Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
22/12/2008

Συνέντευξη του Γραμματέα της ΚΠΕ του ΣΥΝ Ν.Χουντή στο Κανάλι 1 του Πειραιά (Σκουρής-Τζαβάρας)

-    Θεωρείτε επαρκείς τις έμμεσες αποστάσεις που πήρε ο Γ. Παπανδρέου χθες στη Βουλή ….;…..

Και από τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή για τον Προϋπολογισμό αλλά και από τις συζητήσεις αυτών των ημερών, κατά την άποψή μας, έχει διαμορφωθεί μια Ιερά Συμμαχία της κυβέρνησης, στελεχών του ΠΑΣΟΚ, της ηγεσίας του ΚΚΕ, του ΛΑ.Ο.Σ. απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ. Ένα φάντασμα, θα έλεγε κανείς, είναι πάνω από την Ελλάδα και η Ιερά Συμμαχία κυνηγάει το φάντασμα, το φάντασμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτή η τακτική, να ενοχοποιούν και να στοχοποιούν τον ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη γνώμη μου, δεν βρίσκει απήχηση στον κόσμο. Ούτε στον κόσμο του ΚΚΕ, ούτε στον κόσμο του ΠΑΣΟΚ. Και νομίζω ότι η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ θα έπρεπε να ήταν πιο κατηγορηματική στην αποδοκιμασία αυτών των περίεργων και επικίνδυνων απόψεων που διατυπώνει ο κ. Πάγκαλος. Και δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνει.

-    Γιατί το κάνει αυτό ο κ. Πάγκαλος; Από παλιά είχε ταχθεί υπέρ ενιαίου κόμματος και τώρα φτάνει στο σημείο να μιλάει για πολιτική αλητεία…

Ο κ. Πάγκαλος είναι από τους πολιτικούς που τα έχει πει όλα. Έχει όμως μεγάλη σημασία τι λέει κάθε φορά. Διότι με το, τα έχει πει όλα και μια γραφικότητα που τον ακολουθεί, του δίνει κάποια ασυλία. Ο κ. Πάγκαλος έχει εμπειρία από πολιτική αλητεία, από κουκούλες και από ψευδώνυμα αλά Ιονέσκο, όπως στην περίπτωση Οτσαλάν. Εμείς έχουμε ανοιχτό πρόσωπο, διατυπώνουμε με σαφήνεια τις θέσεις μας και αυτά που λέει ο κ. Πάγκαλος του τα επιστρέφουμε. Νομίζουμε ότι τέτοιες απόψεις, ξαναλέω, πρέπει να αποδοκιμαστούν πιο αποφασιστικά, όχι μόνο από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, αλλά και από άλλους πολιτικούς σχηματισμούς, διότι, διαφορετικά τα πράγματα παίρνουν άλλη τροπή. Και πολύ φοβούμαι ότι και στην συζήτηση για τον Προϋπολογισμό δεν απασχόλησε ένας Προϋπολογισμός που άλλωστε δεν θα εφαρμοστεί, αλλά και ότι εφαρμοστεί απ΄ αυτόν θα είναι μια γερή σπρωξιά προς την ύφεση και θα οξύνει τα προβλήματα. Κυριάρχησε η αγωνία όλων αυτών που συμμετέχουν μ΄ αυτόν τον τρόπο στο διάλογο , ο φόβος απέναντι στις κινητοποιήσεις όχι πια μόνο της νεολαίας, αλλά απέναντι στις κινητοποιήσεις ολόκληρης της κοινωνίας που ζει, την απόγνωση, την απελπισία αλλά και προσδοκά, όπως οι νέοι, μια καλύτερη ζωή σ΄ αυτόν τον τόπο.

-    Είναι 50… 100.. πολιτική αλητεία αυτοί που βγαίνουν στο δρόμο και είναι με κοντά παντελονάκια ο Τσίπρας και ο Αλαβάνος;..

Να μην συνεχίσουμε να σχολιάζουμε τις ρήσεις του κ. Πάγκαλου… Βεβαίως ο κ. Πάγκαλος πάντα θέλει μέσα στα γεγονότα, κάνοντας θόρυβο, να συγκεντρώνει την προσοχή πάνω του. Θα ήταν γραφικό, αν δεν ήταν επικίνδυνο.

