Skip to main content.
18/01/2005

Το Σύμφωνο σταθερότητας απεδείχθη για την Ε.Ε. σύμφωνο αποσταθεροποίησης της ανάπτυξης, της κοινωνικής προστασίας και της απασχόλησης

Δήλωση του Π.Λαφαζλανη, μέλους ΠΓ και υπευθ. Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, μέλος της Π.Γ. και υπεύθυνος της Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ, έκανε την παρακάτω δήλωση σε σχέση με τις σημερινές αποφάσεις του ECOFIN.

Το Σύμφωνο σταθερότητας απεδείχθη για την Ε.Ε. σύμφωνο αποσταθεροποίησης της ανάπτυξης, της κοινωνικής προστασίας και της απασχόλησης. Αυτό το Σύμφωνο έχει περιέλθει σε αδιέξοδο και είναι ανεφάρμοστο, μιας και δεν τηρείται από όλο και περισσότερες χώρες-μέλη της Ε.Ε. Αυτός είναι ένας πρόσθετος λόγος για τον οποίο θεωρούμε την υπαγωγή της Ελλάδας σε καθεστώς επιτήρησης απαράδεκτη αλλά και επιλεκτική. Πολύ περισσότερο είμαστε αντίθετοι στις κυβερνητικές πολιτικές, οι οποίες, στο όνομα της μείωσης του ελλείμματος, εφαρμόζουν μια νέα εξουθενωτική λιτότητα για μισθούς, συντάξεις και κοινωνικές δαπάνες, ενώ παραπέμπουν στις καλένδες τις προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. όπως και το ΠΑΣΟΚ αντί να γίνονται «βασιλικότεροι του βασιλέως» στην υποστήριξη του Συμφώνου σταθερότητας, θα όφειλαν να είχαν παρέμβει στη σχετική συζήτηση που έχει ανοίξει στην Ε.Ε., με ριζοσπαστικές προτάσεις για την αλλαγή του.

Ο ΣΥΝ τάσσεται υπέρ της κατάργησης του Συμφώνου σταθερότητας και της αντικατάστασής του με μια νέα συμφωνία για την αειφόρο ανάπτυξη, την κοινωνική προστασία και την απασχόληση στην Ε.Ε. Τις επόμενες ημέρες ο ΣΥΝ θα καταθέσει σε αυτήν την κατεύθυνση συγκεκριμένες προτάσεις.