Skip to main content.
Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς
30/12/2008

Το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στην Παλαιστίνη

Αντιπροσωπεία του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς με επικεφαλής το μέλος του Συμβουλίου των Προέδρων και Πρόεδρο της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης της Ιταλίας Πάολο Φερρέρο βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στην Ιερουσαλήμ και στην Ραμάλα προκειμένου να εκφράσει έμπρακτα την συμπαράσταση της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στους Παλαιστίνιους, να συμβάλλει στις προσπάθειες για σταμάτημα της Ισραηλινής θηριωδίας και στην αποστολή κάθε είδους βοήθειας στους κατοίκους της Γάζας.

Σε μακροσκελή ανακοίνωση εξέδωσε της η Εκτελεστική Επιτροπή του Κόμματος καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τους βομβαρδισμούς και την επικείμενη χερσαία επίθεση των Ισραηλινών δυνάμεων και καλεί να μπει τέλος στον αποκλεισμό της λωρίδας της Γάζας και καταλήγει.

«Φαίνεται τόσο εύκολο να  καταστρέφονται  οι υποδομές ενός πληθυσμού που έχει εξαθλιωθεί από τον πολύχρονο, επαίσχυντο αποκλεισμό της διεθνούς  κοινότητας, ειδικά των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο ενάμιση εκατομμύριο λιμοκτονούντων και εγκλωβισμένων αμάχων της Γάζας.

Δεν θα υπάρξει ειρήνη στην Μέση Ανατολή χωρίς δικαιοσύνη για τον Παλαιστινιακό λαό.

Καλούμε την Ευρωπαϊκή  Ένωση και όλα τα μέλη της καθώς και όλα τα άλλα Ευρωπαϊκά κράτη και τον Αραβικό Σύνδεσμο να προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στην Γάζα και όλον τον Παλαιστινιακό λαό.  Καλούμε τις Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για την άμεση παρέμβαση του ΟΗΕ για την παύση του πολέμου. Ο θεμέλιος λίθος για μια πολιτική λύση και τις απαραίτητες πολιτικές διαπραγματεύσεις, οι όροι για τέτοιες συνομιλίες- όλες αυτές οι πλευρές είναι γνωστές εδώ και πολύ καιρό και γιʼ αυτό η Ευρωπαϊκή Αριστερά απαιτεί από την ΕΕ, και τις κυβερνήσεις των κρατών μελών να παίξουν επιτέλους έναν δραστήριο ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση – όπως έχει ήδη ψηφίσει με μεγάλη πλειοψηφία αρκετές φορές το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο . Τώρα είναι ή ώρα για δράση.

Η Μεσανατολική Συνδιάσκεψη της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στην Ιστανμπούλ δήλωσε:

«Είναι αδύνατο να μιλήσουμε για ειρήνη και σταθερότητα στη Μέση Ανατολή χωρίς την εξεύρεση διαρκών λύσεων στα προβλήματα που βιώνει η περιοχή. Η πιο σημαντική προϋπόθεση για διαρκείς λύσεις στα προβλήματα της περιοχής είναι η αναγνώριση και υλοποίηση  του δικαιώματος του Παλαιστινιακού λαού να έχει το δικό του ανεξάρτητο κράτος που να απολαμβάνει τα ίδια δικαιώματα με το Ισραήλ και το οποίο να μπορεί να αναπτύξει ειρηνικές σχέσεις με τους γείτονες του. Η στρατιωτική κατοχή των Παλαιστινιακών εδαφών πρέπει να τερματιστεί, να αρθεί η πολιορκία της Γάζας που προκαλεί τόσο μεγάλη ανθρώπινη τραγωδία και να γκρεμιστεί το τείχος που κτίζει το Ισραήλ». (Βρυξέλλες, 29/12/2008)»

To Γραφείο Τύπου