-    Μέσα απ΄ αυτό όλο το κλίμα, βλέπουμε μια πολιτική απομόνωση του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ… Πριν από λίγους μήνες μιλούσαμε για νέα διακυβέρνηση, με συμμέτοχους τον ΣΥΡΙΖΑ, δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ, του ΚΚΕ.. Τώρα βλέπουμε χαλάσατε τις σχέσεις σας με το ΚΚΕ, χαλάσατε τις σχέσεις σας με το ΠΑΣΟΚ.. μάλλον προς πολιτική απομόνωση πάτε…

Έτσι αποδεικνύεται ότι όλα αυτά που λέγονται για συνεργασίες, για συμμαχίες κ.λπ. ότι η βάση τους είναι αν υπάρχει συμφωνία πάνω σε συγκεκριμένα πολιτικά ζητήματα και την αντιμετώπιση ορισμένων προβλημάτων. Εδώ αποδεικνύεται, και με βάση αυτά τα γεγονότα, οι ηγεσίες των κομμάτων που ανέφερα βλέπουν διαφορετικά τα πράγματα. Κι αυτό που νομίζω ότι τους ενοχλεί είναι η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ που δεν συμβιβάζεται με μια τακτική εκφοβισμού και υποστολής των αγώνων των νέων, των εργαζόμενων, των αγροτών κ.λπ. Και μ΄ αυτή την έννοια εμείς αντιλαμβανόμαστε ότι δεν είμαστε καθόλου απομονωμένοι από τον κόσμο της Αριστεράς, ευρύτερα από τον δημοκρατικό κόσμο, που όπως απέδειξαν και οι έρευνες αλλά και η επαφή που έχουμε, και δεν υιοθετούν αυτές τις συκοφαντικές τακτικές και πολιτικές απέναντι στο κόμμα μας αλλά, αντίστροφα, τοποθετούνται θετικά και βλέπουν με ελπίδα, βλέπουν στα πρόσωπα των παιδιών που κινητοποιήθηκαν -το επίδικο θέμα- τις δικές τους ανησυχίες, τη δική τους προσδοκία.

-    Είναι ειλικρινής, κατά τη γνώμη σας, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ όταν μιλάει για συνεργασία ; ….

Το θέμα δεν είναι ρητορικό. Η ειλικρίνεια κρίνεται βεβαίως από την άποψη αν υπάρχει βάση, αν υπάρχει μια τέτοια δυνατότητα. Βλέπουμε σε μια σειρά ζητήματα -φάνηκε και στη χθεσινή συζήτηση αλλά και στα θέματα που κρίνονται αυτή την περίοδο- ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει πάρει σαφείς θέσεις που να συγκροτούν μια εναλλακτική πολιτική απέναντι στη Ν.Δ. Περιμένει την εξουσία να πέσει σαν ώριμο φρούτο. Εμείς, ανάμεσα στα άλλα, για να σταματήσει αυτό το σπιράλ της βίας, είπαμε να ληφθούν ορισμένα μέτρα που έχουν να κάνουν με τα Σώματα Ασφαλείας, με τη διάλυση αυτών των μηχανισμών καταστολής, με τη μη χρήση χημικών. Δεν ακούσαμε από τις άλλες πολιτικές δυνάμεις τι λένε επ΄ αυτού. Συμφωνούν με τη λογική της κυβέρνησης, ότι αυτά τα θέματα, ένα ευρύτερο κοινωνικό φαινόμενο μπορεί να αντιμετωπιστεί με περισσότερη αστυνομία;

Επομένως υπάρχουν σημαντικά θέματα που έχουν να κάνουν και με τα ζητήματα δημοκρατίας, αλλά βεβαίως και με τα ζητήματα οικονομίας και κοινωνικής πολιτικής, που δεν συγκροτούν αξιόπιστη -και μ΄ αυτή την έννοια- ειλικρινή πρόταση συνεργασίας του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ.

-    Πιστεύετε ότι η κα Παπαρήγα είναι σε συνεννόηση με την κυβέρνηση;..

