Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
08/01/2009

Παρέμβαση της Κομισιόν για Ίμβρο και Τένεδο: "Η Τουρκία πρέπει να διασφαλίσει τις πολιτισμικές διαφορές και να προωθήσει τον πλήρη σεβασμό και την προστασία των μειονοτήτων"

Απάντηση σε ερώτηση Ελλήνων και ξένων ευρωβουλευτών

Δ.Παπαδημούλης: "Οι δεσμεύσεις της τουρκικής ηγεσίας πρέπει να τηρηθούν"

Ουσιαστική παρέμβαση της Κομισιόν για τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας στην Ίμβρο και την Τένεδο με την απάντηση του αρμόδιου Επιτρόπου κ. Ρεν σε έλληνες και ξένους ευρωβουλευτές από το σύνολο του πολιτικού φάσματος.

Σημειώνεται ότι την ερώτηση συνυπέβαλαν στην Κομισιόν οι ευρωβουλευτές Δημήτρης Παπαδημούλης (ΣΥN), Mαριλένα Kοππά (ΠAΣOK), Γιώργος Δημητρακόπουλος (NΔ), Γιώργος Χατζημαρκάκης (Φιλελεύθεροι, Γερμανία), Βιτόριο Ανιολέτο (Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά, Ιταλία), Άννα Μαρία Γκόμες (Σοσιαλιστές, Ισπανία), Τζουλιέτο Κέζα (Σοσιαλιστές, Ιταλία), Ρομπέρτο Μουζάκιο (Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά, Ιταλία), Τζεμ Οζντεμίρ (Πράσινοι, Γερμανία).

Με αφορμή πρόσφατο ψήφισμα της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, οι ευρωβουλευτές ζητούσαν να πληροφορηθούν σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί η Επιτροπή για την προστασία των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας στα νησιά αυτά.

Στην απάντησή του, ο αρμόδιος για θέματα διεύρυνσης Επίτροπος κ. Όλι Ρεν απαντά ότι "η Επιτροπή είναι ενήμερη για το ψήφισμα 1625, της 27ης Ιουνίου 2008, της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), σχετικά με την ελληνική μειονότητα στα νησιά Gökçeada (Ίμβρος) και Bozcaada (Τένεδος)".

Υπογραμμίζει μάλιστα ότι "η Επιτροπή θίγει τα θέματα αυτά στις τουρκικές αρχές σε αρκετές περιπτώσεις και σε κάθε κατάλληλο επίπεδο". Ειδικότερα, σύμφωνα με τον Φιλανδό Επίτροπο: "Η Τουρκία, κατά το μεταβατικό στάδιο της προσχώρησης της στην Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να διασφαλίσει τις πολιτισμικές διαφορές και να προωθήσει τον πλήρη σεβασμό και την προστασία των μειονοτήτων, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές. Η Επιτροπή συνεργάζεται σʼ αυτό το θέμα με όλα τα σχετικά όργανα του Συμβουλίου της Ευρώπης και ενημερώνει για τις ανάλογες θέσεις που παίρνει."

Αναφερόμενος στο ζήτημα ο Δ. Παπαδημούλης δήλωσε:

"Η απάντηση της Κομισιόν υπογραμμίζει για μια ακόμη φορά ότι οι δεσμεύσεις της Τουρκίας απέναντι στους διεθνείς οργανισμούς πρέπει να τηρηθούν. Ο πλήρης σεβασμός των διεθνών συνθηκών από την Τουρκία είναι επιβεβλημένος. Θα επιμείνουμε με αντίστοιχες πρωτοβουλίες να πιέζουμε τόσο την Κομισιόν όσο και τις Τουρκικές αρχές να κάνουν αυτό που πρέπει, χωρίς εκπτώσεις σκοπιμότητας."

To Γραφείο Τύπου