Skip to main content.
17/01/2005

Να εκπληρώσουν οι τράπεζες στο ακέραιο όλες τις ασφαλιστικές δεσμεύσεις τους απέναντι στους τραπεζοϋπαλλήλους και όχι να τις μετακυλήσουν στο ΙΚΑ

Δήλωση του Προέδρου του ΣΥΝ Αλ.Αλαβάνου

Με βαθύτατη ανησυχία παρακολουθούμε τις μεθοδεύσεις των Τραπεζών, οι οποίες, με αφορμή την εφαρμογή των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων, επιχειρούν ν΄ απαλλαγούν έναντι πινακίου φακής, από τις ανειλημμένες με νόμους και Συλλογικές Συμβάσεις υποχρεώσεις τους προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία των Τραπεζοϋπαλλήλων και να τις φορτώσουν στις πλάτες του ήδη επιβαρημένου ΙΚΑ.

Αυτές οι μεθοδεύσεις των Τραπεζών δεν είναι μόνο απαράδεκτες αλλά και αποτελούν πρόκληση για τον ελληνικό λαό, σε μια περίοδο που το τραπεζικό κεφάλαιο, με τις τοκογλυφικές σε βάρος των καταθετών και δανειοληπτών πρακτικές του, αντλεί πρωτοφανή κέρδη.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε, εν μέσω προεκλογικής περιόδου, αυτού του είδους τις χαριστικές ρυθμίσεις προς τις Τράπεζες, όταν, με παράνομη και σκανδαλώδη απόφαση, ενέταξε στο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ το Ταμείο Ασφάλισης Προσωπικού της τ. Ιονικής - Λαϊκής Τράπεζας, δωρίζοντας στην Alpha Bank το τεράστιο ποσό των 600 εκ. ευρώ σε βάρος του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ.

Όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, επεκτείνοντας τις πρακτικές της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, αναζητά αυτήν την περίοδο τρόπους να απαλλάξει στην ουσία και συνολικά τις Τράπεζες από τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις τους πολλών δις ευρώ, επιβαρύνοντας το ΙΚΑ.

Είμαστε ριζικά αντίθετοι σ΄ αυτά τα σχέδια που, αν εφαρμοσθούν, δεν θα συρρικνώσουν μόνο τις ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές κατακτήσεις των Τραπεζοϋπαλλήλων, αλλά θα θέσουν σε μείζονα κίνδυνο το ίδιο το ΙΚΑ και επομένως τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα όλων των εργαζομένων.

Ο ΣΥΝ σε αυτή την κρίσιμη φάση όπου, με αφορμή το ασφαλιστικό των Τραπεζών, αλλά και άλλων Ταμείων (π.χ. ΤΑΠ - ΟΤΕ), επιχειρείται να ανοίξει σε βάρος των εργαζομένων γενικότερα το κοινωνικοασφαλιστικό ζήτημα, υπογραμμίζει με τον πλέον σαφή και κατηγορηματικό τρόπο ότι στηρίζει

Πρώτον: την πλήρη και αδιαμφισβήτητη κατοχύρωση για το παρόν και το μέλλον όλων των κατακτημένων ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των εργαζομένων στις Τράπεζες χωρίς καμία φαλκίδευση.

Δεύτερον: την ανάγκη να αναλάβουν και να τηρήσουν πλήρως και στο ακέραιο οι Τράπεζες όλες τις υποχρεώσεις τους προς τους ασφαλισμένους, που έχουν επωμισθεί με νόμους και Συλλογικές Συμβάσεις.

Τρίτον: την ανάληψη από το δημόσιο των δικών του υποχρεώσεων απέναντι στ΄ ασφαλιστικά ταμεία των Τραπεζών που απορρέουν, πέραν των άλλων, και από την τριμερή χρηματοδότηση.