Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
11/01/2009

Δήλωση του Προέδρου της Κ.Ο.του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Αλαβάνου, μετά τη συνάντηση με την Υπουργό Εξωτερικών

Ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Αλαβάνος συναντήθηκε σήμερα με την Υπουργό Εξωτερικών, κα. Μπακογιάννη, για να ζητήσει την παρέμβαση της Υπουργού για την ασφάλεια του πλοίου του Free Gaza Movement που θα αποπλεύσει αύριο από τη Λάρνακα με προορισμό τη Γάζα για τη μεταφορά γιατρών και φαρμακευτικού υλικού.

Μετά τη συνάντηση, ο Αλ. Αλαβάνος δήλωσε:

Ζήτησα να συναντηθώ με την Υπουργό, κα. Ντόρα Μπακογιάννη, επειγόντως σήμερα Κυριακή διότι αύριο το μεσημέρι, με άδεια, όπως φαίνεται, των Κυπριακών αρχών, πρόκειται να αναχωρήσει από τη Λάρνακα το πλοίο «Αρίων» με ελληνική σημαία προς τη Γάζα, προκειμένου να μεταφέρει γιατρούς και φαρμακευτικό υλικό. Στο πλοίο αυτό επιβαίνουν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θ.Δρίτσας, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σ. Σακοράφα, βουλευτής από το Βέλγιο, γερουσιαστής από την Ισπανία, συνεργεία του CNN, του Al Jazeera, διεθνών πρακτορείων, και επαναλαμβάνω είναι ένα πλοίο υπό ελληνική σημαία.

Γιʼ αυτό ζήτησα από την Υπουργό Εξωτερικών, κα. Μπακογιάννη, να υπάρξει η σχετική ειδοποίηση από τις ελληνικές διπλωματικές αρχές προς την κυβέρνηση του Ισραήλ να σεβαστεί και το πλοίο και κυρίως την ακεραιότητα όσων επιβαίνουν σʼ αυτό. Η αποστολή γίνεται για καθαρά ανθρωπιστικούς λόγους και έχουν δεχθεί και θα πραγματοποιηθεί πλήρης έλεγχος του πλοίου από τις κυπριακές αρχές πριν αναχωρήσει από τη Λάρνακα. Ζήτησα, επομένως, παρέμβαση ώστε να υπάρξει σεβασμός στη ζωή των ανθρώπων, οι οποίοι επιδεικνύουν μια ευαισθησία απέναντι στα δεινά του Παλαιστινιακού λαού και θέλουν να συμβάλλουν στη μείωση των συνεπειών που συνεπάγεται η σφαγή που διαπράττει το Ισραήλ στη Γάζα.

Με την ευκαιρία αυτή, έθεσα στην Υπουργό Εξωτερικών ορισμένες πρωτοβουλίες που θεωρούμε, ως ΣΥΡΙΖΑ, ότι πρέπει να ληφθούν όσον αφορά στο Παλαιστινιακό, προκειμένου να πιεστεί το Ισραήλ να σταματήσει τη γενοκτονία, όπως η ανάκληση για διαβουλεύσεις του Έλληνα Πρεσβευτή στο Ισραήλ και επίσης η ακύρωση της στρατιωτικής συμφωνίας που υπάρχει από το 1993 ανάμεσα στο Ισραήλ και τη χώρα μας.

Δημοσιογράφος: Τι θα μεταφέρει το καράβι ακριβώς;

Το καράβι κυρίως μεταφέρει ομάδα γιατρών και  φαρμακευτικό υλικό. Και έχει μια ουσιαστική και συμβολική σημασία: Τουλάχιστον να ανοίξουν οι δίοδοι στη Γάζα για να σωθούν ανθρώπινες ζωές.

To Γραφείο Τύπου