Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
06/01/2009

Σε συνέντευξη στον Γ. Παπαδάκη (Αντέννα) και στον Θ. Σιαφάκα στη ΝΕΤ 105,8 σχετικά με τη δολοφονική απόπειρα κατά του αστυνομικού, ο Δημήτρης Στρατούλης, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ ανέφερε τα εξής:

Σχετικά με την εγκληματική ενέργεια

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει και αποδοκιμάζει απερίφραστα τη δολοφονική επίθεση σε βάρος του αστυνομικού και εύχεται τη γρήγορη ανάρρωσή του.

Σχετικά με τις αιτιάσεις σύνδεσης της εγκληματικής ενέργειας με την εξέγερση της νεολαίας

Εδώ έχουμε να κάνουμε με εγκληματική πράξη ένοπλης οργάνωσης, η οποία δεν έχει ουδεμία σχέση με την εξέγερση της νεολαίας, γιατί αυτή η οργάνωση προϋπήρχε της εξέγερσης, έχει τη δική της στρατηγική και τις δικές της προτεραιότητες. Λειτουργεί εν αγνοία του κινήματος της νεολαίας και  ενάντια στη θέληση και τις αξίες του. Και όποιοι πολιτικοί έχουν «ξεσαλώσει» και επιχειρούν μια τέτοια σύνδεση, λειτουργούν συνειδητά ως κοινοί προβοκάτορες και συκοφάντες της νεολαίας.

Για τις πολιτικές επιπτώσεις της εγκληματικής ενέργειας

Η κυβέρνηση, κάτω από την πίεση του ΛΑΟΣ και ορισμένων ΜΜΕ, προσπαθεί να αξιοποιήσει τη δολοφονική ενέργεια για να προωθήσει, με τη συναίνεση ενός τμήματος της κοινωνίας, την καταστολή των αγώνων της νεολαίας και των εργαζομένων και την πραγματοποίηση μιας δεξιάς συντηρητικής στροφής της, με ενίσχυση των μέτρων καταστολής.

Η δημοκρατία, όμως, δεν προστατεύεται με μέτρα περιορισμού της, αλλά με την ακόμη μεγαλύτερη διεύρυνσή της. Εμείς θα αντιπαρατεθούμε στις οποίες προσπάθειες της κυβέρνησης για κατάργηση του Πανεπιστημιακού ασύλου, για ενοχοποίηση των κινητοποιήσεων και πολιτικών χώρων, για ενίσχυση της καταστολής και για υπαγωγή συλληφθέντων ανηλίκων διαδηλωτών στον τρομονόμο.

Σχετικά με τον ρόλο της Αστυνομίας

Αγωνιζόμαστε για αναπροσανατολισμό του ρόλου της Αστυνομίας και για αλλαγές στην εκπαίδευση της, ώστε να αντιμετωπίζει το κοινό ποινικό έγκλημα και όχι τους κοινωνικούς αγώνες.

Σχετικά με τις κατηγορίες του ΛΑΟΣ και της κ. Κανέλλη για το ημερολόγιο της «ΑΥΓΗΣ»

Η «ΑΥΓΗ», με το ημερολόγιό της, αποτύπωσε πιστά, χωρίς λογοκρισία, τις εικόνες και τα συνθήματα της Δεκεμβριανής εξέγερσης της νεολαίας, όπως εξάλλου έκαναν με ειδικά αφιερώματά τους πολλές άλλες εφημερίδες της χώρας μας ή του εξωτερικού. Εάν το ΛΑΟΣ και η κ. Κανέλλη ονειρεύονται κοινωνίες απόλυτης λογοκρισίας, αυτό είναι δικό τους πρόβλημα.

Για την πίεση που ασκείται στον ΣΥΡΙΖΑ για την ακύρωση του πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου στις 9/1

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν αδιανόητο να κάνει κάτι τέτοιο, γιατί αυτό το συλλαλητήριο δεν είναι δικό του αλλά των φοιτητών, των μαθητών και των εκπαιδευτικών και συνδικαλιστικών φορέων, που το αποφάσισαν και θα το πραγματοποιήσουν. Και πολύ σωστά θα κάνουν, γιατί η καλύτερη διασφάλιση της δημοκρατίας δεν είναι η υποστολή των κοινωνικών αγώνων και των αγώνων της νεολαίας, αλλά η μεγαλύτερη δυνατή ανάπτυξή τους.

To Γραφείο Τύπου