Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
07/01/2009

Συνάντηση του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΝ Αλ. Αλαβάνου με τον Παλαιστίνιο Πρέσβη - Δηλώσεις

Με τον Παλαιστίνιο Πρέσβη στην Ελλάδα κ. Σαμίρ Αμπού Γκαζάλε συναντήθηκε σήμερα ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Αλαβάνος και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Μπανιάς, Θ. Δρίτσας, Τ. Κουράκης και ο υπεύθυνος του Τμήματος Εξωτερικής πολιτικής του ΣΥΝ Π. Τριγάζης

Μετά τη συνάντηση έγιναν δηλώσεις:

ΑΛ. ΑΛΑΒΑΝΟΣ: Συναντηθήκαμε σήμερα και  είχαμε μια πολύ σημαντική συζήτηση με τον Πρέσβη της Παλαιστίνης στην Αθήνα. Η Ισραηλινή  επίθεση δεν γίνεται μόνο ενάντια στη Γάζα, δεν γίνεται ενάντια σε μικρούς και μεγάλους πολίτες με εκατοντάδες πια νεκρούς, κάνοντας τη χώρα ένα σφαγείο, δεν γίνεται ενάντια στις υποδομές για τις οποίες και ο ελληνικός λαός και όλοι οι λαοί της Ευρώπης έχουν συμβάλλει και αυτοί για να γίνουν, αλλά ενάντια στην ίδια την  ιδέα δημουργίας του Παλαιστινιακού Κράτους.

Εμείς ως Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς και ως Κοινοβουλευτική Ομάδα αποφασίσαμε να προβούμε στις παρακάτω πρωτοβουλίες: 

Πρώτον. Ζητάμε από την Κυβέρνηση άμεσα να προχωρήσει με απερίφραστο τρόπο στην καταδίκη της Ισραηλινής εισβολής,  να ζητήσει την άμεση απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Γάζα, στην άρση του αποκλεισμού και στην προώθηση πολιτικής λύσης με τη δημιουργία Παλαιστινιακού Κράτους στα προ του ʼ67 σύνορα και με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Εμείς σαν Κοινοβουλευτική Ομάδα θα πάρουμε πρωτοβουλία προκειμένου να υπάρξει σχετική εκδήλωση της θέλησης και της πλειοψηφίας της Ελληνικής Βουλής. Πιστεύω ότι η Κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει σε μια τέτοια τοποθέτηση για ένα ακόμη λόγο. Βλέπουμε τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας τον κ. Ερντογάν να είναι ίσως ο μόνος ηγέτης σε ευρύτερο ευρωπαϊκό επίπεδο ο οποίος καταδικάζει απερίφραστα την εισβολή και κατανοούμε τη σημασία που έχει και για την ελληνική εξωτερική πολιτική να βρει στήριξη και απήχηση σε τόσο δύσκολη στιγμή στους λαούς των αραβικών χωρών.

Δεύτερον. Καλούμε την Κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην ακύρωση της συμφωνίας στρατιωτικής συνεργασίας η οποία υπογράφηκε το 1993. Επίσης, ζητάμε να πάρει πρωτοβουλίες ώστε να ακυρωθεί η απόφαση των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης λίγες μόνο ημέρες πριν  την εισβολή στη Γάζα για την αναβάθμιση των ευρωισραηλινών σχέσεων, που περιλαμβάνει συναντήσεις κορυφής,  συναντήσεις των υπουργών εξωτερικών αλλά και  συμμετοχή ισραηλινών ειδικών στις στρατιωτικές αποστολές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να μας δώσουν… πιθανά την εμπειρία που έχουν από τη Γάζα!

Ζητάμε επίσης από την ελληνική Κυβέρνηση να προχωρήσει και να ζητήσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο όλα τα μέτρα διπλωματικής, οικονομικής και πολιτικής πίεσης συμπεριλαμβανομένου  άμεσα από την πλευρά της Ελλάδας της ανάκλησης για διαβουλεύσεις του Έλληνα Πρεσβευτή στο Ισραήλ. Άμεσα.

