Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
23/12/2008

Μόλυνση από βαρέα μέταλλα στον Ευβοϊκό κόλπο

Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων του Θ.Λεβέντη προς τους ΥπουργούςΠΕΧΩΔΕ, Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής, Ανάπτυξης.

Σύμφωνα με έρευνες του Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών, ο βυθός  του Ευβοϊκού κόλπου συνεχίζει να επιβαρύνεται από τη σκουριά που έχουν τα απόβλητα της βιομηχανίας ¨ΛΑΡΚΟ¨ και περιλαμβάνει βαρέα μέταλλα όπως νικέλιο, χρώμιο, κάδμιο και υδράργυρο.

Οι μετρήσεις και οι αναλύσεις που έχουν γίνει από το Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών στα αλιεύματα της περιοχής, έχουν δείξει  ότι η περιεκτικότητά τους σε τοξικά βαρέα μέταλλα είναι τόσο υψηλή που η συνεχής και μακροχρόνια κατανάλωσή τους εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια υγεία.

Οι βασικές εγκαταστάσεις της ΛΑΡΚΟ βρίσκονται στη Λάρυμνα Φθιώτιδας, όπου γίνεται η επεξεργασία του μεταλλεύματος, ενώ οι εξορύξεις πραγματοποιούνται στην κεντρική Εύβοια και Βοιωτία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, από τα 2 εκατομ. τόνους σκουριάς που παράγει κατά έτος, το ένα εκατομμύριο τουλάχιστον ρίχνεται στο βόρειο Ευβοϊκό, ενώ το υπόλοιπο πωλείται σε τσιμεντοβιομηχανίες.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1.    Έχουν γίνει μετρήσεις στην θαλάσσια περιοχή του Βόρειου Ευβοϊκού για να διαπιστωθεί ο βαθμός ρύπανσής του; Αν ναι, ποια τα αποτελέσματα;

2.    Γιατί η συγκεκριμένη βιομηχανία εναποθέτει τα απόβλητά της στη θαλάσσια περιοχή του Ευβοϊκού που ενέχει κινδύνους ρύπανσης όλης της περιοχής;

3.    Πόσοι και ποιοι έλεγχοι έχουν γίνει από τις υπηρεσίες για την ενδεχόμενη περιβαλλοντική ρύπανση της περιοχής από τη ΛΑΡΚΟ; Έχουν διαπιστωθεί παραβάσεις και ποιες κυρώσεις έχουν υποβληθεί;

Ο ερωτών Βουλευτής

ΘΑΝΑΣΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