Δεν μπορούμε να βάλουμε κουκούλες και να υιοθετήσουμε θεωρίες συνωμοσίας. Κρίνουμε την πράξη και τη στάση. Ξαναλέω, η κα Παπαρήγα προσχώρησε - πρωταγωνίστησε- στη διαμόρφωση αυτής, επαναλαμβάνω, Ιερής Συμμαχίας, σαν αυτή που περιγράφει  το 1848 στο Κομμουνιστικό Μανιφέστο ο Καρλ Μαρξ και ο Έγνκελς. Βλέπουν ένα φάντασμα, τον ΣΥΡΙΖΑ, και συγκροτούν αυτή τη συνεργασία και τη συμμαχία, ο καθένας βεβαίως για διαφορετικούς λόγους.

Το θέμα είναι ότι η κα Παπαρήγα βλέπει τις κινητοποιήσεις των νέων ως ύποπτες, ως αδιέξοδες, όταν δεν υπαγορεύονται από πολιτικά σχέδια που εκπονούνται από αλάνθαστα κομματικά επιτελεία. Έχει μια διαφορετική αντίληψη για τα πράγματα. Θεωρεί ότι οι κινητοποιήσεις πρέπει να είναι κομματικές παρελάσεις, κομματικές εκδρομές, στα απόμερα μέρη της πόλης. Δεν βλέπει ότι υπάρχει και το αυθόρμητο, αλλά υπάρχει η βάση για τέτοιες κινητοποιήσεις. Και μ΄ α υτή την έννοια, μπροστά στο άγνωστο, το ανεξέλεγκτο, το αυθόρμητο, δεν βλέπει την ουσία των πραγμάτων και βεβαίως έχει το μόνιμο άγχος πώς θα στραφεί κατά του ΣΥΡΙΖΑ με ότι να συμβαίνει στην ελληνική πολιτική σκηνή.

-    Ένα σχόλιο θα ήθελα για τα σενάρια συγκυβέρνησης. Θεωρείτε ότι υπάρχει έδαφος ;……

Άκουσα τις χθεσινές ομιλίες. Αυτές οι σκέψεις ήρθαν από στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Αλλά έχουν έρθει τέτοιες προτάσεις ή και τέτοιες σκέψεις και από στελέχη της Ν.Δ.  Φαίνεται ότι μια τέτοια ανησυχία κι  έναν τέτοιο προβληματισμό έχουν και οι βιομήχανοι και οι μεγάλες επιχειρήσεις ενδεχομένως.

Αυτοί όλοι βλέπουν ότι τα προγράμματα και οι πολιτικές των δύο μεγάλων κομμάτων είναι πολύ κοντά. Και επομένως, στην αναζήτηση μιας «σταθερής» κυβέρνησης, ξέροντας ποιο είναι το γενικότερο πολιτικό σκηνικό, θα ήθελαν μια σταθερή κυβέρνηση -κατά τη δική τους έννοια- από τα δύο μεγάλα κόμματα.

Υπάρχει μια αντικειμενική προσέγγιση των προγραμμάτων των δύο κομμάτων. Από εκεί και πέρα το αν θα γίνει, αν θα εφαρμοστεί, εξαρτάται και από άλλους παράγοντες βεβαίως.

-    Πότε ξεκινάει το εσωτερικό σας δημοψήφισμα για τη διαμόρφωση του ευρωψηφοδελτίου και έχει αποφασιστεί ποια είναι η σειρά ΣΥΝ και συμμάχων;…

Η προβλεπόμενη κομματική διαδικασία το εσωκομματικό δημοψήφισμα, που καθορίζει τη σειρά των κομματικών υποψηφίων, των υποψηφίων του ΣΥΝ, θα γίνει στις αρχές του Μαρτίου, ενώ ταυτόχρονα σ΄ αυτή την περίοδο είμαστε σε συζήτηση με τον ΣΥΡΙΖΑ και όσον αφορά το προγραμματικό πλαίσιο και όσον αφορά τη συνολική συγκρότηση του ψηφοδελτίου. Νομίζω ότι θα είμαστε έγκαιρα έτοιμοι.

-    Στο εσωτερικό, μας έχετε πει ότι κ. Τσίπρας είναι επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές. Γιατί δεν κλείνει αυτό το θέμα;

Δεν είναι το κύριο. Υπάρχει μια παράδοση, μια συμφωνία. Από εκεί και πέρα δεν είναι αυτό που μας απασχολεί. Αλίμονο αν μας απασχολούσε αυτό μπροστά σε τέτοιες εξελίξεις.

To Γραφείο Τύπου