Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
28/12/2008

Ανακοίνωση της ΚΠΕ του ΣΥΝ για τον θάνατο του Μιχάλη Χριστογιώργου, πρώην βουλευτή της ΕΔΑ και στελέχους της Αριστεράς

Η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΣΥΝ εκφράζει τη βαθιά της θλίψη για την απώλεια του πρώην βουλευτή της ΕΔΑ και στελέχους της Αριστεράς Μιχάλη Χριστογιώργου.

O Μιχ. Χριστογιώργος γεννήθηκε το 1912 στο Καλέντζι Ιωαννίνων. Γράφτηκε στη Νομική Σχολή το 1937 και δικηγόρησε στα Γιάννενα για λίγο χρονικό διάστημα γιατί επακολούθησε η επιστράτευση και η κήρυξη του πολέμου με την Ιταλία.

Εντάχτηκε στις γραμμές του ΕΑΜ από τον Ιανουάριο του 1942. Μετά την απελευθέρωση ξαναγύρισε στα Γιάννενα. Τον Ιούνιο του 1946 ανέλαβε υπεύθυνος της τοπικής εφημερίδας του ΕΑΜ «Αγωνιστής». Με την ιδιότητά του αυτή παραπέμφθηκε στο Έκτακτο Στρατοδικείο Ιωαννίνων και καταδικάστηκε για δύο δημοσιεύματα σε φυλάκιση 4 ετών και εκτόπιση 2 ετών. Κρατήθηκε στις φυλακές και στην εξορία μέχρι το καλοκαίρι του 1952.

Ξαναγύρισε στα Γιάννενα και τη δικηγορία. Με την επάνοδό του στα Γιάννενα επανέλαβε την πολιτική του δραστηριότητα ως Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής της ΕΔΑ Ιωαννίνων καθώς και μέλος της Διοικούσας Επιτροπής.

Στις βουλευτικές εκλογές του 1958 πήρε μέρος ως υποψήφιος του συνδυασμού της ΕΔΑ Ιωαννίνων και εξελέγη βουλευτής. Διετέλεσε βουλευτής ως τη διάλυση εκείνης της Βουλής Σεπτέμβριος 1961.

Το 1967 συνελήφθη και μεταφέρθηκε στη Γιάρο και εν συνεχεία στη Λέρο. Εκεί παρέμεινε μέχρι την απόλυσή του, το 1970. Ήρθε στην Αθήνα και δικηγόρησε μέχρι την κατάρρευση της δικτατορίας το 1974, οπότε συνταξιοδοτήθηκε.

Συνέχισε την πολιτική του δραστηριότητα από τις γραμμές της ΕΔΑ και του ΚΚΕ Εσωτερικού. Υπήρξε υποψήφιος βουλευτής των συνδυασμών της ΕΔΑ το 1974 και 1977 στα Γιάννενα και του ΚΚΕ Εσωτερικού το 1981 και 1985 στην Αθήνα.

Ως μέλος της Κ.Ε. της ΕΔΑ από το 1974-1981 ασχολήθηκε με ιδιαίτερη αφοσίωση -με τη συνδρομή του Προέδρου της ΕΔΑ Ηλία Ηλιού- με το πρόβλημα του επαναπατρισμού των πολιτικών προσφύγων από τις χώρες της Ανατολ. Ευρώπης και ήταν πολλές εκατοντάδες που μπόρεσαν με τη βοήθειά του να γυρίσουν στην πατρίδα.

Συνέχισε μέχρι το θάνατό του την πολιτική του δραστηριότητα από τις γραμμές του Συνασπισμού.

Η κηδεία του θα γίνει την Τρίτη 30/12 στις 13.30 από το Νεκροταφείο Ζωγράφου.

Kεντρική Πολιτική Επιτροπή του Συνασπισμού