρες να συμβάλλουν ενεργητικά στην ίδια κατεύθυνση.

Τώρα είναι η ώρα για την πλατύτερη ανάπτυξη του αντιπολεμικού κινήματος παγκοσμίως.

Η θέση μας κατά των πυρηνικών όπλων και της διασποράς της είναι αδιαπραγμάτευτη. Αλλά η μη διασπορά δεν μπορεί να αποτελεί πρόφαση για τα ιμπεριαλιστικά επεμβατικά σχέδια της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Η μη διασπορά των πυρηνικών πρέπει και μπορεί να διασφαλιστεί με πολιτικά μέσα, διεθνείς συμφωνίες και ελέγχους της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας που πρέπει να ισχύσουν και για το Ιράν.

Η Μ. Ανατολή πρέπει να μετατραπεί σε ζώνη ελεύθερη από πυρηνικά όπλα και να μπει σ΄ ένα δρόμο συνολικής ειρήνης με τον τερματισμό των κατοχών και την δημιουργία ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους, δίπλα στο κράτος του Ισραήλ.

Η πιθανή επιδείνωση της κατάστασης στη Μ. Ανατολή απαιτεί ακόμα μεγαλύτερες προσπάθειες από την πλευρά των δυνάμεων της ειρήνης στην Ελλάδα, την Τουρκία και την Κύπρο. Για τη λύση του Κυπριακού, χωρίς καθυστέρηση, στο πλαίσιο του ΟΗΕ και στη βάση των αποφάσεών του, κάτι που απαιτεί και νέες προσπάθειες «από τα κάτω» για την επαναπροσέγγιση των δύο κοινοτήτων και την προώθηση μίας κουλτούρας συνύπαρξης. Όσο για τα προβλήματα στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις πρέπει και μπορούν να αντιμετωπιστούν ειρηνικά, με διάλογο με βάση το διεθνές δίκαιο.

Στην κατεύθυνση αυτή, θα αναπτύξουμε τις προσπάθειές μας για συνεργασία και διάλογο ανάμεσα στις αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις των τριών χωρών.

Ειδικότερα, υποστηρίζουμε την πρόταση για την αμοιβαία μείωση των στρατιωτικών δαπανών και εξοπλισμών Ελλάδας-Τουρκίας και θα κάνουμε γι΄ αυτή κοινή καμπάνια ώστε να αναπτυχθεί το πλατύτερο δυνατό κίνημα στις κοινωνίες μας. Η υιοθέτηση της πρότασης αυτής δεν να είναι μόνο ένα μεγάλο βήμα για την ειρήνη αλλά θα απελευθερώσει και τεράστιους πόρους για τη λύση των οξυμένων κοινωνικών προβλημάτων των δύο χωρών.

Συναντώμενοι στην Αθήνα, με την ευκαιρία του 4ου Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ, εκφράζουμε την αμέριστη υποστήριξή μας στο μεγάλο αυτό «κίνημα των κινημάτων» και στην παραπέρα ανάπτυξή του.

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου