Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
23/12/2008

Παραχώρηση τμήματος χαρακτηρισμένου σχολικού χώρου για την ανέγερση Μητροπολιτικού μεγάρου στην Γλυφάδα

Ερώτηση Γρ.Ψαριανού προς τους Υπουργούς Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Στο οικοδομικό τετράγωνο ΟΤ63Α του Δήμου Γλυφάδας επί των οδών Νέζερ, Οινόης, Πανδώρας και Ζαμάνου, βρίσκεται οικόπεδο εμβαδού 3.100 τ.μ., το οποίο ύστερα από κοινές ενέργειες Δήμου Γλυφάδας, 2ου Γραφείου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Διεύθυνσης και Συλλόγου Γονέων 2ου Γεν. Λυκείου και Ένωσης Συλλόγων Γονέων Γλυφάδας, αξιολογήθηκε ως ιδανικό για την ανέγερση σχολικού κτιρίου λαμβάνοντας υπόψη ότι βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή των συστεγαζόμενων σχολείων 2ου Γυμνασίου και 2ου Γεν. Λυκείου Γλυφάδας.

Κατόπιν αυτού, συγκροτήθηκε  Επιτροπή για να κρίνει την καταλληλότητα και  αναγκαιότητα του χώρου, η οποία σύμφωνα με το πρακτικό της 15/04/05, χαρακτήρισε το χώρο αναγκαίο και κατάλληλο για την ανέγερση Διδακτηρίου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Στη συνέχεια το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Γλυφάδας αποφάσισε υπέρ της παραχώρησης στο Δήμο του οικοπέδου, ιδιοκτησίας του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, για την ανέγερση του σχολείου στον εν λόγω χώρο. (25/06/07)

Τέλος, στις 13/11/07 ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων απέστειλε επιστολή για την έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης  των υπουργών Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων σχετικά με την παραχώρηση του οικοπέδου στο Δήμο Γλυφάδας για την ανέγερση διδακτηρίου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Η παραχώρηση όμως εκκρεμεί.

Καμία αναφορά δεν υπήρχε πουθενά για παραχώρηση τμήματος του οικοπέδου για την κατασκευή Μητροπολιτικού Μεγάρου. Όμως, σύμφωνα με δημοσιεύματα η Δημοτική Αρχή σε συνεργασία με τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων και χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των φορέων της εκπαίδευσης αλλά και του Δημοτικού Συμβουλίου (δεν υπήρξε νέα απόφαση), σχεδιάζει να ανεγείρει εκεί και το Μητροπολιτικό Μέγαρο.

Στην περίπτωση που αυτό συμβεί δε θα είναι δυνατή η ανέγερση σχολείου σύμφωνα με τις προδιαγραφές του νόμου,  καθώς ήδη τα 3.100τ.μ. οριακά καλύπτουν το απαιτούμενο εμβαδόν για την κατασκευή 12θέσιου Γενικού Λυκείου. Να σημειωθεί ότι στην περιφέρεια του 2ου Λυκείου δεν  υπάρχει άλλο οικόπεδο εναλλακτικό για την κατασκευή του σχολείου.

Με βάση τα προαναφερόμενα,

 ερωτούνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

•    Είναι ενήμεροι για αυτή τη διαφαινόμενη εξέλιξη;

•    Τι προτίθενται να πράξουν για τη μη πραγματοποίησή της, δεδομένου ότι αν παραχωρηθούν 700 τ.μ. ο χώρος που θα απομείνει δε θα επαρκεί ούτε για Δημοτικό Σχολείο;

•    Γιατί καθυστερεί η έκδοση ΚΥΑ για την παραχώρηση του εν λόγω οικοπέδου στο Δήμο Γλυφάδας για την ανέγερση του 2ου Γεν. Λυκείου;

Ο ερωτών βουλευτής

Γρηγόρης Ψαριανός