Τρίτον. Εκφράζουμε μία απορία που έχει σχέση με το γεγονός ότι στη Σοσιαλιστική Διεθνή που  προεδρεύει ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξακολουθεί και παραμένει Αντιπρόεδρος ο επικεφαλής της ωμής αυτής στρατιωτικής εισβολής Υπουργός Άμυνας  του Ισραήλ ο κ. Ε. Μπάρακ και επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος του Ισραήλ και θέλουμε να ελπίζουμε ότι ο κ. Παπανδρέου θα πάρει άμεσα μέτρα σʼ αυτό το ζήτημα και η Σοσιαλιστική Διεθνής.

Τέταρτον. Ως Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς θα προχωρήσουμε σε μία σειρά πρωτοβουλίες δικές μας αλλά και συμμετοχή σε διεθνείς πρωτοβουλίες.

Φεύγει σήμερα ο Βουλευτής μας Θοδωρής Δρίτσας για την Κύπρο,  που θα αναχωρήσει το πλοίο  του κινήματος Free Gaza με γιατρούς και φαρμακευτικό εξοπλισμό, προκειμένου να βοηθήσει τους κατοίκους που βρίσκονται σε κατάσταση απελπισίας. Στις επόμενες δύο ημέρες πρόκειται να μεταβεί αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ  στη Ράφα,  προκειμένου και πολιτικά να συμβολίσει την ανάγκη για την άρση του αποκλεισμού και την επιβίωση δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων. Τέλος, θα προχωρήσουμε πάρα πολύ σύντομα, τις επόμενες πιστεύω εβδομάδες, σε μια πρωτοβουλία για Διεθνή Συνδιάσκεψη στην Αθήνα στήριξης στον αγώνα του Παλαιστινιακού λαού.

ΣΑΜΙΡ ΑΜΠΟΥ ΓΚΑΖΑΛΕ: Θέλω να σας ευχαριστήσω, κύριε Πρόεδρε, για την πρόσκληση και τη συνάντηση που είχαμε.

Συζητήσαμε την κατάσταση όπως έχει σήμερα και την τραγωδία που βιώνει ο λαός μας και τους καλύτερους τρόπους για την προβολή και την αντιμετώπισή της.

Θέλω να εκφράσω τη βαθειά ευγνωμοσύνη μας προς τις πρωτοβουλίες του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ του λαού μας, όπως επίσης να εκφράσω και την βαθειά ευγνωμοσύνη μας σε όλο τον ελληνικό λαό, σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις και  στην Κυβέρνησή του για τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη.

Ο αγώνας μας ενάντια στην Ισραηλινή κατοχή μπαίνει στο 60ό έτος. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο λαός μας αντιμετωπίζει τις βάρβαρες Ισραηλινές επιθέσεις. Όμως τώρα είμαστε στον 21ο αιώνα. Δεν υπάρχει άλλος λαός που να έχει την τύχη που Παλαιστινιακού λαού να βρίσκεται και υπό κατοχή και χωρίς κράτος. Εμείς λέμε, φτάνει πια, φτάνει πια, το 2009 είναι το έτος της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας του Παλαιστινιακού λαού. Η ειρήνη ξεκινάει από την Παλαιστίνη και ο πόλεμος ξεκινάει από την Παλαιστίνη. Εμείς όμως θέλουμε πάντα να ξεκινάει η ειρήνη από την Παλαιστίνη.

Σε ερώτηση για την αμερικανική πολιτική από τον Ομπάμα ο κ. Πρέσβης απάντησε:

Ελπίζουμε ότι ο νέος Αμερικανός Πρόεδρος θα αναβαθμίσει την αμερικανική εξωτερική πολιτική, η οποία είχε φτάσει στα γνωστά παλιά επίπεδα, δημιουργώντας διάφορα ζητήματα όπως το Ιράκ, το Αφγανιστάν. Ελπίζουμε επίσης ότι ο νέος Αμερικανός Πρόεδρος θα κάνει πράξη τη δέσμευση της προηγούμενης αμερικανικής Κυβέρνησης για ανεξάρτητο Παλαιστινιακό Κράτος το οποίο έμεινε όμως μόνο ως υπόσχεση. Ο κ. Ομπάμα έχει μία ιστορική ευκαιρία να εγκαινιάσει μία ένα περίοδο στη Μέση Ανατολή.

To Γραφείο Τύπου