Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
26/12/2008

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με προωθούμενη λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή 28/12

Κατανοούμε πλήρως τα ειδικά προβλήματα του εμπορικού κόσμου στο κέντρο της Αθήνας. Η απάντηση, όμως, σ΄ αυτά τα προβλήματα δεν είναι να ανοίξουν τα καταστήματα την Κυριακή 28/12/08 στο κέντρο της Αθήνας.

Πολύ περισσότερο, είμαστε ριζικά αντίθετοι σε προτάσεις, όπως αυτή του ΠΑΣΟΚ, για να ανοίξουν την Κυριακή τα καταστήματα σε όλα τα αστικά κέντρα στο όνομα της οικονομικής κρίσης, αφού αυτή η απαράδεκτη πρόταση οδηγεί και στην ουσιαστική και γενική κατάργηση της Κυριακής αργίας.

Το άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή στο κέντρο της Αθήνας και πολύ περισσότερο σε όλα τα αστικά κέντρα δεν θα εξυπηρετήσει σε τίποτα τον μικρομεσαίο εμπορικό κόσμο. Αντίθετα, τους μόνους που θα ωφελήσει είναι τα μεγάλα εμπορικά κέντρα και τις μεγάλες εμπορικές αλυσίδες.

Ακόμα χειρότερα, η τυχόν παραβίαση της αργίας της Κυριακής στις 28/12 στο κέντρο της Αθήνας ή και γενικότερα, ανοίγει ουσιαστικά επικίνδυνο δρόμο για τη γενική κατάργησή της (και όχι μόνο στο εμπόριο) σύμφωνα με τις μύχιες επιδιώξεις του μεγάλου εγχώριου και πολυεθνικού εμπορικού κεφαλαίου, πράγμα που θα δώσει τη χαριστική βολή στους πληττόμενους μικρομεσαίους εμπόρους και φυσικά στα εργασιακά δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εμποροϋπαλλήλων.

Ούτε η κυβέρνηση, ούτε καμία Νομαρχία έχουν δικαίωμα να αποφασίσουν το άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή στο κέντρο της Αθήνας ή οπουδήποτε αλλού, αφού, πέραν των άλλων, αυτό απαιτεί ειδική νομοθετική ρύθμιση.

Τυχόν, τέτοιες αποφάσεις, σε συμπαιγνία κυβέρνησης και ΠΑΣΟΚ, είναι απολύτως παράνομες και στρέφονται κατά των  μικρομεσαίων εμπόρων και των εργαζομένων.

Καλούμε τον εμπορικό κόσμο να μην παραπλανηθεί απ΄ αυτούς που κόπτονται προσχηματικά για τις αγωνίες του, ενώ στην πραγματικότητα θέλουν να εξυπηρετήσουν ανομολόγητα αντεργατικά σχέδια και σχεδιασμούς πλήρους άλωσης της αγοράς από μεγάλα οικονομικά συμφέροντα.

Το πρόβλημα για την τόνωση της αγοράς δεν είναι η λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή. Το πρόβλημα μέσα στην κρίση δεν είναι ότι ο ελληνικός λαός δεν έχει χρόνο για να ψωνίσει, αλλά ότι δεν διαθέτει αγοραστική δύναμη. Επομένως αυτό που χρειάζεται πρώτα απ΄ όλα είναι η στήριξη μισθών και συντάξεων και όχι το άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή. Όπως χρειάζονται ειδικά μέτρα κατά της ασυδοσίας των μεγάλων πολυεθνικών αλυσίδων οι οποίες συνθλίβουν και εξουθενώνουν τις τοπικές αγορές και τα μικρομεσαία καταστήματα.

To Γραφείο Τύπου