Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
30/12/2008

Στην Κομισιόν με ερώτηση -παρέμβαση Παπαδημούλη η νέα 10ετής καταδίκη της Λεϊλά Ζάνα

Το ζήτημα της σύλληψης της Λεϊλά Ζάνα  από τις τουρκικές αρχές θέτει με ερώτησή του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλης.  Ο έλληνας Ευρωβουλευτής σημειώνει ότι η κουρδικής καταγωγής ακτιβίστρια Λεϊλά Ζάνα οδηγήθηκε για δεύτερη φορά στις τουρκικές φυλακές για το γεγονός ότι με ομιλίες της τάχθηκε στο πλευρό του PKK, παραβιάζοντας έτσι τον τουρκικό ποινικό κώδικα και τον αντιτρομοκρατικό νόμο!

Ο  Δ. Παπαδημούλης ζητά να πληροφορηθεί με ποιον τρόπο προτίθεται η Κομισιόν να αξιολογήσει την ποιότητα της δημοκρατίας και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, ενόψει της ενταξιακής πορείας της χώρας. Σημειώνει επιπλέον ότι η Λεϊλά Ζάνα είχε τιμηθεί το 1995 από το Ευρωκοινοβούλιο με το βραβείο Ζαχάρωφ για την ελευθερία της έκφρασης.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής :

"Η Λεϊλά Ζάνα, κουρδικής καταγωγής και κάτοχος του βραβείου Ζαχάροφ για την ελευθερία της έκφρασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το 1995, οδηγήθηκε και πάλι στη φυλακή. Δικαστήριο του Ντιγιαρμπακίρ την έκρινε ένοχη και της επέβαλε 10ετή κάθειρξη για παραβίαση του άρθρου 301 του Τουρκικού Ποινικού Κώδικα και του αντιτρομοκρατικού νόμου, επειδή σε εννέα ομιλίες της «εξεφράσθη εμμέσως» υπέρ του ΡΚΚ. Η 47χρονη Ζάνα, έχει ήδη περάσει μια δεκαετία στη φυλακή (1994-2004) μαζί με άλλους τρεις Κούρδους πρώην βουλευτές για συνωμοσία με το PKK. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει εκδώσει επανειλημμένα ψηφίσματα για την υπόθεση της Λεϊλά Ζάνα, εκφράζοντας την αλληλεγγύη του.

Ερωτάται η Επιτροπή: Θεωρεί ότι το άρθρο 301 του τουρκικού ποινικού κώδικα πρέπει να καταργηθεί;  Πώς κρίνει την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σήμερα στην Τουρκία; Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει για την προστασία της Λεϊλά Ζάνα;"

To Γραφείο Τύπου