Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
11/01/2009

Ανακοίνωση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ για τις πολιτικές εξελίξεις

1. Η κατάσταση στη χώρα επιδεινώνεται ραγδαία και αποκλειστικά υπεύθυνη γι αυτό είναι η κυβέρνηση, που εμμένει με δογματική προσήλωση στην ίδια χρεοκοπημένη νεοφιλελεύθερη πολιτική. Αποτέλεσμα της πολιτικής αυτής είναι τα σοβαρά οικονομικά και κοινωνικά αδιέξοδα, που οδήγησαν στην έκρηξη οργής της νέας γενιάς, τα οποία το επόμενο διάστημα θα ενταθούν και εξ αιτίας της όξυνσης της διεθνούς οικονομικής κρίσης. Ο ανασχηματισμός, που κινείται στο επίπεδο της δημιουργίας εντυπώσεων, δεν πρόκειται να αλλάξει στο ελάχιστο την σημερινή κατάσταση. Αυτό που απαιτείται είναι μια ριζική αλλαγή στην πορεία της χώρας. Μια τέτοια αλλαγή προϋποθέτει τη δυναμική είσοδο των εργαζομένων και της νεολαίας στο πολιτικό προσκήνιο μέσα από μαζικούς αγώνες, ώστε να διαμορφωθούν συσχετισμοί που θα ανατρέψουν οριστικά το δικομματικό σκηνικό και την συναινετική αντιλαϊκή ατζέντα που προωθείται μέσα από αυτό.  

2.  Ο ΣΥΝ υποστήριξε και υποστηρίζει με σθεναρό τρόπο τους αγώνες των μαθητών, των φοιτητών και των εργαζόμενων, απέναντι στην καταστολή, αλλά και τις συκοφαντικές επιθέσεις, οι οποίες επεχείρησαν να παρουσιάσουν την νεανική εξέγερση ως μια υπόθεση καταστροφών και ομάδων βίας. Για την επιλογή του αυτή, ο ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε στο στόχαστρο ενός ετερόκλητου μετώπου που περιλαμβάνει την ακροδεξιά, τους κυβερνητικούς μηχανισμούς προπαγάνδας, θερμούς υποστηρικτές της διαρκούς πολιτικής και κοινωνικής απάθειας, αλλά και την ευρισκόμενη σε πολιτική σύγχυση ηγεσία του ΚΚΕ. Οι επιθέσεις αυτές προβληματίζουν κάθε δημοκρατικό πολίτη διότι κινούνται στην κατεύθυνση της εφεύρεσης αποδιοπομπαίου τράγου. Αυτές οι επιθέσεις δεν μας πτοούν, αντίθετα επιβεβαιώνουν την πολιτική της ανανεωτικής ριζοσπαστικής αριστεράς, η οποία με την αύξηση της κοινωνικής της απήχησης γίνεται πλέον δύναμη ενοχλητική και απειλητική για το σύστημα εξουσίας. Τους ενοχλεί το γεγονός ότι ο ΣΥΝ και ο ΣΥΡΙΖΑ υπερασπίζονται με συνέπεια το νεολαιίστικο κίνημα και δεν επιτρέπουν τη συκοφαντική συσχέτιση των νεανικών κοινωνικών αγώνων με την τυφλή βία και με την τρομοκρατία. Τους ενοχλεί η ανταπόκριση που βρίσκουν στην κοινωνία οι προτάσεις μας για θετική διέξοδο από την σημερινή κρίση. Τους ενοχλούν οι προσπάθειές μας για ένα μεγάλο κίνημα αντίστασης των εργαζομένων και της νεολαίας, που θα υπερασπίζεται την εργασία, την παιδεία, τα δημοκρατικά δικαιώματα, την κοινωνική αλληλεγγύη. Ένα κίνημα αντίστασης, το οποίο θα σταθεί αποφασιστικά απέναντι σε όσους σχεδιάζουν να μετακυλήσουν τα βάρη της οικονομικής κρίσης στην κοινωνία, και το οποίο με την δυναμική του θα διαμορφώσει νέους συσχετισμούς και την προοπτική για μια νέα πορεία του τόπου.

3. Καταδικάζουμε με τον πιο απόλυτο τρόπο την εγκληματική δολοφονική επίθεση εναντίων των αστυνομικών, που είχε ως αποτέλεσμα τον σοβαρότατο τραυματισμό του ενός από αυτούς. Η τρομοκρατία βρίσκεται στον αντίποδα της αριστεράς καθώς και του αγώνα των εργαζομένων και της νεολαίας για μια αξιοπρεπή ζωή. Ταυτόχρονα καταγγέλλουμε την απόπειρα να συνδεθούν τέτοια φαινόμενα με τους μαζικούς λαϊκούς αγώνες αλλά και με κάθε πολιτικό χώρο που υπερασπίζεται τους αγώνες αυτούς. Όσοι το επιχειρούν έχουν ως στόχο να σπείρουν τον φόβο και να ενεργοποιήσουν τα συντηρητικά αντανακλαστικά της κοινωνίας, ενώ ταυτόχρονα βάλλουν ευθέως κατά των δημοκρατικών δικαιωμάτων του ελληνικού λαού. Από την πλευρά μας θα επιμείνουμε στην υπεράσπιση των μαζικών κινημάτων, περιμένοντας ταυτόχρονα από όλο τον πολιτικό κόσμο να καταδικάσει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τέτοιες απόπειρες συκοφάντησης δυνάμεων της αριστεράς μια αιχμή τον ΣΥΡΙΖΑ, απ΄ όπου κι αν προέρχονται.

To Γραφείο Τύπου