Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
07/01/2009

Δηλώσεις του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλ.Αλαβάνου για την δολοφονική επίθεση κατά των αστυνομικών και τον ανασχηματιασμό

ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ.

Μια και είναι του Αγίου Ιωάννου σήμερα να πούμε ότι ισχύει το «τι είχες Γιάννη, τι είχα πάντα». Διότι η ελληνική κοινωνία απαιτεί μια τέτοια αλλαγή πολιτικών που δεν  μπορεί να δώσει η Νέα Δημοκρατία.

Να σημειώσουμε όμως ότι η απαλλαγή από τα καθήκοντά τους των υπευθύνων Υπουργών και Υφυπουργών για τα θέματα της Παιδείας αλλά και της Οικονομίας, τα θέματα εκείνα δηλαδή στα οποία έχουμε βιώσει μια μεγάλη σύγκρουση μεταξύ της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ, δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κινιόταν και κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.

ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ

Για το θέμα του αστυνομικού θα ήθελα κάνω τρεις-τέσσερις επισημάνσεις:

Πρώτον. Η Αριστερά με την ταυτότητά της υπερασπίζεται τα αθώα θύματα της βίας και υπερασπίζεται τη νέα γενιά.

Με αυτή την έννοια είναι πλήρης η συμπαράστασή μας στον αστυνόμο Διαμαντή, το νεαρό εργαζόμενο ο οποίος, εν ώρα εργασίας, απρόκλητα δέχθηκε δολοφονική επίθεση. Του ευχόμαστε να πάει καλά η υγεία του μέχρι τέλους αλλά και να υπάρξει εξάρθρωση των μηχανισμών βίας  και αυστηρότατη  τιμωρία των ενόχων.

Δεύτερον Στην πολιτική ισχύει αυτό που ισχύει και στην εγκληματολογία,  η αναζήτηση του ενόχου αρχίζει από την έρευνα για το ποιος ωφελείται. Και εδώ οι πολίτες μπορούν να σκεφτούν ποιος ωφελείται από αυτή τη δολοφονική επίθεση που έγινε. Δεν είναι ούτε το κίνημα της νεολαίας,  ούτε οι αγώνες των εργαζομένων, δεν είναι ούτε ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς, αλλά είναι όλες εκείνες οι δυνάμεις οι οποίες στρέφονται ενάντια στους μαθητές και στις μαθήτριες, εκείνες οι δυνάμεις οι οποίες θέλουν να αναιρέσουν στοιχειώδη δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες, θέλουν να θέσουν σε κίνηση έκτακτες συνταγματικές διαδικασίες, θέλουν να επιβάλλουν αυταρχισμό με απαγόρευση των συγκεντρώσεων.

Σʼ αυτές τις δυνάμεις αλλά και προς την τριμερή κομματική συμμαχία με επίκεντρο τη Νέα Δημοκρατία, οι οποίοι πρωταγωνιστούν στην επίθεση ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ να πούμε ότι δεν πτοούμαστε και ότι θα παραμείνουμε σταθεροί στη στήριξή μας στους αγώνες της νέας γενιάς και των εργαζομένων και στην εμμονή μας σε ειρηνικά αποκλειστικά μορφές πάλης.

Τρίτον. Εξαρχής προσπαθήσαμε να δώσουμε και να προτείνουμε μια πολιτική διέξοδο στη στρατηγική της έντασης, σε κάθε προσπάθεια δημιουργίας κλίματος εμφυλίων αντιπαραθέσεων. Προτείναμε και προτείνουμε και σήμερα στην Κυβέρνηση να ανταποκριθεί σε αιτήματα, όπως το 5% για την Παιδεία, η ελεύθερη πρόσβαση στα Πανεπιστήμια, η κατάργηση της βάσης του 10, αιτήματα τα οποία θέτει η κοινότητα των νέων η οποία σπουδάζει.

Προτείνουμε ταυτόχρονα στην Κυβέρνηση κάτι, στο οποίο βρεθήκαμε σύμφωνοι με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων -και δεν εννοώ εκείνους τους γνωστούς που έφτασαν να αποδοκιμάζουν χτες μέχρι και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο- ο οποίος δείχνει πάντα ευαισθησία στα θέματα της νεολαίας.  Προτείνουμε λοιπόν τη σύσταση Διακομματικής Επιτροπής άμεσα για τη δημοκρατική αναδιοργάνωση της Αστυνομίας, ώστε ο αστυνόμος πολίτης, με τη στήριξη της κοινωνίας, να στηρίζει τις ελευθερίες,  τα δικαιώματα και τη ζωή του κάθε πολίτη στη χώρα μας.

Σε ερώτηση για πιθανή προβοκάτσια ο κ. Αλαβάνος απάντησε;

Πιστεύουμε ότι πρέπει να εξεταστούν όλα τα ενδεχόμενα. Οποιοδήποτε ενδεχόμενο. Και να εξαρθρωθούν και να μην χρησιμοποιούνται οι οποιοιδήποτε μηχανισμοί -γιατί βλέπουμε ότι για κάποιους είναι τελικά αναγκαίοι- προκειμένου να προχωρούν σε ένα πογκρόμ ενάντια στις δημοκρατικές ελευθερίες, πράγμα το οποίο βλέπουμε να γίνεται σε όλη την Ελλάδα. Όπως για παράδειγμα οι κλήσεις στην Αστυνομία ή οι συλλήψεις εργαζομένων, έρευνες σε σπίτια εργαζομένων που είδαμε από την Πτολεμαίδα, μέχρι σε πολλά σημεία της χώρας μας.

To Γραφείο Τύπου