Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
22/12/2008

Αποχαρακτηρισμός της οδού Ηρώων Πολυτεχνείου στην Ελευσίνα ως Εθνική

Ερώτηση Θ.Λεβέντη προς τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ

Η παλαιά Εθνική Οδός (Π.Ε.Ο.Α.Κ.) που συνδέει την Αθήνα με την Πελοπόννησο, τμήμα της (Ηρώων Πολυτεχνείου) διασχίζει την Ελευσίνα η οποία σήμερα προκαλεί στην πόλη κυκλοφοριακή συμφόρηση λόγω  της αύξησης του πληθυσμού και των οχημάτων.

Η παλαιά Εθνική Οδός συνέβαλλε στην πόλη, ως γραμμικό εμπορικό και διοικητικό κέντρο, στη συγκρότηση του ιστού της, σήμερα όμως αποτελεί ένα λειτουργικό φράγμα, ένα εμπόδιο στην ανάπτυξη της οικονομίας της περιοχής και έναν χώρο υψηλής επικινδυνότητας για τους πεζούς.

Ο ρόλος της παλαιάς Εθνικής Οδού είναι πλέον καθαρά αστικός, διέρχεται κεντροβαρικά από την πόλη και συμπίπτει με το γραμμικό της κέντρο. Θα πρέπει λοιπόν να ενταχθεί στο αστικό οδικό δίκτυο, το οποίο με κατάλληλη οργάνωση του γενικότερου πολεοδομικού σχεδιασμού, της πόλης θα πετύχει τους στόχους της για να γίνει βιώσιμη, ασφαλής, ανταγωνιστική και ελκυστική στους επισκέπτες της.

Επειδή οι συγκοινωνιακοί λόγοι  για το χαρακτηρισμό της Ηρώων  Πολυτεχνείου (παλαιά Εθνική)  ως Εθνικής Οδού, με τη κατασκευή τα Νέας Εθνικής και της Αττικής Οδού έχουν εκλείψει. Συγχρόνως ο Δήμος Ελευσίνας έχει δρομολογήσει μια πολιτική πολεοδομικής και κυκλοφοριακής  οργάνωσης με στόχους την εγκατάσταση  ενός ασφαλέστερου και ηπιότερου περιβάλλοντος της αισθητικής της πόλης με έμφαση στις διαμορφώσεις του οδικού  δικτύου και την προστασία και ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων και κατʼ επέκταση της ιστορικής του ταυτότητας,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

•    Είναι στις προθέσεις  του να αποχαρακτηρισθεί η οδός Ηρώων Πολυτεχνείου  στην Ελευσίνα  ως Εθνική και να  ενταχθεί στο Δημοτικό οδικό δίκτυο; Αν ναι, ποια μέτρα προτίθεται να πάρει για το σκοπό αυτό και ποιο το χρονοδιάγραμμα;

Ο ερωτών Βουλευτής

ΘΑΝΑΣΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